GündemGörüntülü Haberlerİlçe Haberleri

Bu madeni kadınlar yönetiyor

Balya ilçesinde çinko ve kurşun çıkarılan madenin yerüstü sahasında çalışan mühendis ve teknikerler kadınlardan oluşuyor. Binin üzerinde erkek işçinin çalıştığı madende kadın mühendis ve teknikerler, patlatma işlemlerinden makine bakımına, maden sahalarının hazırlanmasından çıkarılan madenlerin analiz edilmesine kadar birçok işin sorumluluğunu üstleniyor.

Genel müdürü de kadın olan madende sahada çalışan genç kadınlar, toplumun ‘erkek işi’ olarak gördüğü mesleklerini erkeklere taş çıkartacak uzmanlıkta yapıyorlar.

 

Balya’da Kurşun Çinko İşletmesi’nde kadın madenciler aktif görev alıyor. Sahada çalışan Cevher Hazırlama Mühendisi Burcu Taşköprü (28), Jeoloji Mühendisleri Zeynep Aydar (29) ve Şeyma Tuğay (26), Makine Mühendisi Gülşen Uzun (24), Maden Teknikeri Yasemin Kılıç (26) ve İnsan Kaynakları Uzmanı Hacer Kayhan (28) madende çalışan mesai arkadaşları olan erkeklere de örnek bir titizlikte çalışmalarını yürütüyor. Toplumda erkek işi olarak bilinen ve kadınların ‘uğursuzluk’ getirdikleri gerekçesiyle istihdam edilmediği madenciliği erkeklere taş çıkartacak uzmanlıkta yapan genç kadınlar, madenlere inen binin üzerinde erkek işçinin de sorumluluğunu üstleniyor. Maden şirketinin genel müdürlük görevini ise bir kadın yapıyor.

‘ÖNCE TEDBİRİMİZİ ALIYORUZ, SONRA TEKBİR ÇEKİYORUZ’

Madende 4 ay önce çalışmaya başlayan 26 yaşındaki Jeoloji Mühendisi Şeyma Tuğay, madende yerüstü patlamalardan sorumlu. Madencilik işine kendisini babasının yönlendirdiğini söyleyen Tuğay, “Mesleğim Jeoloji Mühendisliği ama patlayıcılar üzerine burada görev yapıyorum. Bir kadın olarak madende çalışmak çok güzel. Çünkü madende pes etmemeyi öğreniyorsunuz. Zor durumlarda kaldığınızda yardım etmeyi öğreniyorsunuz. En zor anlarda bile gülümsemeyi öğreniyorsunuz. Önce tedbirimizi alıyoruz, sonra tekbir çekiyoruz madende.” dedi.

‘KADINLAR BULUNDUĞU ORTAMA ZERAFET VE NEZAKET GETİRİYOR’

Cevher Hazırlama Mühendisi 28 yaşındaki Burcu Taşköprü ise 5 yıldır madende üretim sorumlu uzmanı olarak çalıştığını söyledi. 150 kişilik bir ekibe liderlik ettiğini belirten Taşköprü, “Madencilik işi erkek egemen bir iş olarak algılanmasına rağmen ben bunun böyle olduğuna inanmıyorum. Kadın ve erkek işi diye bir ayrım olduğunu düşünmüyorum. Kadınların bulunduğu ortama içlerindeki dişi enerji sayesinde zarafet ve nezaket getirdiğine inanıyorum.” diye konuştu.

‘MADENDE ÇALIŞARAK OĞLUMA ROLMODEL OLMAK İSTİYORUM’

Maden Teknikeri olarak görev yapan 26 yaşındaki Yasemin Kılıç, 1.5 yıldır madende saha görevlisi olarak aktif görev aldığını belirterek kadın ve erkek ayrımına inanmadığını söyledi. Madende çalışarak oğluna rolmodel olmak istediğini ifade eden Kılıç, şöyle konuştu:

“7 yaşında bir oğlum var. Ona örnek bir anne olabilmek için, kadın ve erkeğin eşit olduğunu kanıtlayabilmek için bu mesleği yaptığım için gurur duyuyorum. Ben bu mesleği tercih etmek istediğimde ailem karşı çıkmıştı. Annem ve babam onay vermemişti. Ama eşim beni destekledi. Hem okumamı sağladı, hemde burada çalışmama önayak oldu. Bende böylelikle oğluma örnek bir anne olduğumu düşünüyorum.’

MADENDEKİ MAKİNE BAKIMLARI ONDAN SORULUYOR

Madende Makine Mühendisi olarak çalışan 24 yaşındaki Gülşen Uzun, işletmede bozulan makinelerin bakım ve tamirlerini yapıyor. Madende kadın olarak çalışmanın zorluğunu yaşamadığını ve kadınlara bu konudaki önyargılarından kurtulmaları gerektiğini belirten Uzun, “Madenler sadece erkeklerin çalışabildiği bir alan değil bana göre. Kadın gözüyle görmek, kadınların elinin madenlere değmesi daha geliştirici. Daha farklı bakış açıları elde edebiliyorsunuz. Kadınların madenlerde çalıştırılmasının işveren içinde avantajlı olduğunu düşünüyorum.” şeklinde konuştu.

‘MADENDE İŞ ARKADAŞLARIMIZLA AİLE GİBİ OLDUK’

4 yıldır madende çalıştığını belirten Jeoloji Mühendisi 29 yaşındaki Zeynep Aydar, 2012 yılında çalıştığı madende staj yaptığını söyledi. Staj döneminde madende çalışmanın kendisini heyecanlandırdığını belirten Aydar, “Madende kadın olmanın ayrıcalığı var. Buraya geldiğiniz aman kadın olmamızdan dolayı insanların bize saygısı çok fazla oluyor. Onlarla çalıştıkça ortamın kültürel değerinin arttığını düşünüyorum. Çünkü kadınların olması bir kültür farklılığı yaratıyor. Burada bize karşı pozitif yaklaşımlar oluyor. Madende çalışırken kadın olarak bir zorluk yaşamadım. Kadın işi erkek işi ayrımına da inanmıyorum. Yapılan işe bakılıyor. Burada ailemizden daha fazla iş arkadaşlarımızla zaman geçiriyoruz. Burada aile gibi olduk.” şeklinde konuştu.

‘BURADA ÇALIŞMAK GÜÇLÜ HİSSETTİRİYOR’

İnsan Kaynakları Uzmanı olarak madende sahada çalışan ve işçilerin istek ve taleplerini toplayarak, özlük haklarıyla ilgili konularda yardımcı olan 28 Yaşındaki Hacer Kayhan’da madende çalışmanın zorlu ama güzel olduğunu söylüyor. Madende çalışmanın kadın olarak kendisine güç verdiğini belirten Kayhan, “Çünkü erkeklerin egemen olduğu bir yerde çalışıyorsunuz. Erkek işi olarak anılan bir yerde çalışmak kadına daha da güçlü hissettiriyor kendisini. Diğer kadınlara da örnek olduğumu düşünüyorum.” dedi.

Devrim DERİN-

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu