Prof. Dr. Nilay ŞAHİN

Fizik Tedavi mi, Romatoloji mi?

FİZİK TEDAVİ Mİ, ROMATOLOJİ Mİ?

 

 

Hastalarımız Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon hekimlerine hep şu soruyu sorarlar  “Siz romatoloji hastasına bakıyor musunuz?”. Biz de evet bakıyoruz deriz. Çünkü romatolojik hastalıkların çoğu kas ve kemikleri tutar. Hastaların temel şikayeti ise eklem ağrılarıdır.  Biz fizik tedavi uzmanlarının temel ilgilendiği alan da ağrı ve eklemler olunca romatoloji hastasına bakmak kaçınılmazdır. Zaten bizler tıp camiasında da romatoloji ve fizik tedavi hekimleri hep birlikte çalışır, hastalarımızı ortak olarak değerlendiririz. Hatta bunun için ortak toplantılar yapar sorunlarımızı, hastalara daha nasıl faydalı olabiliriz konularını tartışırız. Bu toplantılardan biri de ocak ayının son haftasında Hatay’ da yapıldı. Toplantıya pek çok ilden çok değerli romatoloji ve fizik tedavi hocaları katıldı. Balıkesir’ den de ben bu toplantıya davet edildim ve romatoloji hastalarında (iltahaplı romatizma, yumuşak doku romatizması gibi hastalıklarda) fizik tedavinin faydalarını anlattım. Neler mi anlattım?

 

Öncelikle romatizma hastalıklarında hepinizin bildiği gibi eklemlerde şekil değişikliği olabilir, yürüme zorlaşır ve her yerde ağrı olur. İşte bu sorunların en azından hafifletilmesi için fizik tedavide yapılabilecek pek çok şey vardır. En başta tüm hastaların beklediği şey yani ilaçlar var doğru ve bunları fizik tedavi doktorları da yazıyor, hastaya uygulayabiliyor; bu da tamam peki fizik tedavide başka yapılabilecek bir şeyler yok mu? Bu sorunun cevabı var hem de çok var! Peki neler bunlar? En başta hastanın eğitimidir. Hastaya hastalığını, ilaçları ve tedavi seçeneklerini anlatmak çok önemlidir. Özellikle alevli dönemlerde çeşitli fizik tedavi yöntemleri hastanın rahatlamasına yardımcı olabilir. Yine romatizmal hastalıklara bağlı olarak gelişen eklemlerdeki şekil bozuklukları  fizik tedavi uzmanları tarafından verilen bazı cihazlarla daha iyi hale gelebilir. Evet tüm bunlar gerçekten romatizma hastalarına çok çok faydalı ancak bunlardan daha üstün olan bir tedavi var ki o da egzersiz. Son yıllarda dünyada en çok konuşulan şey romatizmada egzersizin faydaları. Öyle olumlu etkileri var ki inanın bana düzenli yaptığınız bir egzersiz ile pek çok ilaçtan kurtulabilir veya daha az dozlarda alabilirsiniz. Bu tedaviyi de bir fizik tedavi merkezine başvurarak elde edebilirsiniz..

 

İşte romatizmal hastalıklarda fizik tedavinin etkileri kısaca böyle. Eğer bir romatizma hastası iseniz mutlaka bir fizik tedavi polikliniğine başvurun. Eminim size faydalı bir şeyler mutlaka verilecektir. Hepinize sağlıklı günler dilerim.

 

 

Doç. Dr. Nilay ŞAHİN

Balıkesir Üniversitesi Tıp Fakültesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Anabilim Dalı

 

 

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu