Gündem

Bugün Bırak Yoksa!

BUGÜN BIRAK YOKSA!

 

Türkiye Halk Sağlığı Müdürü Uzm. Dr. Refik Budak sigarayı bırakma gününde sigaranın zararlarını anlattı ilde yapılan denetimlere dikkat çekti.

 

Budak, “9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü” adı altında tertip edilen etkinliklerin amacı; sigara kullanma alışkanlığı olan insanların sigaranın zararları konusundaki bilgilerini artırmak suretiyle, insanların  sigara kullanma alışkanlığından uzaklaşmasına sebep olacak birtakım davranış değişikliklerine sebep olmaktır.    Sigara dünyada en yaygın kullanılan bağımlılık yapıcı maddelerdendir. İçildiği anda vücut olumsuz yönde etkilenmeye başlar, nabız sayısı yükselir, kişi daha hızlı nefes alıp vermeye başlar, kan dolaşımı yavaşlar. Sigara, içinde yaklaşık 3700 zehirli madde barındıran bir karışımdır. Bunların büyük bir bölümü kanserojendir. Bu maddelerin en zararları karbonmonoksit, hidrojen siyanid ve amonyaktır ve bu zehirli kimyasal maddeler, bir nefes sigarayla kan dolaşımına karışır. Bunun sonucunda zaman içinde birtakım akciğer ve diğer organlarla ilgili rahatsızlıkları başlar.  Sigara kullanan kişiler daha sık grip ve soğuk algınlığı gibi hastalıklara maruz kalırlar.”

 

SEN DE İÇİYORSUN DİKKAT!

Halk Sağlığı Müdürü Budak yaptığı yazılı açıklamada, ‘ Sigara içilen bir ortamda bulunmak ve bu ortamdaki kirli havayı teneffüs etmek pasif sigara kullanımı olarak ifade edilir. Pasif sigara kullanımı, yani sigara içilen bir ortamda bulunmak ta, aktif sigara kullanımının sebep olduğu hastalıklara hemen aynı oranlarda yol açabilmektedir. 25 ekip ile il merkezi ve ilçelerde sigara ile ilgili denetimler etkin bir şekilde sürdürülmekte. Kapalı alanlarda ve toplu yaşam alanlarında, sigara ile mücadele konusunda vatandaşlarımızın desteğine ihtiyacımız vardır.  Vatandaşlarımız tarafından kapalı alanlarda sigara içildiğinin tespit edilmesi halinde, Bakanlığımızın “184” numaralı telefonuna ihbarda bulunulabilecek.’dedi.

 

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu