GündemEnder GÖKMENKöşe Yazıları

Dünyanın en büyük okyanus temizlik projesi başladı

Dünyanın en büyük okyanus temizlik projesi Pasifik Okyanusu’nda başladı. Ocean Cleanup tarafından geliştirilen Sistem 001’in asıl hedefi ise 1,6 milyon kilometrekarelik Büyük Pasifik Çöp Girdabı.

16 yaşında projenin ilk adımlarını atan Hollandalı Boyan Slat, kurduğu Ocean Cleanup girişimi ile 8 yıl sonra projeyi San Francisco Koyu’nda gerçeğe dönüştürdü. 20 milyon dolarlık proje, 600 metrelik yüzen bir borunun deniz akıntıları ile U şeklini alıp, Pac-Man gibi çöpü yutup, içerisinde tutacak şekilde çalışıyor. Bu mekanizmanın 5 yıl içerisinde Büyük Pasifik Çöp Girdabının yarısını temizleyeceği hesaplanmış. ABD’nin Kaliforniya ve Hawaii eyaletleri arasında bulunan 1,8 trilyon parçalık çöp girdabının en az 80 bin tonunun plastik olduğu belirtiliyor.

Büyük Pasifik Çöp Girdabı o kadar büyük ki, 1,6 milyon kilometrekarelik bir alana yayılıyor ve uzaydan seçilebiliyor. Sistem 001 adlı mekanizma, tam verimlilik için San Francisco Koyu’nda 2 hafta boyunca test edilecek. Bu test süresince koydaki çöpleri toplayacak olan Sistem 001, dolmaya yaklaştığında bir deniz aracı ile buluşacak ve çöpünü karaya ayrıştırılması ve geri dönüştürülmesi için gönderecek. Eğer her şey yolunda giderse, Sistem 001 Ekim ortasında karadan 2 bin 200 kilometre uzaktaki Büyük Pasifik Okyanusu Çöp Girdabı’na taşınacak.

Ocean Cleanup Cumartesi günü projenin başladığını “Açık mavi gökyüzü ve sakin sular, Sistem 001’i test noktasında kurmak için harika koşullar. Pasifik Test evresi başladı” mesajı ile duyurdu. Projeyi geliştiren Boyan Slat, başaracaklarına bugün daha çok inandığını belirtti. Bununla beraber daha önceki bir açıklamasında Slat, en büyük endişesinin yüksek rüzgarların ve yıpratıcı tuzlu suyun simülasyonlar haricindeki gerçek etkileri olduğunu açıklamıştı. Sistem 001’in 600 metrelik borusunun altındaki 3 metrelik ağ balıklara zarar vermemesi ama aynı zamanda yüzden çöpleri toplaması için tasarlanmış.

Bununla beraber Ocean Conservancy adlı çevreci kuruluş, açık okyanusa konulacak herhangi bir mekanizmanın balık yığıcı bir aygıta dönüştüğünü ve deniz canlılarına zarar vereceğini belirtiyor.

Büyük Pasifik Çöp Girdabı’nın genellikle dev parçalardan değil, mikro plastiklerden oluşmuş bir plastik sis şeklinde olduğu da belirtilmekte. Bu durum daha kötü zira, bu mikro plastik parçalarını temizlemek neredeyse imkansız ama bu proje ile daha fazla mikro plastiğin oluşmasının önüne geçilebilir. Ocean Cleanup Büyük Pasifik Çöp Girdabı’nı temizlemeye çalışan benzeri olmayan ve ilk kurum. Forbes’da yayınlanan bir makaleye göre bu kurumun en büyük destekçileri ise PayPal’ın kurucu ortaği Peter Thiel ve Salesforce.com’un CEO’su Marc Benioff.,

Kaynak: Daily Mail

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu