Özel Haberler

‘Çocuklarımıza sahip çıkalım’

‘ÇOCUKLARIMIZA SAHİP ÇIKALIM’

 

Öğrencilerin okul kantinlerinden alışveriş yapmak yerine ders saatlerinde dışardan alışveriş yaparak hem sağlıklarını hiçe saydıklarını hem de pek çok tehlikeyle karşı karşıya kaldıklarını söyleyen Balıkesir Bakkallar ve Bayiler Esnaf Odası Başkanı Hasan Yançıl MERHABA’ya önemli açıklamalarda bulundu.

Okul kantinlerine gereken desteğin ve önemin verilmediğini söyleyen Balıkesir Bakkallar ve Bayiler Esnaf Odası Başkanı Hasan Yançıl, öğrencilerin okullarında bulunacakları süre içerisinde dışarı çıkarılmalarına izin verilmesinin tehlikelere neden olacağını belirtti.

 

Öğrencilerin son dönemlerde okul kantinleri yerine çoğunlukla okul çevresinden, marketlerden alışveriş yaptığını söyleyen Balıkesir Bakkallar ve Bayiler Esnaf Odası Başkanı Hasan Yançıl, öğrencilerin okul dışında geçirdikleri sürede sağlıklarını tehlikeye atmanın yanı sıra dışarıda da kötü alışkanlıklara ve tehlikeli durumlara kolaylıkla maruz kalabileceklerini ifade etti. Balıkesir Bakkallar ve Bayiler Esnaf Odası Başkanı Hasan Yançıl, aileleri de uyararak çocukların okul saatleri içerisinde dışarıya çıkarılmalarına izin vermemeleri gerektiğini dile getirdi.

 

Nihan Merve Yılmaz: Son dönemde okullardaki kantincilerin şikayetlerinin yoğunlaştığını belirtmiştiniz. Nedir bu şikayetler?

 

Hasan Yançıl: ‘Okul kantinlerindeki kantincilerimizin yüzde 80’i odamıza üyeler. Biz okul kantinlerindeki kantincilerimizden çok fazla şikayet alıyoruz. Öncelikle okul kantinlerinde fiyatlar, kiralar belirlenirken genellikle öğrenci sayısı baz alınıyor. Dolayısıyla oda üyesi arkadaşlarımız da bu bilgiler işletecekleri okul kantinine karar veriyorlar. Okullarda öğrenciler, özellikle ortaokul ve liseler diye ayırmak gerekirse, okul kantinine uğramaz oldular.

 

‘Öğrenciler İçin Çok Tehlikeli’

N.M.Y: Öğrencileri okul kantinlerinden uzaklaştıran nedenler ne olabilir?

 

H.Y: Okul kantinlerinde denetimler sıklıkla yapılıyor. Üyelerimiz her zaman uyguladığı sağlıklı ürün politikası öğrencilerimizin sağlığını korurken, ailelerinin de içini rahatlatıyor. Çünkü öğrenciler okul saatleri içerisinde okulunda gıda alışverişini yaptığı gibi dışarıya çıkma ihtiyacı hissetmiyor. Bazı okullarda öğle arası hariç dışarı çıkmak yasak ama hala bazı okullarda dışarı çıkışlar rahatlıkla yapılıyor. Bu durum öğrenciler için oldukça tehlikeli.

 

N.M.Y: Öğrencilerin kantin yerine dışarıdaki büfe ve benzeri yerlerden alışveriş yapmaları ne gibi tehlikeli durumlar yakalayabilir?

 

H.Y: Okul kantincilerimiz tarafından aldığımız şikayetlerde öğrencilerin dışarıda vakit geçirdiklerini ve pek çok tehlikeli durumla karşı karşıya kaldıklarını öğrendik. Ben bu durumu öğrendikten sonra araştırdım. Hatta birkaç defa kendi gözlerimle de gördüm. Özellikle Saat Kulesi’nin arka taraflarında eski ahşap evlerin olduğu bölümlerde öğrenciler rahatlıkla dışarı çıkıyorlar. Küçücük çocuklar sigara içmeye başlamışlar. Hepsinin ellerinde sigaralar vardı. Bu henüz benim gördüklerim. Oralarda çocukları bekleyen öyle tehlikeler var ki; ailelerin bu konuda bilinçli olmaları gerekiyor. Çocuklarını kontrol altında tutmalılar.

 

‘Çocuklarımız Devlete Emanet’

N.M.Y: Dışardaki tehlikelerden biraz bahseder misin? Gözünüze çarpan ve aileleri uyardığınız neler gördünüz?

 

H.Y: Öğrenciler okul saatlerinde, öğle aralarında kontrolsüz bir şekilde dışarı çıkabiliyorlar. Bu sırada hiç bilmedikleri, tanımadıkları değişik insanlarla etkileşim halinde oluyorlar. Değişik alışkanlıklara sahip olabiliyorlar. Halbuki aileler çocuklarını devlete emanet ediyor. Devlete emanet edilen bu gençler, çok kötü alışkanlıklara sahip olabiliyor.

 

N.M.Y: Sizin bu konuda herhangi bir çözüm öneriniz var mı?

 

H.Y: Öğrenciler, okul saatindeki vakitlerini kesinlikle okul sınırları içerisinde geçirmeliler. Ben bu konuyu okul idareleri ile görüştüğüm zaman güvenlik görevlisi olmadığını, lise öğrencilerini zorla tutamayacaklarını söylediler. Öğrencilerin okul saatlerinde başlarına bir şey geldiği zaman sorumluluğun kendilerinde de olduğunun farkındalar. Ben şimdiden yetkilileri bu konuda uyarıyorum.

 

 

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu