Özel Haberler

Doğadan sevdiklerinize

DOĞADAN SEVDİKLERİNİZE

Sevgi ve duyguları en iyi ifade eden bir ürün olan çiçek,  çeşitleri ve anlamlarıyla sevdikleriniz için benzersiz bir hediye aracıdır.

 

Gül, kazablanka, orkide, gerbera, karanfil gibi çiçek çeşitlerinden oluşan buket, sepet, aranjman modelleri en çok gönderilenler arasında iken son moda olan  Teraryum en çok tercih edilen ürünler arasında duyguları en güzel ifade etme şeklidir.

Konuyla ilgili olarak Kasaplar Mahallesi Atalar Caddesi’nde bulunan Elit Çiçekçilik sahibi Melek Zarifoğlu ile görüştük. 8 yıldır hizmet veren Zarifoğlu, işini çok sevdiğini belirtirken duyguları en güzel ifade etme şeklinin birbirinden güzel renklerdeki çiçekler olduğunu söyledi. Ayrıca Elit Çiçekçilik sahibi Melek Zarifoğlu çiçeklerin bakımı hakkında bilgileri de MERHABA okurlarıyla paylaştı.

 

“İşimi severek yapıyorum”

8 yıldır bu sektörün içinde olduğunu belirten Zarifoğlu,  “Burada amaca ve arzuya göre göre çiçek modelinin seçildiği özel çiçek modeli hazırlıyorum. Birbirinden güzel canlı ve yapay çiçek çeşitlerimiz var. Hemen hemen tüm çiçek çeşitlerim mevcut. İşlerim güzel Allah bereket versin.  Sektörde yapılması gereken bütün materyalleri kullanıyorum. Her geçen gün kendimi daha da geliştiriyorum ve uygulamalarımı günümüze uygun yapılması gerekenleri tespit ederek yapıyorum. Amacım öncelikli olarak kaliteli hizmet vermek ve çiçekçilik sektöründeki kalıcılığımı korumak. Tüm bunların yanında çiçekleri çok seviyorum ve doğal olarak işimi severek yapıyorum” dedi.
“Her ortamı sıcacık yapıyor”

Kışın daha çok buket tercih edildiğini belirten Elit Çiçekçilik sahibi Melek Zarifoğlu, “ Genel zamanlarda günlük olarak en çok buket tarzı çiçekler gidiyor. Yazın araba süsü, çelenk gibi durumlarımız da oluyor. Kışın da daha ziyade buket tercih ediliyor. Bunun yanında soğuğa dayanıklı saksı bitkilerini çok satıyoruz. Zambak, krizantem, siklamen, kış sümbülü, nergis gibi çiçekleri kış mevsimi boyunca soğuklara meydan okuyan saksı çiçeklerine örnek verebilirim. Çiçeklerin büyülü dünyası bana göre girdiği her ortamı sıcacık yapıyor” dedi.

 

Isısını, ışığını ve suyunu iyi ayarlayın

Her çiçeğin farklı özellikleri olduğunu söyleyen Zarifoğlu, “Ne yaparsanız yapın, ne kadar özen gösterirseniz gösterin bazen çiçekleriniz istediğiniz gibi güzel görünmeyebilir. Onlara yeterince ilgi ve özen gösteriyor olabilirsiniz ancak her çiçeğin farklı özellikleri var. Bu da her çiçek için farklı bakım şekli demektir. Genel olarak bilgi vermek gerekirse ısısını, ışığını ve suyunu iyi ayarlamak gerekir. Çiçekler için seçtiğiniz mekanların çiçeklerin temel ihtiyaçlarını karşılaması gerekmektedir. Tüm bunların yanında çiçeklere sevginizi vermeyi de unutmamalıyız” dedi.

 

“Orkide çok tercih ediliyor”

Özel günlerde işlerinin daha çok olduğunu söyleyen Zarifoğlu, “ Bu sene yılbaşında daha çok genç kesimler ile iş yaptık. Genç erkekler buket ve gül ağırlıklı olarak kız arkadaşlarına, sevgililerine aldılar.  Sevgililer Günü gibi günlerde ise  her kesime hitap ediyoruz. Yine gül, papatya, buket ağırlıklı oluyor. Ayrıca orkide çok tercih ediliyor.  Fiyatlarımız da uygun. Orkide fiyatlarımız tek dallıları 60, çift dallıları 80 liradan satıyoruz. Çiçek durumuna göre de değişiyor” dedi.

 

“Nazlı bir çiçek”

Orkide bakımı hakkında da bilgi veren Zarifoğlu, “Orkide narin bir çiçektir o yüzden de iyi bakılması gerekir.  Çiçekleri dökülene kadar hiçbir şey yapmıyoruz. döküldükten sonra alttan sayıp üççü boğumun biraz üstünden kesiyoruz. Kesilen yere ya mum damlatılıyor ya da alüminyum folyo ile kaplanıyor. Bana göre folya daha sağlıklı geliyor. Önemli olan o dalı kurutmamak . zamanla tekrar sağından solundan patlamaya başlar. Daha sonra çiçeklenmeye gelmesini sağlamak gerekir. Mutlaka şeffaf saksıda olması gerekiyor, köklerinin ışık ile beslenebilmesi için. Dediğim gibi o konuda nazlı bir çiçektir. Bünyesinde toprak olmadığı için yaklaşık 3- 4 günde bir sulanması gerekiyor. Çiçekten geçtikten sonra mutlaka vitamin ile desteklemek gerekiyor. Tek başına çiçek açamıyor çünkü toprak yok vücudunda kabuktan da yeterli minerali alamıyor. Kurumuş olanlar için de bakıma devam edilmesi gerekiyor. Mutlaka çiçek olacak dalını çıkartacaktır ama süreç biraz daha uzayacaktır. Onu kurutmadan daha çabuk çiçeğe geçirtmeliyiz” dedi.

 

Doğadaki bitki ortamı evlere taşındı

 Son yılların modası olan Terrarium (Teraryum) konusunda da bilgiler veren Zarifoğlu, “İçerisinde çeşitli bitkilerin bakıldığı akvaryumlardır. Bence bu akvaryumlar, bir dekorasyon öğesi olarak değil, bir ekosistem olarak görülmelidir. Terrariumun kişiye verdiği en büyük fırsat, normal şartlarda evde bakılması mümkün olmayan tropik bitkilerin yaşatılmasına imkân sağlamasıdır.  Yani bir bakıma denilebilir ki, terrarium sayesinde doğadaki bitki ortamı evlere taşınabilir.

Buradaki Terrariumları ben kendim yapıyorum. Hazır olanlar da var ama ben kendim yapmayı tercih ediyorum. Zaten yapay çiçeklerimi de ben kendim tanzim ediyorum” dedi.

 

“7/24 sipariş ve teslimat”

Tek başına çalıştığını belirten Zarifoğlu, “Eşim çok yoğun olduğum zamanlarda bana yardımcı oluyor. Bayan olarak tek başına zor oluyor ebetteki ama işimi çok seviyorum. Özel günlerde yanıma eleman da alıyorum. Tek başına mümkün olmuyor zaten çünkü işlerimiz çok yoğun oluyor o zamanlarda. En basiti servis sorunu oluyor. Çiçeği götürmek için bile birine ihtiyaç duyuyoruz ki o zamanlarda her bölgeden sipariş geliyor. 7/24 sipariş alıyoruz ve teslimat yapıyoruz. ” dedi.

 

Çiçekler İçin Işık

Çiçeklerin gerektiği şekilde gelişme ve büyümeleri için ışık çok önemlidir. Söz ettiğimiz çiçekler çok karanlık mekanlara konulduğu zaman sağlıklı bitki görünümünü kaybeder. Açık renkli bir duvar karşısında bitkilerin daha iyi gelişmeleri ve koyu renkli bir duvar karşısında ise kötüleşmelerinin sebebi budur. Eğer çiçekler karanlık bir yere konulmak zorunda kalırsa yapay ışık yardımı ile bu sorun çözümlenebilir.

 

Çiçekler İçin Sıcaklık

Evlerimizde yetiştirdiğimiz salon bitkileri, her ne kadar seralardan gelmiş olsalar bile, bizim sahip olduğumuzdan daima ılık iklim kökenlidirler. Sürekli ve sık yer değişikliği çiçeklerimiz için zararlı olacaktır..

 

Çiçekler İçin Uygun Su Miktarı

Çiçeklerin su ihtiyacının ne zaman ve ne kadar olacağını bilebilmek için tecrübe gerekmektedir. Burada parmak uçlarınız zamanla tecrübe kazanacak ve ıslak (suyun topraktan sızması), orta nemli ve kuru (parmağın nem hissetmemesi) arasındaki farkı hissedecektir. Bu basit yöntemi uyguladığınız sürece günden güne fark eden toprak neminin derecesini ölçer hale gelebilirsiniz. Aynı zamanda saksının dibi ve altındaki tabak da sık sık kontrol edilmelidir. Saksının drenajı iyi yapılmalı su dipte birikmemelidir.

 

 

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu