Gündem

İMAR BARIŞI’NDAN FAYDALANIN

Balıkesir’de faaliyet gösteren Çağdaş Harita’nın sahibi Mustafa Yılmaz İmar Barışı ile ilgili açıklamalarda bulundu. İmar Barışı Kanununun yürürlüğe girdiğini belirten Mustafa Yılmaz sorunu olan vatandaşların bu barıştan yararlanmasını istedi.

Kanunun imar planlarında kamu alanları dışında uygulandığına dikkat çeken Mustafa Yılmaz, ruhsatsız ve ruhsat eklerine aykırı yapıları bulunanların kanundan yararlanabileceğini ifade etti. Yılmaz vatandaşların imar barışı belgesini aldıktan sonra bina ölçümlerini mutlaka yaptırmaları gerektiğinin önemine değindi.

SORUNU OLANLAR BU YASADAN FAYDALANMALI

İmar barışı ile ilgili Mustafa Yılmaz şu açıklamaları yaptı:
“Bilindiği üzere 18 Mayıs 2018 tarih 30425 Sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan İmar Barışı resmen uygulamaya girmiş bulunmaktadır. Bu konularda tüm sorunları olan; ruhsatsız ve ruhsat eklerine aykırı yapıları bulunan herkesin bu yasadan faydalanarak, yapılarını kayıt altını alıp gereken cins değişikliği ve kat mülkiyeti işlemlerini yaptırması önlerine çıkmış en büyük fırsattır. Bunun bir şekilde değerlendirilmesi, en azından 31 Ekim’e kadar başvurularının yapılması, 31 Aralık’a kadar da paralarının yatırılması gerekmektedir.

HERKESİN MENFAATİNE OLAN BARIŞ

Ancak bilindiği gibi bu imar affı kanunu 2805 sayılı kanun olarak 1983 yılında çıkmış ve 31 Mayıs tarihinde sona erecekti. Ancak tekrar uzatıldı. Aynı zamanda da bu imar barışı buna da eklendiği için burada vatandaşlarımızın bir şekilde bu barıştan faydalanması kendilerinin menfaatinedir. Bu barış devlete de büyük katkısı olacak. Vatandaşlarımız en azından bu belgeyi alarak yarın bir gün resmi kurumlarda yapılarıyla ilgili karşılaşacakları sorunları ellerindeki yapı barış belgesiyle gidermiş olacaklardır.

ÖLÇÜM YAPTIRIN

Bunun yanında vatandaşlarımız imar barışı belgelerini aldıktan sonra bir Harita Mühendisine veya Lisans Ölçme Bürosuna giderek binalarının ölçülerini yaptırmaları gerekiyor. Bu beyana dayalı bir ölçü, herhangi bir kuruma onay gerekmiyor. Önemli olan ölçümün doğru ve sıhhatli yapılmasıdır. O ölçülerin Kadastroya tescilinin sağlanması önemli. Akabinde de aynı anda bina çok katlıysa kat mülkiyeti işlemlerinin de yapılması, o bağımsız bölümde herkesin tapusunun alınmış olması gerekmekte. Bu da en doğrusu olur. İleride binayı yıkıp yeniden yapıncaya kadar en azından resmi kurumlarda; elektrikte, suda, doğalgazda ya da bankacılık işlemlerinde bu barış belgesi geçerli olacaktır. Binayı yıkıp yeniden yapıncaya kadar veya yeni bir uygulama yapılıncaya kadar bu belge geçerlidir. Yasa koyucu bunu bu şekilde sınırlamış ve herkesin bu barıştan faydalanması gerekmektedir.

KULLANIM AMAÇLI BAŞVURU ÖNEMLİ

İmar barışı uygulaması yaptırımla alakalı değil, tamamen beyana dayalı bir şey. Ama yarın bir gün sorunu olan vatandaşların mutlaka karşısına çıkacak. Bir yerde yapı barış belgesi yoksa herhangi bir işlem yaparken devlet ‘senin belgen yok, ben sana bu tesisi işletmiyorum’ diyebilir. En güzeli yapısıyla ilgili sorunu olanların bu belgeyi alıp hayvancılıkla ilgiliyse hayvancılık, tavukçulukla ilgiliyse tavukçuluk, fabrika ise, sanayi tesisi ise, otel veya motel ise, konutsa bir şekilde bu belgeyi alıp göğsünü gere gere yapıyı hangi amaçla kullanıyorsa o amaçla kullanmaya devam edecektir. Özellikle kullanım amacı doğrultusunda başvuru yapılarak bu belgenin alınması emredici bir hükümdür. İnsanlar değişik yorum yapıyorlar. İşte imarda konut adasındaymış, ben ticaret yaptım diyebiliyorlar. Bu yasada odur budur yok. Sadece imar planlarında kamu alanlarında kalan yerler; otopark, park gibi alanlara rastlayanlar bu barıştan faydalanamazlar. Bu kanunun sadece ve sadece imar planlarında kamu alanlarına isabet eden yapıların dışındaki tüm yapılar bu kanun kapsamında. Hazine veya belediye alanına tecavüzü varsa, bunun giderilmesi bu kanunda emrediliyor. Eğer yapı yola gelirse, orasının da ihdası yapılarak o kadarlık kısmı Hazineden satışının gerçekleşmesi ve en azından kullandığın alanın tapusunun alınması kanunun amaçlarından birisidir.”(Çağdaş Harita)

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu