GündemÖzel Haberler

ÇİKOLATANIN BALIKESİR’DEKİ ADRESİ

Bundan 4 bin yıl önce keşfedilen çikolata, yıllardır en beğenilen lezzet. Peki Mutlulukla yakından ilgisi olan bu lezzeti keşfetmeye hazır mısınız? Vefa Şekerleme (Elit Çikolata) Sahibi Veli Büyükgüldalı, başarı hikayesini ve çikolataya dair tüm bilinmeyenleri MERHABA’ya anlattı.

Balıkesir’de en çok hangi çikolatalar tercih ediliyor? Çikolata alırken nelere dikkat edilir? Peki mutsuzken neden çikolata yenilir? Tüm bu soruların cevabı haberimizde… Kakao kokulu bir haber, lezzetli detaylarıyla çikolataya dair herşey…

Aztek mitolojisine göre kakao ağacı, cennette yetişen ‘İyilik ve kötülük ağacı’nın yeryüzündeki temsilciydi. Kristof Kolomb tarafından keşfedilip İspanyollar tarafından Avrupa’ya getirilen çikolata binlerce yıl öncesinden günümüze kadar oldukça lezzetli bir yolculuğa çıktı. Balıkesir’de çikolata denilince akla ilk gelen Vefa Şekerleme yani Elit Çikolata’nın sahibi Veli Büyükgüldalı ile görüştük. Balıkesir’den tüm Türkiye’ye yayılan başarı hikayesini dinledik. İşini severek yapan ve hep yeniliklerin takipçisi olan Büyükgüldalı, çikolataya dair bilinmeyenleri MERHABA okurlarıyla paylaştı.

‘’ÇİKOLATA DOĞRU KULLANILDIĞINDA İLAÇTIR’’

Çikolatanın mutlulukla yakından bir ilişkisi olduğunu söyleyen Vefa Şekerleme Yönetim Kurulu Üyesi Veli Büyükgüldalı, ‘’Çikolatanın kesinlikle mutlulukla yakından bir ilişkisi vardır. Çünkü çikolata doğru kullanıldığı zaman ilaçtır. Seratonin salgıladığı için insanları mutlu eder. En zorlu günlerin ardından ağıza atılan bir küçük çikolata herşeyi unutturur’’

ÇİKOLATA’NIN ÖNCÜSÜ ELİT

Hizmet vermeye başladıkları günden bu yana yaşanan değişimlerden bahseden Vefa Gıda sahibi Veli Büyükgüldalı, ‘’2005 Yılında hizmete başladık. Bizim tek şubemiz var. Toptan ve perakende olarak hizmet veriyoruz. Çikolata, şeker, lokum ve kolonya satışlarımız mevcut. Bizim hizmete başladığımız 2005 yılından bu yana elbette pek çok şey değişti. Özellikle vatandaşlarımızın damak tadı, istek ve ihtiyaçları da değişti. Eskiden en fazla lokum ve şekerleme satışı yapılırken artık çikolata satışı daha fazla. Özellikle daha çok aromatik, hafif ve meyveli çikolatalar tercih edilmeye başlandı. Special çikolatalara da ilgi arttı’’ ifadelerini kullandı.

‘’HER ÇİKOLATA GERÇEK ÇİKOLATA DEĞİL’’

Çikolata seçiminde önem verilmesi gerekenleri anlatan Veli Büyükgüldalı, ‘’Her çikolata gerçek çikolata değildir. Çiçek yağından ve benzer yağlardan yapılan çikolatalar var. Bizim çikolatalarımız kakao yağından yapılıyor. Yüzde yüz Belçika çikolatasından yapılır ve kakao yağı kullanılır’’ şeklinde konuştu.

SAKLAMA KOŞULLARINA DİKKAT!

Çikolatanın ömrünün saklama koşullarıyla doğru orantılı olduğunu söyleyen Veli Büyükgüldalı, ‘’Çikolatayı saklama koşulları da çok önemlidir. Üreticiler, saklama koşullarına dikkat etmiyorlar. Bu da çikolatanın lezzetini de etkiliyor. Çünkü çikolatanın lezzetini etkileyen en önemli şey saklama koşullarıdır. Mesela çikolata buzdolabına kesinlikle konulmamalı. En düşük 15 en yüksek 25 derece arasında saklanmalı çikolata’’ dedi.

‘’BALIKESİR’DE SÜTLÜ VE BİTTER ÇİKOLATA TERCİH EDİLİYOR’’

Balıkesir’in damak kültürüne uygun çikolatalar ürettiklerini söyleyen Vefa Gıda Yönetim Kurulu Başkanı Veli Büyükgüldalı, ‘’Bizi diğer işletmelerden ayıran özelliklerden biri de özel üretim çikolatalarımız var. Balıkesirli vatandaşlarımızın damak tadına uygun çikolatalar üretiyoruz. Mesela Kayseri’de tüketilen ve sevilen bir çikolata Balıkesir’de tüketilmiyor. Kayseri’de en çok Hindistancevizli çikolatalar beğenilirken Balıkesir’de bitter ve sütlü çikolatalar seviliyor, tüketiliyor’’ ifadelerini kullandı.

ÖZEL FORMÜL SIR GİBİ SAKLI

Balıkesir için üretilen çikolataların formüllerinin kendilerine özel olduğunu belirten Büyükgüldalı, ‘’Çikolataların formulizasyonu bizde. Bu formülizasyonu veremeyiz. Çünkü Belçika’da, yurtdışındaki iş toplantılarından, seyahatlerden edindiğimiz birikimler var. Çikolata için İtalya’ya, Belçika’ya, Dubai’ye gittik. Oradan faklı lezzetleri bulup Almanya’dan, Belçika’dan reçeteleri getirip İstanbul’da özel üretiyoruz. Lokum da yine aynı şekilde Balıkesir’in Dursunbey ilçesinde üretiliyor’’ şeklinde konuştu.

ÇİKOLATA SEÇERKEN NELERE DİKKAT EDİLMELİ?

Çikolata seçiminde nelere dikkat edilmesi gerektiğini anlatan Büyükgüldalı şu ifadeleri kullandı; ‘’Öncelikle her zaman gidilen, bilindik yerlerden çikolatalar alınmalı. Aynı zamanda doğru muhafaza edilen, streril ortamlarda üretilen çikolatalar satın alınmalı’’ dedi.

Balıkesir’de çikolatanın önemli bir yeri olduğunu söyleyen Veli Büyükgüldalı, ‘’Balıkesir’de çikolata, lokum ve kolonyanın yeri çok ayrı. Balıkesir’de çikolata çok seviliyor. Şeker çok tüketilmiyor ama iki üç katı oranında çikolata satışı yapıyoruz. Artık şeker de çok pahalılaştı. Şeker ve çikolatanın fiyatı birbirine yaklaştı. O nedenle bu da çikolata satışını arttırdı’’ dedi.

‘’YENİ LEZZETLER KEŞFEDİYORUZ’’

Bundan sonraki hedeflerinden bahseden Vefa Şekerleme ‘’İyi bir çikolatanın kilogram fiyatı 50 liradan aşağıya olamaz. Şekerler de şu anda 20 lira civarında satılıyor. Biz kaliteye ve hijyen kurallarına önem veriyoruz. Son derece steril ortamlarda en kaliteli çikolataları üretiyoruz. Ve bundan sonraki hedeflerimiz de hep yenilikler, farklı ve yeni lezzetler. Özellikle genç neslin damak tatları, isteklerine uygun lezzetler üretmeyi hedefliyoruz. Bu konuda yurtdışı ziyaretlerimiz de devam ediyor. Çünkü gençler artık lokum yemiyor. Çikolata gençliği var. Daha çok aromatik ve sürükleyici lezzetler aranıyor.

‘’MİSAFİRLERİMİZ HERŞEYDEN ÖNCE GELİR’’

Kurumsal olarak vizyonlarından bahseden Büyükgüldalı, ‘’Biz haklı olsak bile tartışmayı kazanıp müşteriyi kaybetmek yerine, müşteriyi kazanıp tartışmayı kaybetmeyi tercih ediyoruz. Çünkü misafirlerimiz bizim için çok değerli. Ayrıca şirket olarak her üç yılda bir yenilenmeye gidiyoruz. Bu yılda fiziksel olarak yenilenip, misafirlerimize daha iyi hizmetler vermeyi hedefliyoruz.

EN ÖZEL SUNUMLAR

1800’Lü yıllarda İstanbul Beyoğlu’nda satılan çikolata ambalajlarının Balıkesir’de sadece Vefa Şekerleme bünyesinde olduğunu söyleyen Büyükgüldalı, ‘’Biz ağırlıklı olarak kız isteme, söz, nişan, makam ziyaretlerine çikolata hazırlıyoruz. Buna rağmen nikah şekeri, parti, kutlama organizasyonlarına girmiyoruz. Çünkü bizim hedef kitlemize uymuyor. Biz butik işler yapıyoruz ve misafirlerimizin en özel günlerinde yanlarında olmak istiyoruz. Süsleme malzemelerimizi bizzat gidip İtalya’dan getiriyoruz. En pahalı kurdeleden, en özel ambalajlara kadar pek çok alternatif sunuyoruz. Türkiye’ye yeni bir ürün girdiğinde ilk bizim haberimiz olur. Bizdeki bir ürünü başka bir yerde bulamazsınız. Standart bir çalışmamız yok biz tamamen kişiye özel satış yapıyoruz. Kurumsal pazarlamada çok iddialıyız’’ şeklinde konuştu.

‘’KATAR VE DUBAİ’DEN BAYİLİK İSTİYORLAR’’

Büyükgüldalı, ‘’ Balıkesirli herşeyin en iyisine layık. Bizim arkadaşlarımız birbirini taklit etmekten iş yapamaz hale gelmişler. Yeniliklerden kaçtıkça körelip gidiyorlar. Ama biz yepyeni lezzetlerle farklılıklarla geldiğimizde Balıkesirli bunu beğeniyor. Artık ucuz ürünler gitmiyor. İnsanlar kalite ve lezzet arıyor. Halk bilinçlendi. Biz de Balıkesir’de rakipsiziz. İzmir, Bursa, Ankara, Eskişehir’e kadar çikolata gönderiyoruz. Yurtdışından dahi çikolata talebi alıyoruz. Bizden eğitim alıp yurtdışına açılanlar dahi oldu. Şu anda da Bulgaristan’dan bir ekip bekliyoruz. Katar ve Dubai’den bayilik istiyorlar. Vefa Şekerleme’yi Katar ve Dubai’de açmak istiyorlar. Görüşmelerimiz de devam ediyor’’ dedi. Fatma Kara

İlgili Makaleler

Bir Yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu