GündemKöşe YazılarıSemra AMAN AKYÜREK

Ekonomi

Kesin olmayan Seçim sonuçlarına göre önemli görünen büyük şehirleri muhalefetin oluşturduğu ittifak kazandı.

Seçim sonrası siyaset de, ekonomi de ve Türkiye de seçim öncesi ile aynı Türkiye olacak diyebilir miyiz. Hiçbirşey eskisi gibi olmayacak. Bunun en somut nedeniyse büyük şehirlerin yönetiminin el değiştirmesi. Yeni açılımları, değişimleri, siyasette rekabeti ve farklılıkları beraberinde getirecek.

Siyasilerin argümanlarından biri işsizliğe çareydi. Bu konuda öne çıkan bir detaysa büyük illerdeki kaybın genç kesimin gösterdiği etki ve tepkisi gibi. Yani Büyük illerde gençlerin varlığı bir gerçek. Çalışmayan gençlerin ise ortalama aylık 300-400 lira ve altındaki aylık gelirle yaşamını sürdürdüğünü biliyoruz. Genç nüfustaki işsizliğin ise genel işsizliğin iki katı düzeyinde arttığı da düşünüldüğünde sonuç kaçınılmaz. Veriler doğrultusunda bakıldığında Son 5 yılda genel işsizlik 3.6 puan artarken genç nüfustaki işsizlik 7.8 artmış. Geçtiğimiz yıllarda bu artış en son 2018’de 24,5’e çıkmış. Bu açıdan bakıldığında durumun özeti, Her dört gençten birinin işsiz olması büyük kentlerde sandığın sonucunu belirleyen etkenlerden biri oldu diyebiliriz.

İş ortamlarını yaratmak, yeni fikirlerle yola çıkmak ve akıllıca ilerlemek şehirler ve yaşayanları açısından son derece önem taşıyor. Genç veya orta yaşlıya iş yaratmanın yolu öncelikle ekonominin normal büyüme temposuna dönmesini gerektiriyor. Ortaya yere sağlam basan ve heyecan yaratan fikirler ve yaşama geçirilen hikayeler konulmalı.

Ne olabilir?

Yeni girişimler ve yerli-yabancı yatırımlara ağırlık verecek çalışmalar hız kazandırılabilir. Finansal kaynak ve akılcı çözümler sunulabilir.

Borçlunun borcu artabilir, tüketim durmadan ilerleyebilir buda enflasyona ve faizlere işaret eder. Bu durumda siyaset, bürokrasi ile birlikte şehir yaşamlarını doğrudan etkileyen bir süreç izlenir. Normalleşme zaman alır.

Değişime işaret ediliyor. Her yerde her iş’te ,her vakit. Önümüzde seçimsiz geçecek bu 5 yılı ekonomide güçlü bir temel inşaası ile birlikte değişim olmalı. Pozitif etkiler yaratmalı ki finansal etkileri hissetmeli. Aksini izaha gerek yok durum herkesin malumu…

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu