GündemEnder GÖKMENKöşe Yazıları

Damacana ile su tüketimi için öneriler

Genelde rutin haline gelmiş durumlardan biri olduğu için irdelenmese de, konu su tüketimi olunca, damacana sular yüksek derecede önem vermemiz gereken bir konu.

Şebeke sularına olan genel bir güvensizlikten dolayı, çoğu evde damacana su tüketimi yaygınlaştı. Ama damacanaların çoğunluğunun plastik olması, aslında birçok problemi de beraberinde getiriyor. Polikarbonat içeren damacanalar, gözle görülmeyen gözenek çaplarına sahip ve dışarıdan hava alışverişi yapıyor. Yani damacananın musluk ve iç kısmı; ortamdaki hava ile temas ediyor.

1) Damacananın yerine dikkat: Böylelikle damacananın bulunduğu ortam da nemli veya kirli ise; bu mikropların üremesine, çoğalmasına, var olmasına sebep oluyor. Kısacası dış ortamdaki çeşitli uygunsuzluklar suda olumsuz etkilere zaman zaman yol açabilmekte. Bu sorunu aldığınız damacana suyu en geç bir hafta içerisinde tüketerek ve damacananızı direkt güneş ışığı gören, nemli, toz ve toprak akışının çok olmadığı yerlerde tutup, dış yüzeyini her gün tozlardan uzaklaştırarak çözebilirsiniz.

2) Pompanızı temiz tutun: Damacananızda pompa kullanıyorsanız, pompa musluğundaki tıpayı sürekli kapalı tutmalı ve haftada en az bir kere temizlemelisiniz. Bunun için, sıcak su ile damacana içerisine giren kısımları bir fırça ile temizlemeniz yeterli. Eğer deterjan kullanacaksanız bolca durulamayı unutmayın. Düzgün durulanmama sonucunda deterjan kokusu ve tadı suya geçecektir.

3) Damacanadaki suyu cam bir kaba boşaltın: Her ne kadar bu adımları izleseniz de, yüksek miktarlarda satılan damacanalar birden fazla kez kullanılıyor. Damacanaların aslında 60-70 kez kullanılma şansı varken, maalesef bazı şirketler bu sayının çok üstü kez damacanaları tekrardan kullanabiliyor.

Üst üste kullanılan damacanaların çoğu zaman içindeki plastik dokusu zedeleniyor ve her zedelenme plastikten gıdaya kimyasalların geçişini arttırıyor. Aynı zamanda damacanaların temizlenmesi için deterjan kullanılırken, içinde kalan deterjanı temizlemek için en az üç damacana su kullanmak gerekiyor. Yapıldığında aşırı bir su kullanımı, yapılmadığında ise deterjanın suya karışması anlamına gelen bu durum plastik damacanalar üzerine bir kez daha düşünülmesi gerektiğini gösteriyor. Bunun için eve damacanayla alınan suyu, hemen cam bir sürahiye ya da şişeye boşaltabilir, ya da tümden giderek yaygınlaşan cam damacanaları tercih edebilirsiniz.

4) Cam damacanaları tercih edin: Özellikle 1970-80’li yıllarda temiz su ihtiyacının karşılandığı, kaynak suların doldurulduğu cam damacanalar; özellikle damacana skandalından sonra, kısa sürede tekrardan %4’ün üzerinde bir pazar payına sahip oldu. Plastikten neredeyse binlerce yıl önceden beri kullanılan cam, şeffaflığı, şeklinin bozulmaması, koku ve tat vermemesi nedeniyle tercih ediliyor. Aynı zamanda cam geri dönüşümü Türkiye’de daha çok yaygın ve plastiğe göre çok daha kolay ve ucuz, bu yüzden camın uzun dönemde doğaya etkisi de daha az.

Bugün satın aldığımız pek çok ürün de yavaş yavaş cam şişeye geçmeye başladı aslında. Kaliteli bir malzemeden yapıldığı zaman, kendiniz tarafında da kolayca kaynar su ile temizlenerek kullanılabilen cam damacanalar, üzerinde tartışılan, etkisi belki minimum olsa bile risk içeren plastik damacanalara göre daha sağlıklı bir seçenek.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu