GündemKöşe YazılarıProf. Dr. Fatih SATIL

Hamburger Yemeyin Yağmur Ormanlarını Yok Etmeyin!

“Hamburger ve orman, ne alaka” dediğinizi duyar gibiyim. Bu ikisi birbiri ile öyle bir alakalı ki okuyunca çok şaşıracaksınız çook…

Bildiğiniz gibi son günlerde et ürünlerine karıştırılan soya haberlerini sık sık okuyor ve duyuyoruz. Soya ürünleri ucuz olduğu için genellikle et ürünlerinin içine karıştırılıyor. Dünya Doğayı Koruma Vakfı’na (WWF) göre; Avrupalı tüketiciler, hamburger gibi et ürünlerinin içine ‘gizlenmiş’ şekilde, her sene ortalama 61 kilogram soya yiyor. Buraya kadar sorun yok diyebilirisiniz. Peki, sorun nerede? Sorun soyaların nerelerde ekildiğinde ve genleri ile oynanıp oynanmadığında.

Ucuz olduğu için tercih edilen soyanın üretimi için Amazon bölgesi seçilmiş. Eee ne var bunda, “iyi işte böylece oradaki çiftçiler için de bir gelir kapısı olmuş” diyebilirsiniz. Ama durum hiç te öyle değil maalesef.

Dünya çapında çevreci bir sivil toplum kuruluşu olan “Mighty Earth”, yayınladığı bir raporda, Avrupa’da ‘yerli ürün’ olarak tanıtılan et ürünlerinin Güney Amerika’daki yağmur ormanlarının yok oluşuna sebep olabileceğini belirtti. Hatta bu kuruluş, fast food devi Burger King’in soya üretilecek tarlalara yer açmak için 2011 ile 2015 yılları arasında Brezilya ve Bolivya’daki 700 bin hektar ormanlık araziyi yaktığını ortaya çıkardı Benzer şekilde, 12 yıl önce kullandıkları soya ile Amazon ormanlarını yok ettiği öne sürülen McDonald’s’a karşı Greenpeace’in başlattığı kampanya da sonuç verdi ve Amerikalı hazır yemek devi et ürünlerine Amazon bölgesinden gelen soyayı kullanmayı durdurdu.

Arjantin, şu anda dünyadaki en büyük soya ihracatçısı ve üçüncü büyük soya üreticisi olan ülke. Ürünlerinin yüzde 90’ını ihraç ediyor, ihraç edilen ürünlerden yüzde 98’i ise genleriyle oynanmış. Maalesef Arjantin’de genleriyle oynanmış soya üretimi de büyük bir hızla yaygınlaşıyor. Avrupa Birliği ülkeleri ve Çin’in talebini karşılamak için, orman sahalarında yeni tarım alanları açarak kendi ormanlarını feda ediyor. Bu yok oluş o kadar hızlı oluyor ki saatte 20 futbol sahası büyüklüğünde bir ormanlık alan yok oluyor!

Tüm bunlara ek olarak soya üretimi, söz konusu ülkelerde bir başka çevre felaketine de yol açmakta. Çevreci örgüt Mighty Earth’in Arjantin ve Paraguay’daki yerli halktan aldıkları bilgilere göre soya üretiminde kullanılan tarımsal ilaçlardan dolayı bölgedeki su kaynakları kirleniyor ve hayvanlar da zehirleniyor.

Dünya Vahşi Yaşam Fonu’nun (WWLF) son araştırmasında, sığır eti ve soya fasulyesi üretiminin, habitatları bozarak tropik ormanların yok olmasında ana etkenlerden olduğunu söylüyor. Tropik yağmur ormanları, bu hızla yok olmaya devam edecek olursa dünyanın akciğerleri bu yüzyıl içinde tamamen ortadan kaybolabilecek.

Bu durumda insanoğlu da damak tadı için hamburger yiyerek bu katliama ortak olmuyor mu?

İlgili Makaleler

Bir Yorum

  1. İnanması güç, ne diyebilirim. Altın yumurtlayan tavuk demek böyle kesiliyormuş.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu