GündemDünyadan HaberlerEkonomi

İLK TERCİH BALIKESİR

Balıkesir Valisi Ersin Yazıcı, “Hem doğal güzellikleri hem geçmişten gelen kültür mirası ve sahip olduğu tüm dinamikleri ile Balıkesir, Türkiye’nin önemli kentlerinden biridir” dedi.

Yazıcı, ‘İlimiz, verimli toprakları, tarihi, kültürel ve doğal güzellikleri yönünden zengin bir yapıya sahiptir. Balıkesir’de doğa, deniz, kültür, tarih, el sanatları, zeytin, sağlıklı yaşam, yaylalar, eko-turizm, spor gibi turizmin gelişmesine katkı sağlayacak alanlarımız var. Balıkesir, mevcut zenginlikleri ve dinamikleriyle öne çıkan bir kent. Özellikle kıyı kesimlerinde zeytin, narenciye, incir, elma, armut, ayva ve üzüm yetiştirilirken, iç kesimlerde tahıl, baklagiller, pancar, tütün, ayçiçeği, susam, pirinç gibi çeşitli ürünler yetiştirilmektedir. Türkiye’nin en geniş zeytinlikleri Balıkesir’de ve üretilen zeytinin üçte biri burada yetişiyor. Ayrıca bağcılık da oldukça gelişmiştir. Bölgenin iklim koşulları ve jeotermal kaynaklar açısından zengin oluşu seracılık için de oldukça elverişli bir ortam oluşturmaktadır. Tarımda sulama, gübreleme, ilaçlama ve modern tarım araçlarının kullanılması ileri seviyededir.

TÜRKİYE’NİN GIDA DEPOSUYUZ

Balıkesir’de süt ürünleri işleyen 50’nin üzerinde işletme ve et işleyen 26 işletme faaliyet göstermektedir. Kırmızı ve beyaz et işlenmesinde Bandırma ve Susurluk ön plana çıkarken; süt işleme tesisleri Gönen, Susurluk ve Altıeylül’de yoğunlaşmıştır.
Ayrıca ilde tarıma dayalı sanayi, üretilen buğdayın işlendiği un fabrikalarının ve yem bitkilerinin işlendiği yem fabrikalarının yaygınlaşmasıyla birlikte daha da gelişmiştir.
Körfez Bölgesi olarak bilinen Ayvalık, Gömeç, Burhaniye, Havran ve Edremit’te yetiştirilen zeytinlerden elde edilen sofralık zeytin ve zeytinyağı dünya pazarlarına ulaşmaktadır. Coğrafi işaret alınmış Ayvalık zeytinyağı, duyusal ve kimyasal özellikleri ile öne çıkmaktadır. İlde yoğun olarak üretilen meyve ve sebzelerin işlendiği tesisler özellikle Susurluk’ta yoğunlaşmaktadır.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu