Hüseyin Yıldırım

Çanakkale’de Şehit olanlar

Çanakkale’de  Şehit olanlar….

 

 

İlgili Makaleler

Şehid, kelimesi kuranda elliden fazla ayette geçmektedir. Kelimenin çoğulu olarak Şüheda kullanılır.Şehid kelimesi Allah’ın isim sıfatlarından olan Şehid olarak da Kuran-ı Kerimde birçok ayette geçmektedir.

 

Şehidin kelime manası: Şahit, tanık, bir şeyin aslını ortaya koymada kendisine başvurulandır.

 

Şehitlik, malıyla ve canıyla Allah’ın varlığını ve birliğini ispat için çalışan ve onun dinini yüceltmek için gayret eden kimselere, gayretlerini canlaraıyla isbat etmiş  olmaları sebebiyle Allah’ın verdiği bir ünvandır. İslam’da Allah için yapılan hiçbir amel karşılıksız kalmayacaktır. Ancak bütün varlığını Allah yolunda tüketen kimselere Allah, şehitlik makamını layık görmüş ve şöyle buyurmuştur:

 

“Allah yolunda öldürülenlere “ölüdür” demeyin. Aslında onlar diridirler fakat siz farkında değilsiniz.” (Bakara Suresi/154)

 

“Allah yolunda öldürülür veya ölürseniz, Allah’ın bağışlaması ve rahmeti onların topladıklarından daha iyidir.” (Al-i İmran Suresi/157)

 

Her millet, inancı, vatanı,malı ve çıkarları için her şeyi göze alır ve bunlar için savaşır, ölür veya öldürür. Burada Müslümanın farklı olan yönü, bunların tümünü Allah için ve Allah’ın istediği gibi yapmış olmasıdır.

 

Cihadı meslek edinen müminler, hayatı kuşatıcı olarak azim ve gayretlerini her zaman ve her yerde sürdürmeleri nedeniyle, savaşta veya savaşın dışında da olsalar, Allah yolunda oldukları sürece ölmeleri veya öldürülmeleri halinde Allah’ın rahmet ve bağışlaması onlar içindir.Kur’an-ı Kerim’de;

 

“Sakın Allah yolunda öldürülenleri ölü sanma, aksine onlar diridirler. Rableri katında rızıklandırılmaktadırlar.Onlar, Allah’ın kendilerine verdiği nimetten dolayı sevinç içinde olup, arkalarından henüz kendilerine katılmamış bulunanlar için de korku olmadığına, onların da üzülmeyeceklerine sevinirler.” (Al-i İmran Suresi/169-170)

 

“Öyleyse, dünya hayatına karşılık ahireti satın alanlar, Allah yolunda savaşsınlar. Kim Allah yolunda savaşırsa ister ölsün ister galip gelsin. Biz ona büyük bir ödül vereceğiz.”(Nisa  Suresi/74)

 

“Onlar yaralandıktan sonra da Allah ve elçisinin çağrısına uymuşlardı. Onlardan güzel davranan ve Allah’a saygılı olanlara büyük bir ödül vardır.” (Al-i İmra Suresi/172)

 

İslam’ın şehit diye nitelediği insanlar, kendi iradeleriyle Allah’ın dininin ve isminin yücelmesi için dünya hayatına karşılık ahireti satın alanlardır. Allah yolunda ölmeyi yaşamaya tercih eden kimselerdir.

 

Şehitlik kolay değildir.İslam devletinde ve peygamberimiz s.a.v. komutasında savaşmasına rağmen ölen bir insanın şehid olmadığını söyleyen peygamberimiz s.a.v. e sahabe sorar, “niçin ya Rasulullah?”

 

Peygamberimiz s.a.v. de şöyle açıklar:

 

Uhud savaşına çıkan İslam ordusuna katılmayan  bir kişiye Medine kadınları takılır. “Erkeksen gidip savaşırsın burada korkaklar ve kadınlar gibi dolaşmazsın” derler. Bunu gururuna yediremeyen o kişi atına atlar ve savaşmaya gelir. Gerçekten de kahramanca savaşır ve ölür. Ancak gururu için savaştığından ve müslüman da olmadığından İslam’ın şehidi olamamıştır, buyurur.

 

Bir başka örnekte ise,bir muharebe esnasında  Peygamberimiz s.a.v.’e  demir zırh ile yüzü örtülü bir kişi geldi de: “Ya Rasulallah! Hemen harp edeyim de sonra müslüman mı olayım?” diye sordu. Rasulullah s.a.v: “Müslüman ol, sonra cihad et.” buyurdu. O da hemen müslüman oldu, sonra vuruştu. Nihayet şehit edildi. Bunun üzerine Rasulullah Efendimiz s.a.v. “Az işledi, fakat çok mükafat kazandı.” Buyurmuşlardır.Peygamberimiz s.a.v. şehitliğin derecesiyle ilgili olarak şöyle buyurmuştur:

 

‘Hiç kimse cennete girdikten sonra – bütün dünya’ya sahip olsa bile tekrar dünya’ya dönmek istemez. Yalnız şehitler, keramet (ve erdikleri nimetler) sebebiyle dünya’ya dönüp on defa şehit olmayı arzu ederler.’Bizzat Peygamberimiz s.a.v., bir defa değil birkaç defa şehit olmayı istemiş ve şöyle buyurmuştur: ‘Ruhumu kudret elinde tutan Allah’a yemin ederim ki, Allah yolunda savaşıp öldürülmemi, sonra tekrar dirilip savaşarak tekrar öldürülmemi, yine dirilip savaşta öldürülmemi arzu ederim’ buyurmuşlardır.

 

 

Şehitler kanlı elbiseleri ile defnedilirler. Dirilme gününde de aynı hal ile dirilecekleri ifade edilmektedir.Peygamberimiz Efendimiz s.a.v. Uhud da şehid sahabileri elbiseleri ile defnettirmiştir. Onun sünneti de budur. Bu nedenle şehitleri bulundukları hal ile defnetmek Sünnet-i Rasulullahtır.

 

Rabbimiz bizlere ümmet şuuru ve şehitliği veya mükafatını nasib eylesin ..

 

 

 

 

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu