GündemKöşe YazılarıProf. Dr. Nilay ŞAHİN

HAYATIMIN ANLAMI…

Hep şunu deriz: “hayat çok kısa, önemli olan sağlık, huzur ve mutluluk”. Peki gerçekten hayatın anlamı olan bu sözü ne kadar hayatımıza sokabiliyoruz? Herkesin elbette farklı cevapları olacaktır ama sanırım çoğunluk gerçekten bunu yapmadığını daha doğrusu yapamadığını söylemiştir diye düşünüyorum. Ama neden yapamıyoruz hiç düşündük mü? Aslında bunun cevabı çok uzun ve farklı bakış açılarına sahiptir. Ama elbette ortak paydada buluşabilen cevaplar vardır. İşte bu cevapların bazıları benden olsun.

İlk cevabım biz insanların yaşamın sonsuz olduğunu düşünmesidir. Ayrıca bunun yanında hep aynı yaş ve pozisyonda kalacakmışız gibi yaşamasıdır. Bu maalesef yaptığımız en büyük hatalardan biridir. Geçenlerde emekli olmuş ve 70 yaşını devirmiş bir hocam bana hayatı sakin ve yavaş yaşamaya çalış dedi. Kısa ama derin bir cümleydi bu. Yine okuduğum makalede çok uzun yıllar yaşamış bir Çinli “Temiz bir kalbin olsun, bir kaplumbağa gibi otur, bir güvercin kadar hayat dolu yürü ve bir köpek gibi uyu” diyor. Yani hayatınızda dalgalanmaları azaltın, durulun demek bu sözlerin bir özeti olabilir. Böylece hayatın her anının tadını çıkarabilirsiniz. Hayatınızdaki küçük şeyleri mutluluğa çevirme beceriniz olursa işte duru bir hayat elde edebilirsiniz.

Aile bağlarınızı ve dostluklarınızı nasıl oluşturduğunuz da hayatınızın huzurunu, mutluluğunu ve bunların sonucu olan sağlığınızı etkiler. Hayattaki önceliğiniz aileniz ve sonrada elbette dostluklarınız olmalıdır. Hiçbir zaman arkadaşlıklarınızı çıkar zeminli oluşturmayın. Çünkü bu sizi hep yalnızlaştırır; sonrasında da mutsuzluk, stres yaratır. İlişkilerinizde de her zaman hoş görülü, nezaketli, dinleyen olun. Kendinizi basit cümlelerle ifade edin.
Hepinize en başta sağlıklı, sonra başarılı, güzel insanlarla dolu, musmutlu bir yıl dilerim…

 

Prof. Dr. Nilay Şahin
Balıkesir Üniversitesi Tıp Fakültesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Anabilim Dalı
www.drnilaysahin.com

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu