GündemGörüntülü HaberlerÖzel Haberler

‘’Bizim buralarda çocuk parkı yok, otobüs yok, Belediye yok, Hizmet yok üvey evlat gibiyiz…’’

Balıkesir’in Çağış köyü (mahalle), Balıkesir’in büyükşehir olmasıyla birlikte Bigadiç’e bağlanmaktan mutsuz. Çağışlı kadınlar, ‘’Biz hizmet görmedik. Hizmet alamıyoruz’’ diyor. ‘’Herşeyi istiyoruz çünkü hiçbir şeyimiz yok’’ diyen çiftçi kadınlar, ‘’ne otobüsümüz var ne çocuk parklarımız bizde hiçbiri yok! ‘’diyerek Çağışa hizmetin gelmediğini ifade ettiler.

Balıkesir’de tarım işçileri için tarlada çalışma vakti. Çapa vakti gelen ürünlerden tutun, ekimi yapılacak nohut ve benzeri ürünlere kadar tarlada verim almak için çalışma zamanı. Balıkesir’e 12 kilometre uzaklıkta olan Çağış Mahallesi sakinleri, imece usulü ile çapa yapıyor. Kadınlar çalışıyor ancak mahalleleri adına dertliler. ‘Hizmet yok’ diyerek isteklerini dile getiriyorlar.

Tarlada çalışırken ziyaret ettiğimiz kadınlarımızla yaptığımız sohbette Çağışlı kadınlar, ‘Eğlence yerimiz yok, düğün salonumuz yok, bizim bir Belediyemiz yok ‘’Dediler. Bigadiç bize ters diyen kadınlar, Balıkesir ‘büyükşehir oldu onlardan da bize bir şey yok. Altı eylülde yüzümüze bakmıyor. Otobüs yok. Torunlarımız yollarda kalıyor.’ Diyerek, Çağış’a gelmeyen hizmetin kendilerini üzdüğünü ifade ettiler.

DEVLETİN BEKASI İLE BİZ AYAKTA DURURUZ

İsteklerinin ayakta kalabilmek için öncelikle Devletin bekası olduğunu belirten kadınlar, ’Devletimize ve milletimize kimse karşı gelmesin. Devletimiz ayakta kaldığı müddetçe biz ayakta dururuz. Çocukluğumuzdan buyana tarlalarda çalışıyoruz. Ekip biçiyor, çapa yapıyor ve geçimimizi sağlamaya gayret ediyoruz. Ancak Çağış’ın bir Belediyesi yok. Hizmet yok. buna çok üzülüyoruz’ diyor.  Arife Şanal (67) kendimi bildim bileli tarlada çalışıyorum bir mükafat alıp emeklide olmadım. Ona yanarım. Ben Allah nasip ederse bir iki ay sonra emekli olacağım bekliyorum inşallah.’ dedi ve Çağış mahallesi ile yerel yönetimlerin ilgilenmesi gerektiğini söyledi. Hizmet istiyoruz. Burada da yaşayanlar var’ dedi.

ÇAĞIŞTA KADINLARIN DİLEĞİ

Çağışlı kadınların dileği: ‘’Sağlık, mutluluk, huzur, Devletimize kuvvet diliyoruz. Askerimiz, milletimiz için huzur istiyoruz. Yaşımız geldi geride kalan torunlara evlatlarımıza hizmetler gelsin istiyor ve onlara da uzun ömür diliyoruz’’

ERKEKLER BİLEMEZ…

Çağışta emekçi işçi kadınlar, ‘Çapa erkekler pek yapmaz onlar bilemez diyen kadınlar köylü kadınının yaşamı tarlada geçer diyor. Bizim buralarda erkekler kahvede oturur. Kadınlar tarlada. Biz çalışıyoruz diyen erkek yalan söylüyor o lafı geçsinler bi kere. O iş öyle değil. Ekip biçme işini de yapacaklar tabi. Traktörle gelip tarlayı ekiyorlar onu da yapsınlar bi zahmet diyerek çapa işinin kendilerinde olduğunu söylüyor.’

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu