GündemKöşe YazılarıProf. Dr. Nilay ŞAHİN

BURNUM TIKANDI YA!

Kış geldi ve burnumuz tıkanmaya başladı. İyi de niye tıkanıyor burnumuz; hep gripten mi? Evet grip bir etken ama her zaman değil. Hele de inatçı bir tıkanıklıksa yaşadığınız mutlaka araştırılması gerekir demektir. Peki neden burnumuz tıkanır işte bunun cevabını bu hafta sizlerle paylaşacağım.

Tabii ki en sık nedenlerinden bir rinit yani burnun içinde gelişen inflamasyon ve iltahap diyebiliriz. Bu durum alerjik nedenlerle oluşabileceği gibi enfeksiyona bağlı da gelişebilir. Soğuk algınlığı yine çok sık gördüğümüz bir burun tıkanıklığı nedenidir. Tıkanıklık yanında hapşırma, öksürme ve boğaz ağrısı da yaygındır. Yine tüm tedavilere rağmen geçmeyen, sanki hep gripmiş gibi his uynadıran bir burun tıkanıklığı nedeni de burun içinde gelişen poliplerdir. Bu durum iyi yapılan bir muayene ve görüntüleme testi ile tespit edilebilir.

Bizim toplumumuzda sık görülen burunda deviyasyon yani yamukluk problemi hastada sadece burun tıkanıklığına neden olmaz ayrıca nefes darlığına da yol açabilir. Yine kış mevsiminde daha fazla gördüğümüz sinüzitte burun tıkanıklığının önemli nedenleri arasındadır. Allerjik astım; çok sık görülen bu sorunda ilk olarak burun tıkanıklığı ile başlayabilir. Özellikle alerjik mevsimlerde artan burun tıkanıklığı bunun bir göstergesidir. Allerji demişken bazı besin allerjileri de kendini burun tıkanıklığı ile gösterebilir. Hatta alerjik burun tıkanıklığı tedavisinde kullanılan nazal spreylerde üç günden uzun süre kullanıldığında burnu açmak yerine tıkayabiliyor.
Saydığımız bu nedenler dışında daha önemli ve hayati olan burun tıkanıklığı nedenleri de var ki onlara da değinmeden geçmek istemiyorum. Bunlardan biri sarkoidoz dediğimiz romatizmal hastalık. Sarkoidoz genellikle akciğerleri tutan bir sorun olup bazen burun tıkanıklığı ile de karşımıza çıkabilir. Yine damarları tutan bazı romatizmal hastalıkların göstergesi olabilir.

Yukarıda saydığımız yaygın nedenler yanında; sigara kullanımı, stres, gebelik, bazı guatr problemleri, özellikle yüksek tansiyon için kullanılan bir takım ilaçlar burun tıkanıklığına neden olabilir.

Haftaya da sizlerle burun tıkanıklığının tedavisini paylaşacağım. Hepinize açık burunla bol nefesli günler dilerim.

 

Prof. Dr. Nilay ŞAHİN
Balıkesir Üniversitesi Tıp Fakültesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Anabilim Dalı

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu