GündemKöşe Yazıları

BÜYÜMENİN İZLENMESİ

Ülkemizde geç kalınsa da bugünler de çocuklarının doğumdan ve hatta anne karnından itibaren büyüme ve gelişmelerinin izlenmesinin, sağlıkları açısından ne kadar önemli olduğu vurgulanmaya başlandı.

Sağlık Bakanlığı tarafından ülke genelinde çocukların ,büyüme ve gelişimlerinin izlenmesi için bir program yürütülüyormuş. Hatta 15 Nisan yani dün “Büyümenin İzlenmesi Günü” olarak belirlenmiş.O güne özel programlar yapılıyormuş. Ne yalan söyleyeyim ben Balıkesir’de şimdiye kadar böyle bir program yapıldığına şahit olmadım ama 4 hafta sonra doğacak çocuğum için bu konuya bir el atmak ve düşüncelerimi yazmak istedim. Öncelikle çocuğumuzun sağlıklı olduğunu anlayabilmenin en iyi yolunun, onun büyümesini ölçmek olduğunu düşünüyorum. Bir ay sonra doğacak olan oğlumun büyümesini bir baba adayı olarak sabırsızlıkla bekliyorum.

Çocuklarımız, ülkemizin geleceği ve umudu olmalarının yanı sıra, toplumun en kırılgan grubunu da oluşturmaktadırlar. Bu nedenle en iyi koşullarda dünyaya gelmelerinin sağlanması, büyümeleri ve gelişmeleri için en uygun ortamın hazırlanması, geleceğe dönük fiziksel, ruhsal ve zihinsel donanımlarının en üst düzeyde oluşturulması ülkenin geleceği açısından yaşamsal önem taşıdığına inanıyorum.

Büyüme, vücut hacmi ve kütlesinin artması anlamını taşımakta ve boy, ağırlık, baş çevresi gibi vücut ölçümleriyle belirlenmektedir. Gelişme ise hücre ve dokuların yapı ve bileşimindeki değişiklikler sonucunda meydana gelen olgunlaşmaya denir. Büyüme ve gelişme anne karnında başlar ve ergenlik dönemi sonuna kadar devam eder ve her yaşa göre farklılık gösterir. Normalden sapmalar erken tespit edilerek gerekli önlemlerin alınmasını sağlar. Ülkemizde doğan her bebek sağlık kuruluşları tarafından; doğumdan sonra ilk yıl içinde 9; 6 yaşına dek 16 defa izleniyor. Ebeveynlerin bilinçli olarak çocuklarının büyüme ve gelişmelerini yakından takip etmesi ve sağlık personelleri ile iş birliği içinde olmaları oluşabilecek problemlerin önüne geçilmesinde çok önemli olduğunu düşünüyor bugünlük size veda ediyorum. Hoşçakalın…

************************************

Bana her konuda fikir ve önerilerinizi yazabileceğinizi sakın unutmayın dostlar sevgi ile kalın.
İletişim için; onurayan@hotmail.com

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu