EkonomiGörüntülü HaberlerGündem

Fabrika Alacakları Ödemiyor İddiası

BALIKESİR Organize Sanayi Bölgesi’ne yaklaşık 400 milyon liralık yatırım yapan ve cam elyaf üretimi yapacak olan fabrikanın (Şişecam) yerli işletmelere yaklaşık 1 milyon 300 bin liralık alacağını Temmuz ayından bu yana ödemediği iddia edildi.

Fabrika önünde toplanan yaklaşık 15 işadamı firmanın alacaklarını ödememesi nedeniyle zor dönemler yaşadıklarını söylediler. 2017 yılında Balıkesir Organize Sanayi Bölgesi’nde temelleri atılan ve yapım süreci devam eden cam elyaf üretimi yapan fabrikanın (Şişecam) Balıkesir esnafına yaklaşık 1 milyon 300 bin liralık borcunu ödemediği iddia edildi. Fabrikaya sağladıkları hazır beton, inşaat malzemesi gibi ürünlerin ücretlerini alamadıklarını söyleyen yaklaşık Balıkesirli 15 işadamı işletme önünde basın açıklaması düzenledi. Fabrikanın taşeron işletmesi olan bir firma (Terra Yapı) üzerinden malzemelerinin alındığını, ancak firmanın borçlarını ödeyemez duruma geldiğini belirten Alp Dizayn yetkilisi Murat Avcıalp, firmalar adına ortak bir açıklama yaptı.

YAKLAŞIK 15 İŞLETMENİN 1 MİLYON 300 BİN ALACAĞI VAR

Fabrikanın inşaatında kullanılmak üzere Balıkesirli yerli firmalar olarak inşaat malzemesi, hazır beton ve her türlü malzeme verdiklerini söyleyen Avcıalp, “Temmuz ayından beri fabrika ve alt firması ile biz alacaklı firmalar arasında görüşmeler başladı. Alacakların ödenmesiyle ilgili bu görüşmeler aşamasında biz firmalar iyi niyetli olarak görüşmelerimizi yaptık, hatta bir kısım ödemelerde aldık. Sonradan bu görüşmeler tıkanmaya başladı. Her seferinde fabrika tarafından oyalandık. Bizler Balıkesirli esnaf firmalar olarak buradayız. Burada bu yatırımdan memnun olduk. Baştan çok iyi niyetle başladı alışverişimiz. Bir kısım ödeme sıkıntısına girdi. Sonradan oyalanmaya başladık. Sonradan taşeron firma ile anlaşmalarını feshettiler. Çoluk çocuğumuzun rızkı burada yatıroyor.” dedi.

Avcıalp kendi firmasının alacağının 110 bin lira olduğunu söyledi.

‘BORÇLARININ YARISINI FABRİKA ÖDEDİ SONRASINI KABUL ETMEDİ’

Sayınlar Beton yetkilisi Kadir Sayın ise fabrika temelinde gece 22.00’a kadar beton döktüğünü, sabah ise fabrikanın taşeron firma ile sözleşmesini feshettiğini belirtti. Sözleşmenin betonlar dökülmeden önce neden feshedilmediğini soran Sayın, “Ben taşeron firmanın sahibiyle görüştüm. 4 tane o hafta araba sattı. Burada çirkeflik yapan işçiler ve kepçeciler parasını aldı. Biz efendilik yaptık paramızı alamadık. 310 bin lira alacağım var. 685 bin lira Temmuz ayında alacağım vardı. Temlik yaptılar bana 350 bin lira yolladılar. Bana Terra alacağına istinaden Şişecam bana para havalesi yaptı. Sonradan temlik tanımıyoruz dediler.” şeklinde konuştu.

‘BİZLERE VERİLEN SÖZÜN TUTULMASINI İSTİYORUZ’

Altın Beton Yetkilisi Abdullah Altıntaş ise taşeron firma ile fabrikanın birlikteliğinin sadece Balıkesir’de yatırımda olmadığını söyledi. Taşeron firmanın fabrikanın ana işlerini yapan firma olduğunu belirten Altıntaş, “Kendi aralarındaki bir takım ihtilaflardan sonra biz bu duruma geldik. Bize Şişecam firması icra takibi yapmamızı söyledi. Ama bu süreç içinde yüksek alacaklı firmalar devreye girdiği için Balıkesir’deki küçük esnaf bu durumdan mağdur oldu. Bu işin ana noktası Şişecam’ın bizlere verdiği sözü tutmaması. Burada mağduriyet yaratan firma Şişecam.” dedi. Devrim Derin

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu