GündemSiyaset

CHP’Lİ AKIN’A TBMM’DE YENİ GÖREV

CHP Balıkesir Milletvekili Ahmet Akın, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu’nda görevlendirildi. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun Başdanışmanı olan Ahmet Akın, 27’inci Dönem’de CHP’yi enerji komisyonunda temsil edecek 6 CHP’li Milletvekilinden biri olarak görev yapacak.

TBMM İçtüzüğü uyarınca faaliyet gösteren daimi ihtisas komisyonu olan Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar Bilgi ve Teknoloji Komisyonu, TBMM Başkanlığınca kendisine havale edilen petrol, elektrik, doğalgaz, LPG piyasası ile yenilenebilir enerji başta olmak üzere enerji ile ilgili diğer konular, madencilik, ticaret, sanayi, tüketici hakları, rekabet hukuku, marka, patent, faydalı model, coğrafi işaretler, şeker piyasası, AR-GE, akreditasyon ve benzeri konulardaki kanun tasarı ve tekliflerini görüşüyor.

İTHAL ENERJİDEN VAZGEÇİLMEDİKÇE BÜTÇE AÇIĞI ARTAR

Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu üyesi olarak ilk açıklamasını yapan CHP’li Ahmet Akın, bugün açıklanan bütçe uygulama sonuçlarını değerlendirdi.  2018 yılının ilk altı ayında bütçe açığının 46,1 milyar lira olarak açıklandığının hatırlatarak, geçen yıla göre yaklaşık 21 milyar liralık ciddi artışın seçim yatırımları için kullanılmasının yanı sıra enerji ithalatının da çok büyük etkisi olduğunu söyledi. Akın, şunları söyledi:“Cari açıktaki enerji faktörü değişmeden yerini koruyor. Cari açıkta enerjinin payı neredeyse yüzde 70’leri buluyor. Enerji ihtiyacının ithal eden ülkemiz için enerji fiyatları önemli bir konu. Tabi döviz kurlarında artış da bununla bağlantılı. Enerji ihtiyacımız her geçen gün artıyor. Ama bu karşılayacak kadar yeterli derece yerli üretim gerçekleştirmiyoruz.

Bu durum cari açığı önemli ölçüde arttırıyor. Ülkemiz enerji konusunda dışarıya bağımlı ülkelerin başında yer alıyor. Enerji ihtiyacını yerli kaynaklarıyla karşılayamayan Türkiye, her yıl arz güvenliğini sağlamak için enerji alanında ithalata yönelmek zorunda kalıyor. Ülke, enerji talebini karşılayabilmek için kömür, petrol, doğalgaz ve elektrik enerjisi ithal ediyor.

Yenilenebilir enerji kaynakları bakımından zengin olmamıza rağmen bu enerji kaynaklarından yeterince yararlanmıyoruz.”CHP’li Ahmet Akın, bu olumsuz tablonun çözümüyle ilgili olarak da özetle şu bilgileri verdi:“Cari açıkta enerji payının düşürülebilmesinde yenilebilir enerji kaynaklarına yatırım yapılması önemli bir politikadır. Alternatif enerji kaynaklarının kullanımına yönelik teşvik politikaları kompozisyon ve miktar olarak daha çok çeşitlendirilmelidir. Güneş ve rüzgar enerji santrallerinin yatırımları ve işletmeleri konusunda devletin rol alması ve maliye politikaları üzerinden sektöre yön vermesi gerekiyor.”

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu