Gündem

HEKİMLER SAĞLIKTA ŞİDDET YASASINI İSTİYOR

Sağlıkta şiddet yasasının çıkması için 7 günlük bir eylem nöbeti başlatan Balıkesir Tabip Odası hekimleri 9 Ekim’de bir açıklama yaparak sağlıkta şiddeti kınamış ve “artık yeter” demişti.

Balıkesir Tabip Odası hekimleri Ali Hikmet Paşa Meydanında 7 günlük eylem planını harekete geçirdi. AHP Meydanında 2 saat süre ile nöbet tutan bazı hekimlerin nöbetine bazı vatandaşlar ve siyasilerden de destek geliyor.
“Sağlıkta dönüşüm itibarsızlaştırıyor”

Önceki gün AHP Meydanındaki standı ziyaret eden CHP Balıkesir Milletvekili Ahmet Akın, CHP Karesi İlçe Başkanı Dilek Yalçın, Vatan Partisi Karesi İlçe Başkanı Fikret Taşdemir ve Cemal İbrahimoğlu, Cumhuriyet Kadınları Derneğinden Cemile Taşdemir ,Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası Başkanı Mehmet Karadağ ve sendika yöneticileri sağlıkçılara destek olduklarını belirtti. Balıkesir Tabip Odası Başkanı Şahin Cılız MERHABA’ya yaptığı değerlendirmede, sağlıkta uygulanan politikaların yanlış olduğuna dikkat çekti. İlk günden itibaren yetkilileri uyardık; Sağlıkta Dönüşüm Programı’ndan vazgeçin, sağlık çalışanlarına yönelik hürmetsiz, itibarsızlaştırıcı, hekim ve hastayı karşı karşıya getirici söylemlerinizden vazgeçin! Önce görmezden geldiler ve “sağlıkta şiddet yoktur” dediler. Sonra 2012’de gencecik Dr. Ersin Arslan’ın görevi başında bir hasta yakını tarafından öldürülmesiyle mızrak çuvala sığmaz hale geldi ve artık sağlıkta şiddetin varlığını reddedemez hale geldiler. Beyaz Kod uygulaması ve TBMM’de Sağlıkta Şiddeti Araştırma Komisyonu’nun rapor hazırlaması gibi girişimler bu dönemde oldu. Ama bu hekimlerin öldürülmesini önlemeye ve sağlık alanında şiddetin azalmasına yetmedi.” dedi.

“Sağlıkta şiddet yasası için görüşme”

2014 yılında Tabipler Birliği’nin “sağlıkta şiddet yasası” hazırladığını belirten Cılız, Sağlık hizmetinin kamu hizmeti olduğu vurgusundan hareketle, Türk Ceza Kanunu’nun üçüncü bölümüne “Kamunun Sağlığına Karşı Suçlar: Sağlık Hizmetini Engelleme” başlığı altında, en azından caydırıcılık içermesi amacıyla hazırladığımız ek madde önerisini başta Sağlık Bakanlığı, Hükümet temsilcileri ve siyasi partiler olmak üzere tüm ilgili yerlere bir çok kez ilettik. Bunun için defalarca görüşmeler yaptık. Basın toplantılarıyla kamuoyu ile paylaştık. Teklifimiz Türkiye’nin olağandışı hızla değişen yoğun gündemi içerisinde hep görmezden gelindi. Son olarak, 2 Ekim 2018 günü meslektaşımız Dr. Fikret Hacıosman’ı görevinin başında yine bir hastasının saldırısı sonucu kaybettik.” dedi. Sağlıkta Şiddet Yasası’nın çıkarılması talebiyle, 4 Ekim 2018 Perşembe günü TBMM’de siyasi partilerin Grup Başkanvekilleriyle görüşmelerde bulunulduğunu ve Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), Halkların Demokrasi Partisi (HDP) ve İyi Parti’nin Grup Başkanvekilleriyle görüştüklerinin altını çizdi.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu