GündemTeknolojiTürkiye Gündemi

Elektronik İmplant Felç Hastalarına Umut Olacak

Ohio State Üniversitesi araştırmacıları, felçli hastalara implante edilen ve geleneksel rehabilitasyon tekniklerinden çok daha hızlı iyileşmelerine yardımcı olan “Vivistim” adında bir nörostimülasyon cihazı geliştirdi.

Elektronik nörostimülasyon, ağrı giderilmesinde ve motor bozukluklarının tedavisinde uzun yıllardır kullanılan bir yöntem.

Ohio State Üniversitesi araştırmacılarının geliştirdikleri implant ise felç hastalarının tedavisinde bir devrim niteliği taşıyor. Hastanın vegus sinirine yerleştirilen cihaz, sönmüş olan beyin devrelerini yeniden canlandırmaya yardımcı olarak, hastanın motor fonksiyonlarını geri kazanmasını sağlıyor.

Vivistim olarak adlandırılan cihaz, hastaların göğüs duvarına yerleştirilen kalp pili gibi, bir implant aracılığıyla vagus sinirine bağlanıyor. Geleneksel rehabilitasyon tekniklerinde felç hastalarının küçük motor becerilerini yeniden kazanması yıllarca sürerken, geliştirilen implant bu süreci muazzam derecede hızlandırabilir.

Nitekim cihazın halihazırda süren erken sinir simülasyonu denemelerine katılan hastaların yüzde 85’i, bu tedavi yönteminin fayda sağladığını düşünüyor.

Ohio State Üniversitesi Tıp Merkezi’nden araştırma psikiyatristi Dr. Marcie Bockbrader, çalışmayla ilgili yaptığı açıklamada şunları söyledi:

“Vivistim ile uyguladığımız sinir simülasyonu, beyindeki hücreleri yeniden canlandırmak için bir anahtar görevi görüyor. Amacımız, vücut içerisine ve canlı dokulara yerleştirilen bir implat ile felç hastalarının motor becelerini geliştirmekti. Geliştirdiğimiz cihaz ile geleneksel tedavi yöntemlerinden çok daha hızlı ve etkili sonuçlar aldığımızı gördük”

Tedavi kapsamında gönüllü hastalara toplam altı hafta boyunca haftada üç kez yoğun fizyoterapi seansı yapıldı. İmplantın görevi ise, doğru bir şekilde yapılan egzersizler sonucunda vücudun felçli bölgelerine uyarı göndermekti. Beynin belirli hareketleri hatırlaması için eğitilmesine yardımcı olan implant, yeni nöral bağlantılar oluşmasını sağlıyor.

Vücuttaki felçli bir uzvun işlevini geri kazandırma potansiyeli olan bu cihazın, yaygın bir tedavi yöntemi olup olmayacağını ise zaman gösterecek.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu