GündemEnder GÖKMENKöşe Yazıları

Çin plastik ithalatını durdurdu, yabancı ülkelerin plastik atıkları Türkiye’ye yağıyor

Her dakika dünya üzerinde 1 milyon plastik şişe satılıyor. Sadece 2016’da 480 milyar plastik şişe satılmış ve bu rakamın arttığı söyleniyor. Uzmanlar plastik şişe kullanımının yeryüzüne ve insanlığa verdiği zararın çok yakında iklim değişikliği etkisi kadar ciddi olacağını söylüyorlar.

Plastik kullanımı inanılmaz bir hızla artarken, bir yandan da bu plastikler üretildikleri yerde kalmıyor, sınırları aşıyorlar. İngiltere ve birçok başka batı ülkesi geri dönüştüremediği atığını ihraç ediyor. Geçtiğimiz yıla kadar bu atıkların en büyük alıcısı Çin idi. Ancak 2018 başında Çin plastik ithalatına yasak getirince, bu market farklı pazarlara kaydı. Türkiye bu geri dönüşüm pazarlarının başında geliyor. Ama kapasitemiz acaba başkasının atığını geri dönüştürmek için yeterli mi?

Her şey bir yana, kendi plastik atığımızı bile tam geri dönüştüremiyoruz. OECD istatistiklerine göre Türkiye, evsel atığının sadece %1’ini geri dönüştürüyor ve gerisi çöplüğe gidiyor. Plastiklerin çoğu geri dönüşüm için uygun değil. İngiliz Çevre Ajansı’nın verilene göre, 2018’in ilk aylarında ülkemizde ihraç edilen plastik bu yıl 27.034 ton olmuş, bu rakam geçtiğimiz yıl 12.022 ton iken. Çukurova Üniversitesi’nden Sedat Gündoğdu 2016 yılında Mersin ve İskenderun Körfezi’ndeki mikroplastik kirlilik üzerine bir çalışma yayınlamış. Sonuçlar çok çarpıcı. Ortalama bir kilometrekarede 70 bin plastik parçacık tespit etmişler. Hem sucul hayat hem insan hayatı bu kirlilikten olumsuz etkileniyor.

Kendi çöpümüzü temizleyemezken, başkasınınkini ne yapacağız?

Kaynaklar: The Guardian, Plastic Network

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu