GündemKöşe Yazıları

DİBİMİZDEKİ CENNET KÖŞE KAPIDAĞ YARIMADASINDA SAFARİ

(Salı günkü “Erdek Tavşanlı Ada Dalış Noktası” yazımın devamı)

Ertesi gün hava kötü olduğu için malesef dalış programımı iptal etmek zorunda kalıyorum.Hemen kendime yeni bir program yapıp önce Erdek’e yaklaşık 15 km mesafede ki Düzler köyü’nün hemen arka kısmında bulunan Kyzikos Antik kentine gidiyorum.

Kyzikos Antik kenti  günümüze insan ve doğa tahribatına uğramış olarak gelebilmiş. Kentin görkemli yapılarının ve uygarlık birikimlerinin izleri toprak derinliğinde hala varlığını koruyor. Thessalia’dan göç ederek buraya gelen Dolionlar tarafından kurulan kent, ismini Argonautlar efsanesinden esinlenmeyle kurucu Kral Kyzikos’tan almış. Efsaneye göre, Kyzikos’u ziyaretlerinde Argonautlar dostça karşılanıp, ağırlanırlar. Daha sonra kentten ayrılan Argo gemisi, ters yönde esen rüzgârın etkisiyle gece karanlığında tekrar Kyzikos kıyılarına sürüklenir. Durumdan habersiz olan ve bir saldırıya uğradıklarını sanan Kyzikoslular’la Argonautlar arasında yapılan şiddetli çarpışmalarda kral Kyzikos öldürülür, bunun üzerine kent daha sonra, Palasgo’ların eline geçer. İ.Ö.334’de büyük İskender’in Anadolu’ya girişinde kendisine dostça davranan Kyzikos’lular, bunun karşılığında yönetimsel serbesti ve yapılanma etkinliklerine katılmayla ödüllendirilirler, kenti karaya bağlayan iki de köprü yaptırılır. Roma yönetimince zaman zaman ödüllendirilip cezalandırılan Kyzikos, İ.Ö.73’de Pontus Kralı VI .Mithridates kuşatmasına karşı kahramanca direnmesi üzerine Romalıların övgülerini kazanır,çevresindeki yakın kentler kendilerine bağlanır ve ‘’Hürken’’ unvanı verilerek bağımsızlık hakkı elde eder.

Romalılar zamanında kentin asıl önemini Hadrian döneminde kazandığı gözlemlenir. İ.S.123’de yaşayan depremden bir yıl sonra kenti ziyaret eden İmparator Hadrian,yeniden yapılanma için büyük yardımlarda bulunur,kendi adına yapılan ünlü tapınağa parasal olanaklar sağlar.Dönemin birçok büyük kentinin almak için yarıştığı imparator kült merkezi anlamına gelen Neokoria unvan ile ayrıcalıkları ile ödüllendirilir.Kyzikos’ta 1988-1997 yılları arasında kazılar yapılmış.1997 yılında ara verilen kazı çalışmalarına 2006 yılında Bakanlar Kurulu Kararıyla Yrd.Doç. Dr. Nurettin KOÇHAN’ın bilimsel başkanlığında yeniden başlanmış. Bu dev şehrin yazık ki küçük bir bölümü kazı çalışmalarıyla gün yüzüne çıkarılabilmiştir.Düzler Mahallesinin sağ tarafındaki zeytin bahçelerinin olduğu geniş sit alanında Kyzikos antik kenti ve Hadrianus tapınagı  kalıntıları bulunmaktadır.Ben defalarca Erdek’e gelmiş biri olarak dibimdeki bu muhteşem tarihi daha yeni keşfedebilmenin şaşkınlığı içerisindeyim.

Kyzikos Antik kentinden sonra ikinci ziyaretimiz Kapıdağ yarımadasındaki Kirazlı Manastırı’na.Kirazlı Manastırı, Kapıdağ Yarımadası’nın kuzeydoğu sahiline yakın bir yerde  Yukarıyapıcı ile Ballıpınar(Kocaburgaz) köyleri arasında bir yükseklikte, Ballıpınar köyünün altı kilometre batısında yer alıyor. Biz Düzler köyünden Belkıs köyüne doğru yaklaşık 5 km gidip harika bir dağ yolundan yaklaşık 10 km gittikten sonra tapınağa ulaşıyoruz.Bu arada yol üzerinde bol bol mola verip manzara fotoğrafları çekiyorum. Tapınağa ulaştığımızda hummalı bir çalışmaya şahit oluyoruz. Meğersem ertesi gün yaklaşık 500 kişinin katılacağı büyük bir ayin düzenlenecekmiş.Belediye çalışanları bunun için hazırlık yapıyorlar.Bende elimde fotoğraf makinemle onlara rahatsızlık vermeden görüntü almaya başlıyorum. Kirazlı manastırı  Ortodoks geleneğine göre eski bir tapınağın yerinde kurulmuş.3 katlı ve 99 odası olduğu söylenen Manastır eskiden yöredeki Rumların dini merkeziymiş.Havari Lukas’ın eseri olduğuna ve mucizeler yarattığına inanılan Panagia Faneromeni (Faneromeni Meryem’i) ikonasından medet uman binlerce kişi tarafından ziyaret ediliyormuş. 1922 yılında terk edilen manastır ağaçların arasında kaybolmuş.

İyice yaklaşmadan kendini göstermiyor. 1895 yılından inşa edilmiş 99 odalı görkemli binasından geriye yüksek duvarlarla, büyük oranda yıkılmış bir kilisenin kalıntısı kalmış. Kirazlı Manastır çevredeki tabiatın güzelliği, hemen yanından geçen suyun ve doğanın güzel sesleriyle birleşince sanki oraya özgü müzik çalıyormuş duygusu uyandırıyor. Özellikle sonbahar ve ilkbaharda görülmemiş rengârenk çiçeklerin süslediği Manastır ve çevresinin ahenkli güzelliği, belki de insanların yüzlerce yıldır orada ibadet etmelerinden kaynaklanan, gezenlerde huzur ve uhrevi duygular uyandırmasına neden oluyor.

Karnımız yavaş yavaş acıkmaya başladığı için buradan da ayrılıp yeni açıldığını duyduğumuz Erdek Land diyarında hem yemek yiyip hemde içinde hayvanat bahçesi olduğunu duyduğumuz bu yere doğru yolculuğumuza devam ediyoruz. İçeriye girdiğimizde malesef kocaman bir hayal kırıklığı yaşıyorum. Hayvanat Bahçesi diye adlandırlan yer adeta bir hayvan hapishanesi.Hayvanların doğal ortamlarında olması gerektiğini düşünen biri olarak yazımda buradan çok daha fazla bahsetmek istemiyorum.Yemeğimizi yedikten sonra Kapıdağ Yarımadası’nın köylerini ve koylarını görmek için arabamızla yola koyuluyoruz.

Tüm Kapıdağ Yarımadasını yaklaşık 3 saatte arabamızla dolaşıyoruz.Görülmesi ve gidilmesi gereken muhteşem koyları ve sahil kanarındaki küçük köyleri ile Kapıdağ Yarımadası kesinlikle tatilinizin bir kısımını ayırıp keşfetmeniz gereken bir yer.Kapıdağ Yarımadasında yaklaşık 19 küçük sahil köyü ve yüzebileceğiniz onlarca küçük koy var.Sonbaharın bu son zamanlarında bence kesinlikle gidip keşfedin derim.Ben keşfettim.İlerleyen zamanlarda bu köylere daha detaylı ziyaretlerde bulunup yazılarımda buralara ayrıca yer vereceğim.Ben kendime ayırdığım 2 günlük haftasonu gezimin sonuna geldiğim için ziyaretlerimi yarıda kesip Balıeksir’e dönüş yolculuğuna geçtim. Kendi memleketimin bu güzel minik ilçesine defalarca gittiğim halde asıl görmem gereken yerleri görmeyip yeni keşfetmiş olmamı kendi ayıp haneme yazıyorum ve aynı ayıbı siz yapmayın dileklerimle selamlarımı sunuyorum sevgili dostlar.Erdek dibimizdeki cennetmiş meğersem…

 

****************
Bana her konuda fikir ve önerilerinizi yazabileceğinizi sakın unutmayın dostlar sevgi ile kalın.
İletişim için; onurayan@hotmail.com

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu