Dünyadan HaberlerGündem

Dünyanın en soğuk yeri Yakutsk

1632’de Lena Nehri kıyısında kurulan Yakutsk şehri, Rusya Federasyonu’na bağlı özerk Yakutistan Cumhuriyeti’nin başkenti..
Yakutsk şehri, ortalama -40 dereceyi bulan sıcaklığı ile dünyanın en soğuk şehri….
Yakustk şehrinin nüfusu yaklaşık 270 bin… Kentte sıcaklık kışın -60 derecelere kadar düşebiliyor. Yazları ise sıcaklık 25 dereceye kadar çıkabiliyor..
Bu şehir öylesine soğuk ki -30 derecelerdeki hava sıcaklığı şehrin sakinleri için sıcak kabul ediliyor..

71111

Buz1

-71.2 DERECEYİ BİLE GÖRDÜ
Yakutsk çevresinde bulunan Oimyakon köyünde ise sıcaklık 1924 yılında -71.2 derece ölçülmüş ve burası dünyanın en soğuk yerleşim yeri olarak sayılmış.
Dünya pırlanta rezervlerinin yüzde 20’sinin bulunduğu Yakutsk ayrıca petrol, doğalgaz, altın ve kıymetli madenler açısından da oldukça zengin bir kent….
Yakutsk o kadar soğuk ki, burada hiçbir tarım ürünü yetişmiyor..
İnsanların balık ve etle beslenmek zorunda kaldığı Yakutsk’taki market ve pazarlarda en çok et ve balık bulunuyor..
Burada buzdolabı kullanmaya da gerek yok tabii. Soğuk nedeniyle pazarda satılan her şey doğal olarak derin dondurucudan çıkarılmış gibi buzla kaplı..
Okullar ve resmi kurumlar sıcaklık -45 derecenin altına inmediği sürece tatil edilmiyor..

7111

ARABALARINI YAZA KADAR ÇALIŞTIRMAK ZORUNDALAR!

Burada yaşayan araba sahipleri, eğer sıcacık garajları yoksa araçlarının motorlarını yaza kadar çalıştırmak zorundalar. Çünkü bir kez motor kapandığında arabalar buz dağı haline geliyor ve buzu eritip arabayı tekrar çalıştırmak çok zor oluyor.
Toprağı eritmek için ilk başta mezar yerinde kömür yakılıyor ve birkaç saat sonra eriyen toprak, 10-15 cm kazılabiliyor. Ya da mezar kazmak için yaz mevsiminin gelmesi bekleniyor..

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu