Özel HaberlerGörüntülü HaberlerGündem

Duyguların Yetmediği Yerde Sözü Ona Bırakın

DUYGULARIN YETMEDİĞİ YERDE SÖZÜ ONA BIRAKIN

 

Atalar Caddesi’nde bulunan Şehr-i Çiçek sahibi Yunus Bayram Akan ile görüştük.Çiçeklerin diliyle orkide hakkında bilinmeyenler röportajımızda.

 

Özellikle yeni iş tebriği, yıldönümü, doğum günü kutlaması gibi özel günlerin en asil çiçeklerinden biri olan orkideler en çok sevilen çiçeklerden.

İhtişamın, zarafetin çiçeği Orkide. Dingin renkleri ile, uzun ömrüyle ve kibarlığı ile geçmişten günümüze kadar enerjisini, güzelliğini sergilemekte ve aynı zamanda şık görünüm istenen her yerde karşımıza çıkıyor. Birbirinden güzel renklerinin yanı sıra anlamları ile de gönülleri fetheden orkideler özellikle bayanların en çok tercih ettiği çiçek çeşitlerinden biri.

 

Orkidelerin bakımı, yetiştirilmesi ve anlamları hakkında Atalar Caddesi’nde bulunan Şehr-i Çiçek sahibi Yunus Bayram Akan ile görüştük. Orkidenin doğal güzelliği ile dikkat çekmede özel bir hünere sahip en sevilen çiçeği olduğunu söyleyen Akan, renklerinin en az kendisi kadar özel anlamlar içerdiğini de dile getirdi. Renklerine göre sevgi, masumiyet ve zarafeti temsil ettiğini vurgulayan Akan,  orkideler ile ilgili bilinmeyenleri Büyükşehir MERHABA okurları ile paylaştı.

 

Pek çok kişi hediye orkide aldığında veya orkide hediye edeceğinde ne anlama geldiğini merak eder.  Çekiciliğinin yanında yaydığı güzel kokularla insanı cezbeden bir çiçektir.  Sevgiliye göre çiçeğinin anlamı güç, şehvet, zerafet, lüks ve sevgi anlamına geliyor. Anneler için saflığı bilgeliği, yakınlar için ne kadar değerli olduklarının göstergesi Orkide çiçeğinin rengi en az kendisi kadar özel anlamlar içeriyor.

 

Özel Anlara Ortak Oluyoruz

10 yıldır bu sektörün içinde olan Yunus Bayram Akan, “ 10 yıldır bu sektörün içindeyim. Baba mesleğim bu benim. İşimi seviyorum. Mutluluğu, acıyı yaşadığımız anlar oluyor. İnsanların mutlu olduğu günlerde ya da cenazelerde onların duygularına ortak oluyoruz. İnsanların sevinçlerine ortak olmak, duygularını paylaşmak bizi mutlu ediyor. Tabi cenazelerde, acı günlerde üzülüyoruz. Müşteri memnuniyetini daima ön planda bulundurarak, kaliteli çiçeklerimizi uygun fiyat ile zamanında teslim ediyoruz. Her türlü çiçeğimiz mevcut. Kişinin tamamen hayal gücüne dayalı tamamen canlı çiçeklerden oluşan teraryumlarımız da var. Bu konuda eşim de yardımcı oluyor. Bunun yanında organizasyon işleri de yapıyoruz” dedi.

 

Goncalı, Yeşil Ve Dik Yapraklılar Tercih Edin

Orkide alacağımız zaman dikkat etmemiz gerektiğini vurgulayan Akan, “Orkide alacağımız zaman ilk olarak bu gösterişli çiçeğin goncalı, yeşil ve dik yapraklı olmasına dikkat etmemiz gerekir. Çünkü, gonca sayısıyla çiçeğin ömrünün doğru orantılıdır. Uzun ömürlü olması için evlerde ya da ofislerde aydınlık, direk güneş ışığı almayan, cama yakın yerlere konulması gerekir” dedi.

 

Sulamaya dikkat

Orkidenin sulanması hakkında da bilgi veren Şehr-i Çiçek sahibi Yunus Bayram Akan, “Orkide çiçeğinin  sulaması haftada iki defa olmalıdır. Temiz, oda sıcaklığında ve bir su bardağı ölçüsündeki su, orkide için idealdir. Yine haftada bir veya iki kez orkidenin yapraklarına su püskürtmek de çiçeğin nem ihtiyacını karşılamasına yardımcı olur” dedi.

 

Köklerini kesmeyin

Orkidenin ömrünün normal şartlar altında üç ya da dört ay olduğunu söyleyen Akan, “Orkidenin çiçek açılımını tamamlamasından sonra, boğumlu olan gövdesi yukarıdan budanarak tekrar çiçek açması sağlanabilir. Burada da önemli olan budama sonrasında açık kalan kısımların da alüminyum folyo ile kapanmasıdır. Son olarak orkide çiçeği saksısından zamanla taşan köklerin, görüntüyü bozduğu gerekçesiyle kesinlikle kesilmemesi gerekir. Bu  çiçeğe fazlasıyla zarar verir” dedi.

 

Saksısı şeffaf olmalıdır

Neden şeffaf saksı kullandığımızı da açıklayan Akan, “Orkidenin saksısı şeffaf olmalıdır ve şeffaf renkli orkide saksısı, mümkün olduğunca değiştirilmemelidir. Orkidenin toprağı özel bir karışımdır ve bunu normal şartlarda elde etmek de çok zordur. Çiçeğin üst kısımları kadar köklerinin de güneş ışığına ihtiyaç duyması gerekir ve bu yüzden de saksının şeffaf renkli olması gerekir” dedi.

 

Evlilik teklifi yapacaklar dikkat…

“Genel de evlenme tekliflerinde ve düğün buketlerin de kullanılan beyaz orkideler gelecek için vaat anlamı taşıyor, bu nedenle sevgilinize alacağınız beyaz bir orkide evliliğe giden yolda ilk adımınız olabilir.  Orkideler doğaları gereği üremek için erkek böcekleri kendilerine çekmek amacıyla çok etkileyici kokular yayarlar. Orkidelerin bu özelliklerinin afrodizyak etkisi yaptığına inanılır. Eğer orkide buketi içine kokulu orkideler girerse bu orkide buketinin anlamı daha derinlik kazanır. Diğer anlamların yanına hırs, arzu ve gizem eklenir.”

 

Orkide renklerinin anlamları

Beyaz orkide: Masumiyeti ve zerafeti ifade eder. Çoğunlukla tercih edilen renktir. Bakımına dikkat edildiği sürece uzun süre çiçekleri kalıcı olur.

Fuşya orkide: Saflığı ve sevimliliği ifade eder. Son zamanlarda tercih edilen bir renktir. Bakımına dikkat edildiği sürece uzun süre kalıcıdır.

Sarı orkide: Sıcaklığı ifade eder. Nadir bulunan bir renktir.

Mor orkide: Asaleti ifade eder. Sürekli bulunan bir renk değildir. Dayanıklı ve kalıcıdır.

Mavi orkide: Aşkların en büyüğü anlamını ifade eder. Nadir uygulama yapılan bir renktir. Dayanıklı ve gösterişlidir.

 

Orkide çiçeğinin anlamı

Sevgililer için orkide çiçeğinin anlamı aşk, güç, zarafet ve sevgi anlamına geliyor. Anneler için saflığı, bilgeliği, yakınlar için ne kadar değerli olduklarının göstergesidir. Yoldaş Kocaer’in haberi

 

Yoldaş Kocaer

 

 

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu