GündemEğitimTeknolojiTürkiye Gündemi

Dersi Dinlemeyen Öğrenciyi Yüz Tanıma Sistemi Tespit Edecek

Vatandaşları üzerinde tam bir denetim mekanizması kurmak için teknolojik yatırımlardan kaçınmayan Çin, hedefine öğrencileri aldı. Sınıflara yerleştirilecek yüz tanıma sistemleriyle birlikte derse ilgisi dağılan öğrencilerin tespit edilerek, öğretmenlere iletileceği söylendi.

Çin Halk Cumhuriyeti, vatandaşlarının hareketlerini takip etmek ve onlar hakkında bilgi toplamak için milyarlarca dolarlık yatırımlar yapmaya başlamıştı. Özellikle Uygur bölgesinde yaşayanların telefonlarınazorunlu olarak kurdurulan uygulamalar çokça gündeme gelirken, seyahat edenleri tanıyan gözlükler, dünyanın gündeminden düşmemişti. Yapılan yeni açıklamayla ise Çin hükümetinin bir sonraki hedefinin çocuklar olduğu ortaya çıktı.

Test aşamasına gelen yüz tanıma sisteminin, çeşitli kameralarla sınıftaki öğrencileri takip edeceği ve derse ilgisini kaybeden öğrencileri öğretmene bildirerek, eğitim kalitesini arttırmaya çalışacağı belirtildi. İlk olarak Hangzhou 11 Numara Lisesi’nde denenmeye başlayan sistemle birlikte kara tahtanın üzerine üç kamera yerleştirildiği aktarıldı. Yerleştirilen kameraların gerçek zamanlı olarak öğrencileri izlediği ve öğrencileri “nötr, mutlu, üzgün, hayal kırıklığına uğramış, sinirli, korkmuş ve şaşırmış” gibi sıfatlarla derecelendirdiği ifade edildi. Böylece hangi öğrencinin derse ilgisini kaybettiğinin ortaya çıkacağı ve öğretmenin o öğrenciyi tekrar derse dâhil edeceği kaydedildi.

Yaz aylarında ders veren bütün okullarda bu sistemin denenmeye başlayacağını söyleyen yerel haber kaynakları, sistemin başarılı şekilde işlemesi durumunda ülke geneline yayılmaya başlanacağı vurguladılar. Deneme sınıflarından birine giren bir öğrenci ise şöyle konuştu: “Bundan önce derste uykum geliyor ya da başka şeylere ilgim kayıyordu; ancak şimdi kameralar sınıfa kurulduktan sonra dersi dinlememe gibi bir eylemin içine girmekten çekiniyorum. Sanki görünmeyen gözler beni izliyormuş gibi geliyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu