GündemKöşe YazılarıProf. Dr. Nilay ŞAHİN

GELSİN ETLER DEMEYİN!

Haftaya kurban bayramı; şimdiden hepinize güzel, mutlu ve huzurlu bir bayram dilerim. Tabii bu temennilerimin gerçekleşmesi için de size birkaç tavsiyede bulunmadan da geçemeyeceğim. Tahmin ettiğiniz gibi bu tavsiyelerim kurban bayramının gereği olarak et tüketimi üzerine olacak.

Sanırım hepinizin artık bildiği şeylerden biri kurban etini 1-2 gün beklettikten sonra tüketmek gerektiğidir. Aslında ne kadar uzun süre bekletirsek o kadar sağlıklı ve lezzetli bir et olacağınız unutmayın. Bu küçük hatırlatma sonrası size asıl bugün anlatmak istediğim şey fazla et tüketiminin zararları ile yerinde tüketiminin yaraları.

Aslında et iyidir, candır, kandır deriz yeriz ama herşeyin olduğu gibi et tüketiminin de fazlası zarardır. Kırmızı et yemek vücutta ürik asit dediğimiz bir maddeyi yükseltmekte, bu da bazı romatolojik hastalıklara, şekere, kiloya, yüksek tansiyona zemin hazırlamaktadır.

Kırmızı etin aşırı tüketiminde sıklıkla ve en fazla zarar gören organların başında kalp gelmektedir. Yapılan çalışmalar fazla et tüketiminin kalp krizi riskini arttırdığını göstermiştir. Yine aşırı kırmızı et yemek kanser gelişimine yol açabilmektedir. Bunlar  dışında ise karaciğer problemleri, solunum sıkıntısı, böbrek yetmezliği de görülebilir. Öte yandan makul oranlarda tüketilen kırmızı et sayesinde vücut demir ihtiyacı karşılanır. Kırmızı et aynı zamanda DNA yapmasına yardımcı olan ve sinir ve kırmızı kan hücrelerini sağlıklı tutan, B12 ve bağışıklık sisteminin düzgün çalışmasını sağlayan çinkoyu sağlar. Kırmızı et, kemik ve kasların oluşmasına yardımcı olan proteinleri de temin eder.

Peki bu kadar faydası ve zararı olan kırmızı eti ne kadar tüketelim derseniz sağlıklı bir erişkin için haftada 3 kez 100gr veya 3 kez 150gr tüketmek uygundur. Elbette başka hastalıklarınız varsa ona göre bu oranlar değişiklik gösterecektir.

Hepinizin tekrar kurban bayramını kutlar, sağlıklı, huzurlu ve mutlu bir bayram geçirmenizi dilerim.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu