GündemEnder GÖKMENKöşe Yazıları

Hidrojenle çalışan sıfır emisyon tren seferleri başladı

Almanya’da dünyada bir ilke imza atılıyor. Dizel yakıtla çalışan lokomotiflere alternatif olarak geliştirilen sıfır emisyon trenler seferlere başladı.

Hidrojenle çalışan bu trenler havaya yalnızca su ve buhar salıyor. Coradia iLint isimli bu trenlerin ilki, ülkenin kuzeyindeki Aşağı Saksonya bölgesindeki kasabalar arasındaki 10 kilometrelik hatta hizmet vermeye başladı.

Trenler hidrojen ve oksijen arasındaki tepkimeden elektrik üretiyor ve ürettiği fazla enerjiyi de trendeki bataryalarda depoluyor. Trenin hızı saatte 140 kilometreye kadar çıkabiliyor ve yeniden şarj etmeden 965 kilometre yol kat edebiliyor. Trene gerekli hidrojen, yol üzerindeki istasyonlardan birinde bulunan, yerden 12 metre yüksekteki depodan sağlanıyor. Bölgede, 94,6 milyon dolara mal olacak 14 yeni hidrojenle çalışan tren hizmet vermeye başlayacak. Trenlerin üretim maliyeti, dizel yakıtla çalışanlardan daha yüksek olsa da yakıt maliyetleri daha düşük. Doğalgazdan ve elektrik üretebilen her türlü tesisten hidrojen elde edilebiliyor. Hidrojenle çalışan trenlere diğer Avrupa ülkelerinden de büyük ilgi var. Fransa’da ilk hidrojenle çalışan trenin 2022’de faaliyete başlaması planlanıyor.
Kaynak: NBC News

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu