Gündem

DAMLA SULAMA YÖNTEMİ İLE ÇELTİK ÜRETİMİ

DSİ 25.Bölge Müdürlüğü Çeltik üretimi ile ilgili olarak damlama sulama sisteminin önemine dikkat çekti. DSİ 25. Bölge Müdürlüğü tarafından toplam 205bin150 dekar alanın modern tekniklerle sulamasının sağlandığını bildirdi.

“Gönen Projesi” 2012 yılı sonu itibariyle tamamlanarak işletmeye açıldı. Gönen Sulaması sahasında, tesisin işletme bakım ve yönetim faaliyetlerini yürüten Gönen Sulama Birliği öncülüğünde; hem daha az su kullanmak, hem de eğimli arazilerde çeltik üreterek çeltiğin üretim maliyetini düşürmek maksadıyla 2 yıl önce bir grup çiftçi ile birlikte başlatılan çalışmalar sonuç verdi.Gönen’de damla sulama yöntemi uygulanarak çeltik üretimi gerçekleştirildi.

SORUNLARA DAMALAMA SULAMA İLE SON

Sulama sisteminde klim koşullarına bağlı olarak 2-4 gün aralıklarla 2 saat süreyle sulama yapıldı. Sulamada sık ve kısa süreli sulama uygulandı.Bu yöntemle dekara ortalama 600-700 ton su kullanıldı.Çeltik üretimiyle yaklaşık aynı seviyede (500 – 900 kg/da) verimlere ulaşıldı.Geleneksel suyla doldurulan tavalar yöntemiyle çeltik tarımı yapılan bölgelerde, durgun sularda kolaylıkla üreyen sivrisinekler halk sağlığı ve yaşam kalitesi açısından sorun teşkil etmekte iken damla sulama yöntemi ile yapılan çeltik üretiminde bu durum da sorun olmaktan çıkartıldığı belirtildi.Merhaba Haber

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu