GündemTeknoloji

Dünyayı istila ediyor! Avrupa yasakladı

Erkeği olmadan üreyebilen mutant kerevit türü, hızla yayılıyor. Avrupa Birliği, 10 bacaklı mutant kereviti yasakladı.

Bilim adamları, 30 yıllık geçmişi olan bir kerevit türünün mutasyon geçirerek erkeği olmadan ürediğini keşfetti. Benekli kerevit adıyla bilinen ve tatlı suda yaşayan köken türün DNA’sındaki mutasyon sebebiyle, erkeğe ihtiyaç duymadan üremeye başladığı bildirildi.

Konuyu araştıran bilim adamı Dr. Wolfgang Stein’ın Kanada devlet televizyonu CBC’ye verdiği röportajda, bir dişi benekli kerevitin, 3 ay içerisinde 200 ya da 300 taneye kadar çoğalabileceğinin altını çizdi. 10 bacaklı olan ve tamamen dişilerden oluşan mutant tür,Avrupa Birliği tarafından yasaklandı. Kanada’da evcil hayvan dükkanlarında ve internette satılabilen benekli kerevitler için yetkililer, kontrolsüz bir şekilde üreyen bu mutant türün doğaya salınmasının önüne geçmeye çalışıyor.

Nasıl ortaya çıktı?

İlk defa 1990’da Almanya’da bir dişi kerevit, ek bir kromozom dizisiyle dünyaya geldi. Erkeği olmadan üreyebilme özelliğine sahip olan bu tür, yüzlerce yumurta bıraktı. Almanya’daki akvaryumlarda büyük ilgi gören bu tür, meraklıları tarafından evde beslenmeye başladı ancak kısa sürede üreyerek sayıları hızla artınca, sahipleri tarafından göllere bırakılmaya başlandı. Mutant tür böylece tatlı sulara yayılarak kendi kendine üremeye devam etti…

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu