GündemEnder GÖKMEN

Grönland’ın buzları Londra’da eridi

Danimarkalı-İzlandalı sanatçı Olafur Eliasson, Grönland’ı çevreleyen sulardan 30 blok buz kütlesini çıkardı ve onları erimeye bırakılacakları Londra’daki kamusal alanlara yerleştirdi.

Called Ice Watch, geçici kurulumu, iklim değişikliğinin çevreye olan etkisinin görsel bir hatırlatıcısı olarak hizmet etmeyi amaçlıyor. Buz parçaları, iki yere yayılmış durumda. Tate Modern dışında dairesel bir koruda 24, Londra Bloomberg merkez binasının dışında ise altı blok daha var. Eliasson, projenin “Duygusu olmayan şeylere duygu katacağını ve büyük oyuncuları, devleti, aynı zamanda özel sektörü ve büyük şirketleri” harekete geçireceğini umuyor.

“Çok soyut… Çok uzak… Grönland, kelimenin tam anlamıyla hayatımızın dışında, sadece beynimizde olgusal olarak var. Sadece düşünürken aklımıza gelen bu iklimi anlatmak ve bedenlerimizde duygusallaştırmak istedim.” diyor sanatçı Dezeen. Eliasson, Grönland’daki Nuup Kangerlua fiyortunun sularından 100 tondan fazla serbest yüzen buzul buzunu taşımak için jeolog Minik Rosing ile çalıştı. Buz, tabakalarından ayrılmış ve okyanusta erimeye başlamışken keşfedildi.

Eliasson, “Kültürel sektörün genel sivil toplumla çok güçlü bir ilişkisi var. Kültürel sektörün, kamu sektörü ve politikacıların gerekli aksiyonları almadıkları zamanlarda bireylerin endişesini dile getirme yetkisine sahip olduğunu düşünüyorum.” diyor ve  “Bireysel eylemler alma ve sistematik değişimi teşvik etme gücüne sahip olduğumuzu kabul etmeliyiz. İklim bilgisini iklim eylemine dönüştürelim” diye devam ediyor.

Proje, 8 Ekim’de Hükümetler Arası İklim Değişikliği Paneli tarafından yayınlanan ve iklim değişikliğinin en büyük etkilerini sınırlamak için sadece 12 yıl olduğunu belirten bir raporu takip ediyor. “2015’ten bu yana Grönland’da eriyen buzlar küresel deniz seviyesini 2,5 milimetre artırdı. 1896’da sera etkisinin keşfinden beri, küresel sıcaklıklar bir santigrat dereceden fazla arttı. Dünya giderek artan bir hızla değişiyor” diyor Rosing.

“Bilim ve teknoloji, dünyanın iklimini istikrarsızlaştırmamıza neden oldu, ancak şimdi bu değişikliklerin arkasındaki mekanizmaları anlıyoruz ve onların büyümelerini engelleme gücümüz var” diye açıkladı.

Kaynak: Deezen

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu