GündemKöşe YazılarıSemra AMAN AKYÜREK

CHP’YE İNCE AYAR

Seçim sonuçları Kılıçdaroğlu’na ‘ince ayar’ şeklinde yorumlandı. CHP’nin millet ittifakına rağmen aldığı oyların İnce’nin aldığı oylardan daha düşük olması, CHP önümüzdeki günlerde genel başkanlık yarışı ve koltuk savaşı yaşanabilir düşüncesini yoğunlaştırdı.

İNCE İNCEDEN BAŞA GEÇER Mİ?

Referandumdaki ’HAYIR’ blokunu Saadet ve İyi Parti ile ‘Millet’ adı altında ittifaklaştırarak ‘+ HDP’faktörü ile kazanma planı sandığa uymadı. CHP yüzde 22.71 oy aldı. Muharrem İnce, CHP’den 8 puan civarında fazla oy aldı. Bu durum ilk olarak akla, seçim sürecinde İnce’nin performansı üzerinden yapılan  ‘Cumhurbaşkanlığını kazanamasa da artık CHP’nin başına geçer’ yorumlarını getirdi. Gözler, CHP’de seçim sonuçlarının yaratacağı etkiye çevrildi. CHP’li seçmenlerden gelecek olan tepkiler merak konusu?

KILIÇDAROĞLU’NUN EN BAŞARISIZ SEÇİMİ

Kılıçdaroğlu’nun en başarısız seçimi oldu. CHP Genel başkanlığı koltuğuna oturduktan sonra 4’üncü seçimine giren Kemal Kılıçdaroğlu, bu seçimde en düşük oy oranını aldı. CHP’nin 22 Mayıs 2010 tarihinde yapılan 33.olağan genel kurultayında Genel Başkanlığa seçilen Kılıçdaroğlu, önceki günkü seçimle birlikte 4 seçim gördü. Kılıçdaroğlu başkanlığında 12 Haziran 2011 seçimlerine giren CHP, bu seçimlerde yüzde 25.98 oy aldı ve 24.dönem parlamentosunda 135 milletvekiliyle temsil edildi.CHP,7 Haziran 2015’te yapılan genel seçimde yüzde 24,95 oy aldı ve TBMM’deki milletvekili sayısı 132 oldu.1 Kasım 2015 milletvekili genel seçiminde yüzde25,32 oy alan CHP,134 milletvekili çıkardı. CHP’nin bu seçimdeki oy oranı yüzde 22,71’de kaldı. CHP 146 milletvekili çıkardı.

DİKKAT ÇEKEN AYRINTI CHP’NİN YÜKSEL OLDUĞU İLLERDE HDP’YE GEÇİŞ…

CHP’nin birinci çıktığı 5 ilde HDP oylarının artışı ise dikkat çeken ayrıntı oldu.2018 milletvekili genel seçimi’nde kesin olmayan sonuçlara göre, CHP’nin yüksek oy oranı aldığı İzmir, Aydın, Edirne, Kırklareli ve Tekirdağ’da 1 Kasım 2015 seçimlerine göre oy oranı düştü, bu illerde HDP’nin yükselişi dikkat çekti. İzmir’de, CHP’nin 2015’te yüzde 46,8’lik oy oranı kesin olmayan 24 Haziran seçimlerine göre yüzde 41,8’e geriledi ve HDP’nin oyları yüzde 11,4’e yükseldi.Bahsettiğim diğer illerde de yine HDP oylarının yükselmesi oldukça dikkat çeken ayrıntı.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu