GündemSiyaset

CHP’li Tüm TBMM Başkanını eleştirdi

CHP Balıkesir Milletvekili Mehmet Tüm, kadınlara belediye seçimlerinde seçme hakkı kazanmasının 88. yıldönümüne ilişkin yazılı basın açıklaması yaptı.

‘TBMM BAŞKANI’NIN KADINLARA YÖNELİK TUTUMU TAM BİR UTANÇTIR’

TBMM Başkanı İsmail Kahraman’ın ‘Çanakkale Etkinlikleri’ kapsamında sahnelenen tiyatro oyununda kadınların sahneye çıkmasının engellemesini sert sözlerle eleştiren CHP’li Mehmet Tüm, açıklamasında şunları ifade etti:

“3 Nisan 1930’da ülkemizde kadınlara siyasal haklarını ilk kez kullanma yolu açılmış ve belediye seçimlerinde kadınlara seçme ve aday olma hakkı tanınmıştır. Cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk o dönemde yaptığı bir konuşmada ‘Kadınlarımız için asıl mücadele alanı, asıl zafer kazanılması gereken alan, biçim ve kılıkta başarıdan çok, ışıkla, bilgi ve kültürle, gerçek faziletle süslenip donanmaktır.

Ben muhterem hanımlarımızın Avrupa kadınlarının aşağısında kalmayacak, aksine pek çok yönden onların üstüne çıkacak şekilde ışıkla, bilgi ve kültürle donanacaklarından asla şüphe etmeyen ve buna kesinlikle emin olanlardanım’ sözleriyle kadınların sosyal, sanatsal ve siyasal hayata aktif katılımını önemini ifade etmiştir. Bundan tam 88 yıl önce tüm dünyaya örnek olacak demokratik uygulamalara imza atılırken, bugün bu mirasın başında ve TBMM Başkanlığı koltuğunda oturan bir zatın kadınları sosyal hayattan silmeye çalışması ise tam bir utançtır.

Kadınlar Kurtuluş Mücadelemizde nasıl ülkemizi sömürgeleşmekten ve emperyalizmden kurtardıysa, bugün de eşitlik ve özgürlük mücadelesiyle ülkemizi işte bu karanlık zihniyetten kurtaracak; bu yobaz zihinler ne yaparsa yapsın, kadınlar siyasette, sanatta, sinemada ve tiyatroda her zaman var olacaktır. Bu duygu ve düşüncelerle, kadınların siyasal haklarını kullanmasının 88. yılını kutluyor, başta Cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, demokratik bir Türkiye için mücadele vermiş tüm demokrasi şehitlerimizi rahmetle anıyor, kadın düşmanı zihinlere karşı eşitlik ve özgürlük mücadelesi veren kadınlarımızı kutluyorum.”

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu