GündemKöşe Yazıları

BUGÜN 23 NİSAN NEŞE DOLUYOR İNSAN

Dünyanın gelmiş geçmiş en büyük, en yüce, en ulu lideri Mustafa Kemal ATATÜRK…

Çocuk denildiği zaman ya da ne zaman bir çocuk görse içi ısınan bir lider. Hangi yaşta olursa olsun tüm sevdiklerine “çocuk” diye seslenen lider.

Çağdaş ve mutlu Türkiye’yi çocuklarda görür ve çocuklarda bulurdu.İşte bu yüzden 23 Nisan Gününü Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı olarak tüm dünya çocuklarına armağan etti. Çocuklara adanmış olan bu bayram, dünya çocukları arasında barış ve kardeşliğin paylaşılması ve dolayısıyla dünya barışına hizmet etmesi özelliği olan tek bayramdır.

23 Nisan 1920 Tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin açılması ile birlikte ulusal egemenlik hayata geçirilmiştir. Türkiye Cumhuriyeti, yönetim, eğitim ve hukuk sistemini, lâik ve çağdaş bir yapıya Atatürk’ün ilke ve inkilapları doğrultusunda kavuşturacaktır.

Cumhuriyet çocukları, bütün engellemelere rağmen Atatürk’ün kendilerine armağan ettiği bu bayramı coşku ve mutluluk içerisinde kutlamaya devam edeceklerdir.Günümüzde yaşanan tüm olumsuzluklara rağmen, ülkemizin ve sevgili çocuklarımızın geleceği için, adalet ve demokrasi mücadelemizin 23 Nisan 1920 ruhu ve kararlılığıyla Kuvay-i Milliye şehrimiz Balıkesir’de tüm manevi gücüyle devam edecektir.  Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk başta olmak üzere milli mücadelede emeği geçen bütün kahramanlarımızı rahmet ve minnet duygularımla anıyor , Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin açılışının 98. yılını ve 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı en içten dileklerimle kutluyorum.

****************

Bu yazımda “Dünya Günü” ile ilgili birkaç cümle söylemeden size veda etmek istemiyorum. Dün tüm dünyada “Dünya Günü” olarak ilan edilen özel birgündü.22 Nisan “Dünya Günü”, ilk defa 1969 yılında San Francisco’da düzenlenen UNESCO Dünya Konferansı’nda artan çevresel tehditler nedeniyle gündeme geldi.

Takip eden yılda, ABD’de milyonu aşkın insanın çevre sorunlarına dikkat çekmek için toplanması üzerine UNESCO, 22 Nisan’ı “Dünya Günü” olarak ilan etti. İlk olarak Amerika’da 1970 yılında kutlanan Dünya Günü için belirlenen tarih gece ve gündüzün eşit olduğu için 21 Mart olmuş.

Daha sonra, çevre sorunlarına büyük dikkat çekmeyi başaran Wisconsin Senatörü Gaylord Nelson’un desteği ile, 22 Nisan 1970 günü, ilk Dünya Günü kutlamaları olarak tarihe geçmiş. Bu kutlamalara 20 milyon kişi katılmış, düzenelenen birçok konferans ve sempozyum sonrasında ABD’nin ilk “Temiz Hava” ve “Temiz Su” yasaları hazırlanmış.

Tüm insanlık doğada geri dönüşü olmayan yıkımlara sebep olan, canlıların yaşam hakkını gasp eden, rant ve ekonomik çıkar odaklı politikalardan vazgeçmelidir. Dünyamızın doğal bir dengesi var. Ancak insanoğlunun yüzyıllarca süren hatalı davranışları sebebi ile bu doğal denge giderek daha da bozuluyor. Bizler ormanları yaktık, ağaçları kestik;  yerine modern binalar yükselttik, hayvanları avladık ve soylarının tükenmesine sebep oldukç. Fabrika bacalarından çıkan dumanlar ile her eve en az iki araç alıp taşıtlarımızdan çıkan egsoz dumanları ile havaya zehirli gazlar saçtık.

Ya denizlerimiz…

Elimize ne geçerse attık ne de olsa dalga götürür su kendini temizler dedik. Kirlettik…

Halen de kirletmeye devam ediyoruz. Daha yaşanılır, daha güzel bir Dünya bizlerin elinde ve biz gelecek nesillerimize her geçen gün pis bir Dünya bırakarak yaşama devam ediyoruz. Biran önce insanlık görevlerimize geri dönerek Dünyamızı  gelecek kuşakların da mutlu yaşayabileceği bir duruma getirmeliyiz. Mesela bugün arabanızı kullanmak yerine otobüse binin ya da bisiklete binin ya da yürüyün, markete giderken yanınızda kendi çantanızı götürüp aldıklarınızı bunun içine yerleştirin nylon poşet kullanmayın, saatlerce televizyon karşısında oturmak yerine yürüyüşe çıkın. Dünyamıza bir gün değil, her gün sahip çıkın!

 

****************

Bana her konuda fikir ve önerilerinizi yazabileceğinizi sakın unutmayın dostlar sevgi ile kalın.

İletişim için; onurayan@hotmail.com

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu