GündemFahri SağlıkKöşe Yazıları

HADEME-İ HAYRAT

Diyanet İşleri Başkanlığınca her yıl Ekim ayının ilk haftası “ Camiler ve Din Görevlileri Haftası” olarak kutlanmaktadır. Başkanlığımızca, toplumsal bir duyarlılık ve hassasiyete vesile olması amacıyla 2018 yılı Camiler ve Din Görevlileri Haftası’nda “Camiler ve Din Hizmetine Adanmış Ömürler” konusunun ele alınması kararlaştırılmıştır.

Geçmişten günümüze din hizmetlerinin icra edile geldiği en önemli mekânlar hiç şüphesiz camilerdir. Camiler dini, ilmi ve sosyal hayatın merkezi olmuş; mukaddes mekânlardır. Camiler, tevhit inancının simgesidir. Hem Allah’a ibadet edilen hem de ilim ve hikmet öğrenilen şerefli mekânlardır. Minareleri tevhidin sembolü, ezanları şahadetin temeli, mihrap, kürsü ve minberleri hak ve hakikatin sesi, safları huzur ve güvenin teminatıdır.

Mübarek mekânlar olan camilerde görev yapan kişilere ecdadımız “hademe-i hayrat” yani din hizmetçileri diyerek onları onurlandırmıştır. Din hizmetine adanmış ömürler, din görevlileri ve din-i mübin-i İslam’ın davetçileri… Kendilerini din hizmetlerine adayan bu insanlar her daim ve her yerde çevresindeki insanlara Allah’ın dininin tebliğ edilmesinde ve kitabının öğretilmesinde hizmet erleri olmuşlardır.

Günümüzde camilerimizde yardımcı hizmetler ve güvenlik hizmetleri yanında müezzin, imam-hatip, Kur’an Kursu öğreticisi, vaiz ve müftü unvanları ile görev yapan görevlilerin hepsi hademe-i hayrat kavramı içerisinde yer alırlar. Bunlar Hz. Âdem ile başlayan İslam davetçileri, Hz. İbrahim’in kabul olunmuş duaları ve Hz. Muhammed’in mirasçılarıdırlar. İnsanlığı beş vakit kurtuluşa çağıran, mihraba can veren, minberden nur saçan, kürsüden ilim, hikmet ve marifetle müminlere yol gösteren mürşitlerdir.

Her bölgede, her İl ve İlçede dün olduğu gibi bugünde ömürleri ilim, irfan ve din hizmeti uğruna geçen, kendilerini bu yola vakfetmiş nice hocalarımız vardır. Örnek olarak Balıkesir’imizi ele alırsak; Merkezde Hasan Basri ÇANTAY, Ali Şuuri Efendi, Mehmet KARATOPRAK, Mahmut İNAN, Türker ALDEMİR, Fahri POYRAZLI, Dursunbey’den Mehmet Ruhi TURAN (Sarı Hoca ), Gönenden Abdullah UYAR, Rıfat ŞEN, İvrindiden Mehmet BAY, Havrandan Halil KURHAN, Nurettin KOCATULUM, Bigadiçten Yahya TOPAL, Sındırgıdan Fatma Perihan ŞEN hanımefendi ve isimlerini zikretmek istememe rağmen yazının hacmi sebebiyle zikredemediğim onlarca muhterem zevat.
Yüce Allah’a sonsuz hamd-ü senalar olsun ki din hizmetleri ve din eğitimi tarihin hiçbir döneminde yeryüzünde desteksiz ve sahipsiz kalmamıştır. Nitekim dinin sahibi Allah’tır ve Allah dinini asla sahipsiz bırakmayacaktır.
2018 Yılı Camiler ve Din Görevlileri Haftası’nın hayırlara vesile olmasını yüce Allah’tan niyaz ediyor, Ahirete irtihal eden hademe-i hayrata yüce Allah’tan rahmet, hayatta olanlara sıhhat ve afiyet diliyorum.

Fahri SAĞLIK
Karesi Müftüsü

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu