Dünyadan HaberlerGündemÖzel Haberler

ETİN LEZZETİ TOPRAK GÜVEÇTE

İbrahim Kaçar 12 yıldır sürdürdüğü mesleği gereği toprak güveçler ve topraktan yapılan ürünlerin satışını gerçekleştiriyor. Et pişerken lezzetini toprak güveçten aldığını söyleyen Kaçar, MERHABA’ya yaptığı açıklamada mesleğin son temsilcilerinden olduğunu söyledi.

Alüminyum ve teflonun giderek ağırlık kazandığı mutfak gereçlerinin yerini güveçler alıyor. Özellikle görkemli sofralarda, büyük davetlerde güveç kültürünün olduğunu söyleyen esnaf İbrahim Kaçar, toprak kapların, alüminyum ve teflona oranla daha sağlıklı olduğunu dile getirdi.

DOĞAYA DÖNÜŞ BAŞLADI

İnsanoğlu doğaya olan özleminin arttığını söyleyen esnaf İbrahim Kaçar, ‘’Günümüzde vatandaşlar plastik ürünlerden bıktı. Bunun yerine artık daha doğal ve sade ürünleri tercih ediyorlar. Bu açıdan da toprak güveçler, toprak fincanlar ve tabaklar çok daha cazip geliyor. Üstelik toprak kapların fiyat olarak diğerlerinden de pek bir farkı yok. Çok daha uygun diyebiliriz’’ dedi.

‘‘MASABAŞI İŞ ARIYORLAR ÜRETİM YOK”

Çömlekçiliğin de kaybolmaya yüz tuttuğunu söyleyen esnaf İbrahim Kaçar, ‘’Toprak mamullerin üretimi eskisi kadar çok değil. Hem ustalar gittikçe azalıyor hem de çırak bulunmuyor. Gençler bu mesleklerden uzaklaşıyor. Masa başı iş arıyorlar. Haliyle bu meslekler de giderek kayboluyor. Balıkesir’de İvrindi’de çömlek yapan yerler var. Onun dışında da pek bu işlerle uğraşanlar pek kalmadı. Biz işletmemizde toprak mamulleri alıp satışını gerçekleştiriyoruz. Toprak işlemesini yapan işletme kalmadığı için de ürün bulmakta zorluk çekiyoruz’’ ifadelerini kullandı.

BALIKESİRLİ EN ÇOK O GÜVECİ KULLANIYOR

Toprak kalitesinin, illere göre değiştiğini söyleyen Kaçar, ‘’Toprak kalitesi her mamulün yapıldığı yere göre değişiyor. Çünkü her mamulün üretildiği yere göre toprağın kalitesi değişebiliyor. Güveç kaplarının ortalama fiyatı 10-15 lira arasında değişiyor. Bunun yanı sıra boyutları da farklı olabiliyor. Kullanılan toprak ve boyutuna göre 20 TL’ye kadar güveç bulmak mümkün. Balıkesir’de klasik güveçler kullanılıyor. Parlak ve geniş hacimli güveçleri Balıkesir halkı seviyor. Bir de tepsi gibi ince güveçler var. Onlar da çok tercih ediliyor’’ ifadelerini kullandı.

SAĞLIK TOPRAKTA

Yemek pişirirken tencere yerine toprak güveç kaplarının kullanıldığını söyleyen esnaf İbrahim Kaçar, fırına atılan güveçlerde yemeğin de hızlı piştiğini dile getirdi. Kaçar şu ifadeleri kullandı; ‘’Tencerede ortalama 40 dakikada pişen bir yemek toprak güveçte yarım saatte pişer. Isıyı çabuk iletmesi ve lezzetini vermesi açısından bu önemlidir. Ayrıca toprak kaplar kullanım şekline göre daha uzun ömürlüdür. Hoyratça kullanılmaz ve temizliği doğru şekilde yapılırsa uzun yıllar kullanılabilir.’’ Fatma Kara

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu