Gündem

İNŞAAT MÜHENDİSLERİ UYARDI

İnşaat Mühendisleri Odası Balıkesir Şubesi Başkanı Gürkan Özcan, 17 Ağustos 1999 Marmara Deprem’nin yıl dönümünde uyardı. Gürkan binaların durumunu ‘İçler acısı’ olarak değerlendirdi.

Marmara Depremi’nin çok kötü sonuçları olduğunu belirten İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Gürkan Özcan, ‘’Ülke tarihimizin en büyük ve sonuçları itibariyle en acı depremlerinden biri olan Doğu Marmara depreminin üzerinden 19 yıl geçti. Bu depremde; binlerce insanımız toprak altında kaldı, binlerce insanımız yaralandı. Yapıların %6`sı, yerle bir oldu, %7`si ağır hasar aldı ,%12`si  de orta ölçekte hasar gördü. Yani yapılarımızın %25`i, kullanılamaz hale geldi. 16 milyar dolardan fazla ekonomik kayıp ortaya çıktı. Yıl 1999…yıl 2018. Geçip giden ömrümüzde 19 yıl öncesini insan unutabilir.Ama toplumsal hafıza unutamaz,unutmamalı..Kamu kurumları ve kamu vicdanı yaşananları yok sayamaz…

Yıl 2009..Afet İşleri Genel Müdürlüğü ve Sivil Savunma Müdürlüğü bir çatı altında toplanıyor.AFAD kuruluyor….Yıl 2018,Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı 17 Ağustos öncesi açıklama yapıyor…Özet olarak ;”vatandaşlar birey olarak hazırlanmak zorunda;Afet bilincine sahip olmak zorunda”… AFAD diyor ki…Marmara Denizinde beklenen deprem 7.5 büyüklüğünde olacak..30.000 insan ölecek;50.000 İnsan ağır yaralanacak;2.600.000 İnsan sokaklarda kalacak…. Gene Devletin bir kurumu..Kandilli Rasathanesi diyor ki..7 büyüklüğündeki bir depremin enerjisini 32.000 tane 4 büyüklüğündeki deprem giderebilir’’ ifadelerini kullandı.

‘’HER AN DEPREM OLABİLİR’’

Depremin her an beklendiğini söyleyen Özcan şu ifadeleri kullandı; ‘’Bilinen ve beklenen İstanbul depremi…Kayıtlarda yer alan büyük depremler ,1509 ve 1766 yılları..yaklaşık periyot 250 yıl,beklenen büyüklük 7.5..ve bu periyotların sonlarındayız…Her an Deprem olabilir ve bundan Balıkesir in etkilenmemesi mümkün değil….Bu açıklamalardan 2-3 ay öncesi…Gene bir Devlet Kurumu,Çevre Şehircilik Bakanlığı…”İmar Barışı” diyor…Yüzyıllardır yüzlerce deprem gören,onlarca depremi hafızasına kazıyan,1939 Erzincan da 32.000 den fazla,1999 Marmara da 17.000 den fazla vatandaşını toprağa veren bu ülkenin vatandaşlarına….Bugüne kadar onlarca kere son kez diye ortaya çıkarılan İmar Affını 26.kez bu kez son ve adı da “İmar Barışı” olarak sunuyor..Yani toprağa gömdüğümüz vatandaşlarımızın yanına,Kamu vicdanını,devletine bağlı,kanunlara saygılı vatandaşlarımızı ve işini doğru dürüst yapan meslektaşlarımızı da yok sayıyor..gömün gitsin diyor…

26 Milyondan fazla konut stoğunun %35 inin imara uygun olduğunu,bir başka deyişle % 65 inin mühendislik hizmeti görmediğini,depremsel açıdan riskli olduğunu beyan eden bakan,gelmiş geçmiş en büyük imar affına “İmar Barışı” diyor..

Bu toplumsal hafıza…bu çayda radyasyon yok diyerek televizyonlarda bardak bardak çay içen Bakanı ve “İşte gidiyorum” diyen Kazım Koyuncu yu ve gencecik insanları unutmadı…..
Vatandaş mühendislere 2-3 bin lira vermesin diyen Bakanı da unutmayacaktır…

İnşaat Mühendisleri Odası olarak deprem gerçeğini unutmadık, unutmayacağız. 17 Ağustos 1999 Gölcük, 12 Kasım 1999 Düzce depremleri ve daha sonra yaşadığımız depremlerde ortaya çıkan her acının yükünü kalbimizde taşıyoruz.

 Deprem Yönetmeliklerinin” hiçe sayılmasını kabul edemiyoruz
Her yıl çok sayıda mühendislik diploması verilmesine rağmen kaliteli bir mühendislik öğrenimi verilmemesini kabul edemiyoruz.
Her afetten sonra sık sık yapılan “yara sarma” anlayışından kurtulup; bilimin, tekniğin ve aklın gerektirdiği işlerin yapılmamasını kabul edemiyoruz.
Ruhsatlardan mühendis ve mimarların imzasının kaldırılması, ruhsat projelerinin oda denetiminden bağımsız olmasını, mesleğimizin gelişimini engellenmesini, sahteciliğin önünün açılmasını kabul edemiyoruz.
Oda ile meslek insanı arasına örülmeye çalışılan duvarları kabul edemiyoruz.
Fiziksel, sosyal ve ekonomik yönden çöküntü ve bozulma sürecine girmiş kentsel alanları, içinde yaşayanlar için yaşam kalitesi daha yüksek olacak şekilde kente kazandırlmasını hedefleyen bütünlüklü kentsel Dönüşüm yerine İmar Affının getirilmesini kabul edemiyoruz.
Var olan yapı stokumuzun; deprem başta olmak üzere diğer doğal olaylara karşı hazırlıklı ve güvenli olmamasını kabul edemiyoruz.
1938 yılından kalma Mühendislik Yasasının geliştirilip,güncellenmemesini kabul edemiyoruz.

Sonuç olarak bugün 1999 yılından daha iyi durumda olup olmadığımızın hala tartışılabilir olmasını “içler acısı” olarak değerlendiriyoruz.’’

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu