GündemGörüntülü Haberlerİlçe Haberleri

Görme engelli ‘Aşık Mustafa’ 30 yıldır geçimini sokaklarda darbuka çalarak sağlıyor

Burhaniye ilçesinde görme engelli olan ve ‘Aşık Mustafa’ olarak bilinen Mustafa Kürcen, 30 yıldır ekmek parasını sokak sokak gezerek türküler söylediği darbukası ile kazanıyor.

Balıkesir’in İvrindi ilçesi kırsal Kocaoba Mahallesi’nde oturan 66 yaşındaki Mustafa Kürçen’in 30 yıldır gözleri görmüyor. Gençliğinde gece körlüğü yaşayan ve sonradan görme yetisini tamamen kaybeden Kürcen, 30 yıldır ise hiç görmüyor. Gençlik yıllarından bu yana dabuka çalarak türküler söyleyen ve bölge halkı tarafından ‘Aşık Mustafa’ olarak bilinen Kürçen, hergün köyünden Burhaniye ve çevre ilçelere gelerek sokak sokak geziyor ve çaldığı darbukası ile türküler söylüyor.

30 YILDIR BALIKESİR KÖRFEZİNDE SOKAK SOKAK DOLAŞIYOR

Evli ve iki çocuk babası olduğunu söyleyen Kürcen, çocuklarını sokak sokak gezerek çaldığı darbukası ile büyüttüğünü söyledi. Hergün İvrindi’den Edremit, Burhaniye ve Havran’a geldiğini belirten Kürcen, “Bana Aşık Mustafa derler Yıllardır bu darbukayı çalar söylerim. 1952 doğumluyum. Balıkesir ve Edremit çevresinde dolaşır darbuka çalar söylerim. Böylelikle kendi ihtiyacımı karşılarım. Gençliğimde gece körlüğüm vardı. Sonraları hiç görmez oldum. Ama ne yapacağız. Allahın yazısıdır bu. Allah’ın takdiridir.  Allah hayırlısını versin. Biz Allah kuluyuz” dedi.

Kürcen’i dinleyen vatandaşlardan Selahattin Korkmaz’da 10 yıldır ‘Aşık Mustafa’yı Burhaniye’de gördüğünü söyledi. ‘Aşık Mustafa’nın Burhaniye’nin neşesi olduğunu belirten Korkmaz, “Ben Mustafa ağabeyi pazarlarda görüyorum. Burada körfez pazarlarında görüyorum. Aşağı yukarı 10 yıldır tanıyorum. Kendi ekmeğinin peşinde. Güzel darbuka çalıyor. Bizimde hoşumuza gidiyor. Pazarın gülü gibi bir şey” diye konuştu. Devrim Derin

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu