Gündemİlçe Haberleri

Balıkesir Barosu Başkanı Karakaşlı: ‘Hukukun Üstünlüğüne İhtiyaç Var’

Balıkesir Barosu Başkanı Karakaşlı: ‘Hukukun Üstünlüğüne İhtiyaç Var’. Yeni adli yıl başladı. Balıkesir Barosu bugün adli açılış nedeniyle Atatürk Anıtına çelenk sundu. Açılış töreninde Balıkesir Barosu Başkanı Nadir Karakaşlı, konuşma yaptı.

Balikesir Barosu Baskani Karakasli Hukukun Ustunlugune Ihtiyac Var 2 1

 

 

Balıkesir Barosu Başkanı Karakaşlı: ‘Hukukun Üstünlüğüne İhtiyaç Var’. Karakaşlı adli tatil dönüşünde tüm avukatlar adına konuşma yaptı. Karakaşlı, 2023-2024 Adli Yılı’nı kaygıyla karşıladıklarını iletti. Adalet krizinin mesleklerini ve ülkenin genel hak arama özgürlüğünü tehdit ettiğine vurgu yaptı.

Mesleğe Saygı Talebi

Karakaşlı, avukatların mesleklerini evrensel insan hakları temelinde ve meslek onuruna yaraşır bir şekilde icra etmelerinin gerektiğini iletti. Bağımsız yargı ve adil yargılanma hakkı ideallerinin hayata geçirilmesi gerektiğini söyledi. Ayrıca Karakaşlı, savunma hakkına ve avukatlık mesleğine saygı gösterilmesi gerektiğini iletti.

Hukuk Fakültelerin  Hacmine Vurgu Yaptı

Karakaşlı, hukuk fakültelerin bu kadar çok olmasının olumsuz etkilerine vurgu yaptı. Nadir Karakaşlı,  ” İçinde bulunduğumuz yargı sisteminde, avukatların mesleki tecrübeleri artık yasalardan ve hukuka yaraşır uygulamalardan değil. Ulusal çapta gittikçe büyüyen bir şiddet sarmalı haline geldi. Kontrolsüzce açılan hukuk fakülteleri sebebiyle maruz kaldığımız ekonomik sıkıntılar ortada. Adaletin geç ya da hiç tecelli etmediği bir yargı sisteminden gelmektedir. Ayrıca anılan sorunların ortadan kalkması, ulusal çapta bir adalet arayışının olmazsa olmaz ön koşuludur. Bu da avukatların ve avukatlık mesleğinin güçlendirilmesiyle mümkündür.” dedi.

İnsan Hakları Eylem Planı’nın Uygulama Takvimine Değindi

2023 yılının sonunda Yargı Reformu Strateji Belgesi ve İnsan Hakları Eylem Planı’nın uygulama takviminin sona erdiğine işaret etti. Bununla birlikte Karakaşlı ” Yargı Reformu Strateji Belgesi ve buna istinaden hazırlanan İnsan Hakları Eylem Planı’nın uygulama takviminin artık sonuna gelmiş bulunuyoruz. İnsan Hakları Eylem Planı’nda “2.6 Savunmanın Güçlendirilmesi ve Avukatlık Hizmetlerinde Kalitenin Artırılması” başlığı var. Bu başlığın altında yer alan faaliyet hedeflerine ulaşılamadığını üzülerek tespit ediyoruz. Özellikle “Yargıda sosyal devletin bir gereği olarak maddi durumu yetersiz olan kişilere verilen adli yardım hizmetleri için avukatlardan alınan vergi oranı yeniden düzenlenecektir” “Zorunlu müdafi ücretleri artırılacak ve bu ücretlerin gecikmeksizin ödenmesi için evrakların dijital ortamda tamamlanması sağlanacaktır” ve “Kamu avukatlarının çalışma esaslarına ve özlük haklarına yönelik iyileştirme yapılacaktır” şeklinde dile getirilen hedeflere ilişkin taahhütlerin 2023 yılı kapanmadan yerine getirilmesini avukatların kendileri adına asaleten, savunması üstlendikleri yurttaşlar adına vekaleten talep etmek en doğal hakkımızdır.” dedi.

Ayrıca daha fazla haber için tıklayın…

Haber: Elif Şahin

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu