GündemKöşe Yazıları

EN GÜZEL TOKAT EBE ŞAPLAĞIDIR, HAYAT KAZANDIRIR

Hekimlik kadar eski bir meslek olan ebelik; eskiden ülkemizde anadan kıza geçen görgü ve deneyime dayanan bir meslekti. Ülkemizde hala ebe istihdamı yetersiz olduğundan dolayı anne ve bebek ölümü oranı yüksektir. Ebeliğin önemi Türkiye’de ne yazık ki pek anlaşılamamıştır.

19.yy’da İstanbul ve İzmir gibi büyük kentlerde isim yapmış ebelerin yanında usta-çırak yöntemi ile yetişen ”küçük ebe ”adı verilen genç hanımlar ebelik görevlerini yürütürlermiş.  1909 yılında sivil ve askeri tıbbiye birleştirilmiş ve Sağlık Bakanlığına bağlı ortaokula dayalı ilke ebe okulu 1952 yılında Ankara Doğum Evinde açılmış.  1961-1962 öğretim döneminde bu okullar Doğum Evleri’nden ayrılarak yeni bir düzenleme ile bağımsız bir kimlik kazanmış ve Sağlık Okulu adı altında öğrenimlerini sürdürmüşler.

Ebelik insanlığın var oluşu ile başlar. Eski çağlarda Asurlularda, Çinlilerde, Mısırda, Eski Yunanda, Hititlerde Ebelik mesleği varmış.

Ağır fedakârlıklar içerisinde görev ve sorumluluklarını yerine getirmeye çalışan ebeler, sağlık sistemimizin vazgeçilmez unsurlarından biridir.

Dünyada bizi eline alan ilk kişiler ebelerdir. İlk tanıştığımız, ilk temas sağladığımız bu kişiler hayatımızda önemli bir yere sahiptirler. Ana-Çocuk Sağlığı hizmetleriyle birlikte, doğum öncesi ve doğum, doğum sonrası dönemde anneye ve bebeklere bakım hizmetleri veren ebeler, koruyucu önlemler alarak  anne ve bebekte anormal durumların saptanması, tıbbi önlemlerin sağlanması ve tıbbi yardımın olmadığı durumlarda ilkyardım ve acil önlemlerin alınması gibi hizmetler ile insan yaşamında büyük bir etkiye sahiptirler. Doğum öncesinden sonrasına kadar annenin yanında olan ebeler onu destekleyerek ve cesaretlendirerek daha rahat bir doğum gerçekleştirmesini sağlarlar.

Ebelik mesleğinin önemine dikkat çekmek için dünyada ve ülkemizde her yıl 21-28 Nisan Ebeler Haftası,5 Mayıs ise “Dünya Ebeler” günü olarak kutlanıyor. Mutluluğun, huzurun ve geleceğin teminatı olan sağlık kurumunun kanatsız melekleri Ebelerimizin bu özel haftasını canı gönülden kutluyorum.

************************************

Bana her konuda fikir ve önerilerinizi yazabileceğinizi sakın unutmayın dostlar sevgi ile kalın.
İletişim için; onurayan@hotmail.com

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu