GündemTeknoloji

DİKKAT HESAPLARINIZ TEHLİKE ALTINDA

Sosyal Mühendisliğin tanımı

Sosyal mühendislik, insanları aldatma sanatı olup siber suçluların da akıl almaz bir parçasıdır. İnsanların dikkatsizliklerinden ve insan ilişkilerinden faydalanmak için kullanılan popüler bir araçtır. Günümüzün siber suçluları artık sadece kötü şöhretin değil, aynı zamanda şahsınızın da peşindedirler. En tehlikeli kötü amaçlı yazılımlardan bile daha tehlikeli olan sosyal mühendisliğin tehditlerinden korunmak bir hayli zordur. Neden olduğunu merak ettiğinizi düşünüyorum çünkü yalnızca sisteminizi değil, şahsınızı da hedef almakta. Bu tehditlerden korunmanın en etkili yolu bilgi sahibi olmaktır.

Sosyal Medya üzerindeki etkisi

Dünyanın en büyük sosyal medya uygulaması olan Instagram ve Facebook üzerinden gönderilen bir link, kullanıcıların güvenliğini tehlikeye attığı gibi sizin hesaplarınızı ve kişisel mesajlarınızı ele geçiriyor.

Akıllı telefonlar ile birlikte hayatımıza giren ve dünya üzerinde milyonlarca kullanıcısı olan Instagram ve Facebook’un geçtiğimiz günlerde kişisel verilerinizi ve güvenliğinizi tehlikeye sokan bir link dolaşıma girdi. Facebook veya Instagram hesaplarınızdan bir mesaj olarak gönderilen ve ilk bakışta Facebook’un (sahte olarak hazırlanan) sitesine yönlendirerek sizlerden kullanıcı adı ve şifrenizi isteyen bir arayüz karşınıza geliyor. Buraya kadar her şey normal gibi görünmüş olsa bile “Ben tıklamam, ben şifremi yazmam, ben giriş yapmam” diyebilirsiniz fakat size öyle linkler atıyor ki o anki dikkatsizliğiniz başınıza çok büyük sorunlar açabiliyor. Yukarıdaki tanımda size belirttiğim gibi “İnsanların dikkatsizliklerinden ve insan ilişkilerinden” faydalanan bir Sosyal Mühendislik yapısıdır.

Sakın Tıklamayın

Bu tehlikeli yapıdan korunmanın tek yöntemi ise o link size en yakınınız veya ailenizden bile gelmiş olsa asla tıklamayın. Karşınızdaki ailenizden veya yakınlarınızdan biri olmaya bilir. Çünkü onun hesabını hacklemiş ve onun adına size link atmış olabilir. Bu yazı dizisini bilgilendirmek adına siz değerli okurlarımız ile paylaşıyorum güvenliğiniz ve korunabilmek için asla o linki tıklamayın..!

Korunmak İçin

Böyle bir durum ile karşılaştığınızda ilk önce hangi mail sisteminizi kullanıyorsanız kötü niyetli kişiden önce mailinizin şifresini değiştirmelisiniz.

İkinci yol ise sosyal medya hesaplarınız ve mail şifreleriniz asla bir birleriyle aynı olmasın mutlaka farklı şifreler kullanmayı tercih edin.

Tehlikeli Link

Linki siz değerli okurlarımla paylaşıyorum. Bu linki bozdum ve sonundaki tüm uzantıyı sildim ki yanlışlıkla tıklanmasın. Bu zararlı link “adadaderzs” olarak gelen linkte görünüyor böyle linkleri güvenliğiniz için tıklamayın. Burada ki tehlike merak nedeni ile bu linkin tıklanması. Paylaşma sebebim de bilgilendirmek amaçlı olup meraklı okurlarım kesinlikle tıklamamasını öneriyorum.

DİKKAT:  Tıklayan okurlarımın dikkatine hesabınız çalınabilir ve sorumluluk tamamen sizlere aittir. “https: // apps .facebook. com/ adadaderzs /………………………………………………………..”

Linki USOM İhbar Hattına Ulaştırdım

www.usom.gov.tr  içinde bulunan ihbar hattına tüm kullanıcıların güvenliği için
ihbar@usom.gov.tr  bu maile linki gönderdim tüm okurlarıma saygılarla

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu