GündemEkonomi

HALI TEMİZLİĞİNDE ÖNCÜ “BALIKESİR HALI YIKAMA”

Çay, kahve ve benzeri içeceklerin yanında tatlı lekelerini çıkartmak için kolay yoldan temizlik araştırmasını bu bayram sizler için yaptık.

Öncelikle her işi olduğu gibi bu işi de profesyonellerine bırakmak en doğrusu. Kullanılan yanlış ürünler eşyalarınıza zarar verebilir ya da stor perdenizin mekanizmasını bozabilirsiniz. Herhangi bir zarara uğramamak için halı yıkama tesisine gidebilirsiniz. Peki, eşyalarımızı temizlenmesi için tesise gönderirken nelere dikkat etmeliyiz? Tesislerde hangi işlemler uygulanıyor? Merak ettiğiniz tüm soruların cevabını 1997 yılından bugüne faaliyet gösteren halı yıkama tesisinin işletmecisi Furkan Erturan’dan aldık. Baba-oğul işletilen tesis temizlenmesini istediğiniz eşyayı evinizden alıyor ve temizlenme işlemlerinin ardından evinize geri getiriyor.

HALI SEKTÖRÜNE GİRENLER

Halı yıkama sektörünün son yıllarda büyük bir ivme ile gelişen ve hala gelişmekte olan bir iş kolu olduğunu dile getiren Halı yıkama tesisi işletmecisi Furkan Erturan, “Yakalanılan bu ivme olumlu sonuçların yanında elbette olumsuz sonuçları da beraberinde getirmektedir. Halı yıkama işleminin doğru bir şekilde yapılabilmesi için gerekli fiziki donanımın (makineler) yanında halıların cinsine göre belirlenen yıkama prosedürlerinin de eksiksiz bir şekilde yerine getirilmesi gerekiyor. Müşteriler halılarını verecekleri firmayı seçerken, bu firmanın gerekli fiziki donanıma ve halılarının cinsine en uygun yıkamayı yapabilecek bilgi birikime sahip olup olmadığına dikkat etmelidirler. Yıkama işlemi sırasında uygulanacak yanlış bir işlem halılara geri dönüşü olmayan zararlar verebilir. Ayrıca kullanılacak düşük kaliteli deterjanlar, halıların zamanla sararmasına sebep olabileceği gibi insan sağlığına zarar vereceği de unutulmamalı.”

EŞYALARINIZ HANGİ İŞLEMLERDEN GEÇİYOR

Halıların alınıp fabrikaya getirildiklerinde önce ölçüm işlemi ile metre kareleri belirlenip cinslerine göre ayrıldığını belirten Furkan Erturan, ” Sonrasında halılara toz alma işlemi uygulanır ve üzerinde var olan lekeler kontrol edilir. Şayet halıda leke varsa yıkama öncesi gerekli olan ön işlem halıya uygulanır. Sonrasında yıkama alanına getirilen halılar, halıların dokumasında kullanılan iplik çeşidine göre belirlenen doğru deterjan ile otomatik halı yıkama makinesinde yıkanır. Makine gerekli yıkama prosedürlerini tamamladıktan sonra halılar, halı sıkma makinesi ile sıkılarak sudan arındırılır. Daha sonra kurutma odasına alınan halılar burada üzerindeki nemden arındırılır. Personeller tarafından son kontrolleri yapılan halılar, paketlenerek müşterilerimize geri teslim edilir.”

KOLTUK, PERDE, YORGAN VE BATTANİYE NASIL TEMİZLENİYOR

Koltuk yıkama işleminin müşterilerin evinde yapıldığını söyleyen Erturan, “Koltuklarda kullanılan kumaşlar halılardan çok daha hassastırlar. Bu yüzden koltuk yıkama işlemi için özel olarak geliştirilen makineler ve ilaçlar bulunmaktadır. Personelimiz koltuğa gerekli ilacı uygular. Kullanılan ilaç kumaşın üzerinde ve kaplandığı süngerde biriken kirin çözünmesini sağlar. Personelimiz makine ile koltuğu fırçalar. Fırçalama işleminden sonra koltuğun üzerine verilen ilaç vakum ile çekilerek geri alınır.”

STORE PERDE KULLANIYOR MUSUNUZ?

Stor perdelerin farklı işlemlerden geçtiğini belirten Erturan, “Müşterilerimizden teslim alınan perdeler hazırlanan özel ilaçlı suda bir süre bekletilir. İlaç perdeye tam anlamıyla nüfuz ettikten sonra perde bu işlem için geliştirilen özel fırçalar ile fırçalanır ve buhar makinesi ile perdenin üzerinde biriken kirlerden ve bakterilerden arındırılır.“

YAZ GELDİ YORGANLAR KALKTI

Erturan, “Müşterilerimizden aldığımız yorgan ve battaniyeler hepimizin aşina olduğu çamaşır makinelerine benzer ancak ebatları çok daha büyük olan makinemiz tarafından yorgan ve battaniyeler için geliştirilen özel deterjanlarla yıkanıyor.”

ÖZEL KÖK BOYALI YÜN HALILAR NASIL YIKANIYOR?

Erturan, “Yün halı yıkama işlemi hassasiyet gerektiriyor. Sebebi ise, yün ipliklerin organik bir dokudan elde edilmesidir. Çeşitli hayvanların tüylerinden kırpma ile elde edilen yünlerden oluşturulan iplikler, sentetik ipliklere göre bozulmaya daha müsaittirler. Bu yüzden yün halıların yıkanmasında kullanılan fırçanın sertliği, suyun sıcaklığı halının zarar görmemesi için doğru ayarlanmalı. Ayrıca yün halılarda kullanılan kökboyası su ile temas ettiğinde eğer doğru ilaç ile müdahale edilmezse akar ve halıda kullanılan farklı renkteki kökboyaları birbirine karışarak halıyı boyar. Bu durumun önüne geçmek için gerekli ilaç ile halıya yıkama anında müdahale etmek gerekiyor.”

YANIK LEKELERİNİ GİDERMEK İÇİN PÜF NOKTALAR

Zımpara kağıdıyla yanık lekesi olan bölgeyi dairesel hareketlerle zımparalayın. Zımparayla çıkan parçaları elektrik süpürgesiyle süpürün. Zımparalanmış bölgenin yüzeyinde kalan siyah parçaları da ince uçlu makas yardımıyla kesin. Halı yüzeyinde homojen bir görüntü yaratmak için geniş dişli bir tarakla zımparalanan yüzeyi tarayın. Bu işlemler sonucunda hala yanık lekesi duruyorsa farklı bir yol izleyerek o lekeleri de temizleyebilirsiniz.10’a 1 oranında hidrojen peroksit ve suyu bir kapta karıştırın. (Bilinen adı oksijenli sudur ve genellikle pansumanlarda kullanılır. Eczaneden temin edebilirsiniz. Ayrıca sentetik ve doğal halılar için tehlikeli bir durum oluşturmamaktadır.)Yumuşak bir bez yada fırçayla tekrar o bölgeyi leke tamamen çıkana kadar sert bir biçimde silin. Temiz bir suyla yine dairesel hareketle sildiğiniz bölgeyi durulayın.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu