GündemKöşe Yazıları

GÜNEŞ ADASI’NDA 3 GÜZEL DALIŞ NOKTASI GAVUR LİMANI,3 TAŞLAR VE AÇIK SIĞI (AYVALIK)

Ayvalık, coğrafik yapısı ile irili ufaklı bir çok adaya sahiptir. Ayvalık’tan bu adalara yapılan tekne turlarına katılıp, keyifli bir gezi yapabilirsiniz.

Ayvalık ayrıca yaklaşık 50 farklı dalış noktası ile Türkiye’de tüplü dalış turizminin önemli bir noktası olma özelliği taşıyor. Dalış tekneleri de Ayvalık’ın bu gizemli ve sürprizlerle dolu farklı adalarında demirleyerek su altı turizmini canlı tutmaya çalışıyorlar. Bende eşimde 2 yıldız dalıcıyız. Tüm tatillerimizi dalış noktaları araştırıp Türkiye’nin farklı bölgelerinde dalış yaparak değerlendiriyoruz. Ama benim en çok keyif aldığım dalış noktaları kendi memleketim diye söylemiyorum Ayvalık’ta bulunuyor. Bu yazımda size defalarca daldığım ve her defasında ayrı zevk aldığım Büyük Güneş Adası yani İlyosta dalış noktasından bahsetmek istiyorum.

Güneş Adası’nın Gavur Limanı denen noktası hem öğrenci hem de ileri seviye dalgıçlar için ideal. Kıyıdan başlayan ve 20 metreye kadar devam eden bir duvarla son bulan noktada müren, eşkina, karagöz, sargoz gibi balıkları görmeniz mümkün. 20 metre civarında başlayan erişte otlukları yerlerini 30 metre dolaylarında yeniden taşlıklara bırakıyor. Bu manzaralar kesinlikle görülmeye değer.

Büyük İlyosta’nın Açık Sığı denen dalış notasının tepesi 13 metreden başlayıp 8 metre genişliğinde bir duvardan oluşuyor. Bu duvar 42 metre derinliğe kadar devam ediyor ve dalıcılara harika bir görsellik sunuyor. Bu dalış noktası; iri sinarit, eşkina, sargoz, müren, böcek, akya gibi deniz canlılarına ev sahipliği yapıyor.

3 Taşlar dalış noktası ise Büyük İlyosta’nın batı tarafında bulunan adadan 100 metre kadar uzakta bulunan 4 büyük taştan oluşan bir dalış noktası. 15 metre civarında başladığı için sığ bölgeleri başlangıç seviyesinde ki dalıcılar için çok uygun. Taşların devamında derinlik 26-27 metre civarına ulaşıyor. Çok yoğun melanur balıklarını bulundurmasıyla meşhur bir yarık da burada bulunuyor.

Geçtiğimiz günlerde defalarca dalış yaptığım bu bölgeye bu kez eşimle birlikte daldım. Bizi dalışımızda önce türlü kurt tarlaları karşıladı. Ve denizin altında harika bir görsel şölen dalışımıza eşlik etti. Denizin derinliklerinde kovuk diplerinde müren balığını ararken büyük bir İskorpit balığı neredeyse dikenlerini batırıyordu. Bu arada İskorpit balığı denizlerde ki en zehirli balık türlerinden biridir. İskorpit Balığı tehlikesini atlattıktan sonra nihayet aradığımız müren balığını bulduk ve sualtında kendisiyle biraz sohbet ettik. Dalışımızın devamında böcekler bizi yaklaşık 36 metrelerde karşıladı. Dalışımızın sonunda doğru 38 metrede büyük bir Istakoz görmemiz bu bölgede beklenmedik bir gelişmeydi. Ama biz sadece tek bir dalışta bu kadar çok canlı türüne şahit olduğumuz için şanslıydık. Ayvalık’ta dalış yaptığınız zaman çok farklı deniz türlerini her an her noktada görebiliyorsunuz. Bu yüzden Ayvalık’ta dalış yaparken sürprizlere açık olun. “Peki bu güzelliklere nasıl gideceğim ve nasıl dalış yapacağım” diyorsanız; o konuda da size yardımcı olayım. Ayvalık’ta Kuzey Mavi Dalış Teknesi ile İda Dalış Okulu’nun tecrübeli dalış eğitmenleri eşliğinde bu deneyimleri güvenli bir şekilde doyasıya yaşayabilirsiniz. Bir başka dalış noktasında buluşmak üzere keyifli dalışlar…

************************************

Bana her konuda fikir ve önerilerinizi yazabileceğinizi sakın unutmayın dostlar sevgi ile kalın.
İletişim için; onurayan@hotmail.com

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu