GündemÖzel HaberlerSiyaset

‘Evet’ mi, ‘Hayır’ mı?

REFERANDUMDA SON SÖZ MİLLETİN

‘EVET’ Mİ ‘HAYIR’ MI?

 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kararı onaylayıp meclise göndermesi ile süreç başladı. Referandumda ‘Evet’ mi ‘Hayır’ mı? Cevap 16 Nisan’da belli olacak. Konuyla ilgili konuşan vatandaşlar ise referandum süreciyle ilgili düşüncelerini Büyükşehir MERHABA okurlarıyla paylaştılar.

 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın onayından geçen karar meclise sunuldu. Referandum çalışmaları başladı. Ülkenin kaderini belirleyecek olan seçimde son durum ne olacak? Vatandaşlar referandum süreciyle ilgili düşüncelerini Büyükşehir MERHABA okurlarıyla paylaştılar.

 

Çetin Eser: Ben ülkenin gündemini pek iyi göremiyorum. Birisi farklı diğeri farklı düşünüyor. Fikir ayrılıkları çok fazla. Bu tehlikeli bir gidiş. Bunun düzelmesi için olayları iyi analiz etmek lazım. İki taraftan da eşit bakmak lazım. ‘Evet’ ve ya ‘Hayır’ diye bir seçim sürecine girdik ama bunun bize etkilerini düşünen yok. Bu seçim kapsamında en az bir milyar lira seçime gider. Bir milyar lira da öyle harcanır. Enflasyon zaten aldı başını gitti. Benim için seçim değil ekonomi daha önemli. Ben bugün varım yarın yokum ama arkamızdan gelecek nesil için üzülüyorum. Tüm endişem o. Türkiye’de en az üç tane Başkanlık Sistemi yeni oturdu. Eğer Rusya ve benzeri ülkeler Başkanlık Sistemi ile iyi bir şekilde geçiniyorsa Türkiye’de de Başkanlık Sistemi olsun. Ama bunun için iyi bir yönetim olması gerekiyor. O yönetici kalkıp da ‘Ben bu milleti ayağımın altına alıyorum’ derse o iş olmaz.

 

Mehmet Akça:  Ben referandum süreciyle ilgili olumlu düşünüyorum. Referandum sonucunda çıkacak olan karar ülkemizin geleceğini belirleyecek. Biz doğru bri karar verdiğimizde ülkemizde gelecekte nasıl yaşayacağımızı belirleyeceğiz. Ben referandumda çıkan sonucun olumlu olacağını düşünüyorum.

 

İbrahim Selvi: Referandum halkın özgürlüğüdür. Günümüzde çok rahatız. Hepimiz oldukça iyi ve özgürüz. Benim gençliğimde böyle değildi. Eskiden atalarımız bizi tarladan çıkaramazdı. Tarladan çıkıp, eve izinle giderdik. Şimdi devlet bize özgürlüğümüzü hissettirdi. Şimdi devlet huzur ve refah içinde. Ben hükümetten ve icraatlarından memnunum. Devlet olmazsa millet, millet olmasa devlet olmaz. Referandumdan sonra ‘Evet’ çıkmasını istiyorum. Bu sonuç geleceğimizi daha iyi hale getirecek. Referandumda ülkesini düşünenlerin ‘Evet’ diyeceğini düşünüyorum. Ben de sandık görevliliği yaptım. Dürüst insanlar her zaman kazanır. Umudum var.

 

Mustafa Altın: Referandumda ülkemiz için hayırlısı olan sonucun çıkmasını istiyorum. Karar ne olursa olsun ülkemizi ileriye götürsün. Halkın ekonomik durumunu, barış ve istikrarı sağlasın yeter. Yalnızca meclisteki kavgalardan pek hoşlanmıyorum. O insanlar bu kadar tartışmayı yaparak bizlere kötü örnek oluyorlar.

 

Eren Aygün:  Referandum gibi bir halk oylaması ülkemizin geleceğinde önemli bir rol oynayacak. Halk kendi istikbalini belirlemek için bazı durumlara ‘Evet’ ve ya ‘Hayır’ derler. Halkın daha iyi yönetilmesi, sistemin iyileştirilmesine yönelik birşeyin değiştirilmesine yönelik böyle bir seçim yapmak oldukça önemli. Ama bence Türkiye için konuşulan Başkanlık Sistemi başka amaçlara hizmet ediyor. Bu demokrasiye farklı bir yaklaşım olarak görülüyor.

 

Burhan Aktaş:  Referandum sonucunda bu ülkeye Başkanlık Sistemi’nin gelmemesi gerektiğini düşünüyorum. Başkanlık Sistemi ülkemizde Padişahlık Sistemi haline dönüştürülmek isteniyor. Demokrasiden uzaklaştıran olan bu sistemin onaylanmaması gerektiğini düşünüyorum. Ülkemizde demokrasinin varlığından söz edilemez. Benim referandumdaki tavrım oldukça net.

 

 

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu