GündemKöşe Yazıları

DOĞANIN BAŞKENTİ KOVADA GÖLÜ MİLLİ PARKI

Eğirdir’de gezerken keşfettiğimiz Kovada Gölü Milli Parkı tamda doğa ve kamp severler için bir yer. Doğallığını tamamen korumuş harika bir kamp yeri olan Kovada Gölü Milli Parkı’nın Eğirdir’e yaklaşık 20 km mesafede olduğunu duyunca hemen yola çıktık.

Bölgeye ismini veren yedi metre derinliğinde ki Kovada Gölü çevresindeki antik kentler ve arkeolojik öneme sahip kalıntılarla da ün yaptığı için bahar ve yaz aylarında çok ziyaret ediliyormuş.  Kovada Gölü, geçmişte Eğirdir Gölü’nün bir uzantısı iken zamanla arada alüvyon birikmesi ile ayrılmış, orman içinde kalan ayrı bir göl olmuş. İki göl arasındaki bu verimli topraklarda bugün memleketin en kaliteli elmaları yetişiyor. Yolumuza, elma bahçeleri arasından geçerek devam ediyoruz. Etrafımızı sarmış ve kıpkırmızı olmuş elmalarla yüklenmiş elma ağaçları arasında kısa bir mola verip elmaların tadına bakmayı ihmal etmiyoruz tabi ki.

Kovada Gölü Milli Parkı’nın girişinde piknikçiler için belirlenmiş bir bölüm, otopark ve piknik masalarının bulunduğu yer bizi karşılıyor. Az ilerisinde, göl kenarında küçük bir restoran ve ziyaretçi tanıtım merkezi var. Öncelikle sıcak havadan bunaldığımız için göl kenarına inip ufak bir gezinti yapıyoruz. Burası benzersiz flora zenginliği ve yaban hayatı çeşitliliğinin yanı sıra, açık havada dinlenme ve eğlenme imkânları bakımından büyük bir potansiyele sahip. Özellikle doğal kaynakların ender bir bütünlük içinde bir araya gelmesi, sanki doğal değil de birilerinin tüm bu güzellikler burada bulunsun diye el ile yerleştirmiş hissi veriyor insana. Her şey o kadar güzel ve doğal ki…

Zengin bir bitki örtüsüne sahip Kovada Milli Parkı kızılçam, karaçam, saplı-sapsız-saçlı meşeler, pırnal meşesi, kokar ağaç ve ardıç gibi ağaç türleri ile; hayıt, sandal, kocayemiş, funda, çitlembik, yabani zeytin, akçakesme, mersin, menengiç, boyacı sumağı, muşmula, alıç, dağ muşmulası, böğürtlen, yabani gül, defne, tesbih ağacı, karaçalı, kördiken gibi ilginç çalıları ile kaplanmış bir doğa harikası. Kovada Gölü’nde aynı zamanda sazan, kadife ve tatlı su levreği, tatlı su ıstakozu bulunuyormuş. Tabi ki her yerde olduğu gibi burada da yasadışı avlanmalar, yaban hayatı çok daha çeşitli ve zengin olabilecekken kurutmuş. Kovada çevresinde en çok bulunan yaban hayvanları, yaban domuzu, sansar, porsuk, tilki, tavşan ve ağaç sincabıymış. Kovada Gölü’nde 153 tür su kuşu tespit edilmiş. Kuşlardan yaban ördeği, kaz, angut, keklik ve çulluk mevsimlere göre milli parka gelen ziyaretçiler tarafından görülebiliyor.

İrili ufaklı gölleri çevresinde kamp, doğa yürüyüşü, fotoğrafçılık, olta balıkçılığı ve piknik gibi etkinliklerin yapılabildiği Kovada Gölü Milli Parkı, yerli ve yabancı turistlerin olduğu kadar yöre halkının da hafta sonları ve tatil dönemlerini değerlendirdiği yerlerden biri olarak dikkat çekiyor. Ahşap iskele, manzara seyir kulesi, ziyaretçi tanıtım merkezi, otopark, tuvalet, piknik masası, bank, oyun grubu, yürüyüş yolu gibi düzenlemelerin yapıldığı Kovada Milli Parkı yalnız gezen ve bizim gibi sırt çantalı gezginler kadar çocuklu aileler ve arkadaş grupları için de çok uygun bir rota. Tanıtım merkezinde bir de dondurulmuş hayvanların sergilendiği bölüm var. Orası da gerçekten çok ilginç. Bölgede ki yabani hayvanları burada görebilirsiniz.

Eğer göller bölgesine gelmeyi düşünüyorsanız, hayatın karmaşasından ve stresinden uzaklaşıp, kendinizi doğanın huzurlu kollarına bırakmak istiyorsanız burası şuan tam da size göre. Kovada Gölü Milli Parkı, sakinliği ve temiz havasının yanı sıra şahane manzaralarıyla muhteşem bir görsel şölen sunmak için sizi bekliyor.

************************************

Bana her konuda fikir ve önerilerinizi yazabileceğinizi sakın unutmayın dostlar sevgi ile kalın.
İletişim için; onurayan@hotmail.com

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu