GündemKöşe Yazıları

İnsan Vücudunda 24 Saat İçinde Neler Olur?

00.00 Hücreler kendini yeniler. Yağlar parçalanır, 530mm uzar. .
01.00 Ağrılar artar, konsantrasyon düşer.
02.00 Tuvalet ihtiyacı en azdır. İdrar torbası dinlenir.

03.00 Nefes almanın en zorlaştığı zamandır. İntihar eğilimlerinin bu saatlerde daha çok gerçekleştiği saptanmıştır.
04.00 Ölüm riski en yüksek zamandır. Kalp atışı ve tansiyon düşer, kadınlar doğumu en çok bu saatlerde yapar.
05.00 Kemikler güçlenir. Büyüme hormonları en yüksek seviyeye çıkar.
06.00 Kadınlarda hamile kalma şansı yükselir. Erkelerde testosteron seviyeleri artar.
07.00 Kramplar girer. Kas sıcaklığı en düşük seviyededir.
08.00 Kalp krizine dikkat. Gün içinde vücut ısısının en düşük olduğu saatlerdir.
09.00 Enerji artar. Vücudun gün içinde en dinç ve kuvvetli olduğu saatleridir. Metabolizma bu saatte en hızlı şekilde çalışır.
10.00 Mantık iş başında. Konsantrasyon ve mantıklı düşünebilme yeteneği, vücudun salgıladığı glikoz sayesinde en yüksek seviyededir.
11.00 Hastalıklara açığız. Bağışıklık sistemimizi ayakta tutan akyuvarların en az aktif olduğu bu saatte hastalanma riski en yüksek seviyeye çıkar.
12.00 Felç alarmı. Kan basıncının en yüksek düzeyde olması sebebiyle damar tıkanıklığına bağlı felç riski çok yüksektir. Felç sabah altı ile öğle on iki saatleri arasında diğer saatlerden %50 daha fazla görülür.
13.00 Toksinlerin atılma zamanı. Vücudumuzda üre oluşumunun olduğu saat. Böbreklerin en çok çalıştığı bu saatte zehirli maddeler atılır.
14.00 Dinlenme zamanı. Günlük enerjinin yeniden depolanmaya başladığı saattir ve acının en az hissedildiği saatlerden de biridir. (Olimpiyat rekorlarının en çok bu saatte kırıldığı tespit edilmiştir.)
15.00 Günün en mutlu saati. Mutluluk hormonu bu saatte zirve yapar. Vücudun gün içindeki verimliliğin ikinci kez yükseldiği saattir.
16.00 Adrenalin tavan yapar. Egzersiz yapmak için en uygun zamandır.
17.00 Kaslar güçlenir. Parmaklarımızdaki küçük kasların gün boyu aralıksız çalışmasından sonra en güçlü olduğu saattir.
18.00 Yorgunluk başlar. Vücudumuzun yorulmaya başladığı bu saatte kaslarımız güçsüzleşir. Midemiz en çok bu saatte asit salgılar. Bu sebeple ülser ve gastrit ağrıları da artar. Akşam yemeği için de en ideal saattir.
19.00 Hayat tatlanır. Havanın kararmaya başlamasıyla vücudumuz uyku hazırlığı yapar. Melatonin hormonu salgılar. Vücudun rahatladığı bu saatler tat alım hislerimizin en kuvvetli olduğu zamandır.
20.00 Karaciğerin en çok çalıştığı saat. Karaciğer enzimlerinin en çok salgılandığı bu saatte alkolün vücudumuzdaki etkisi de azalır. Ayrıca beynin öğrenmek için faaliyete geçtiği ve hafızanın iyi saattir.
21.00 Bu saat acı verir. İnsanların acılarını en çok hissettikleri saattir. Vücudumuzdaki acıyı önleyen endorfin hormonları çok az salgılanır.
22.00 Bağışıklık artar. Bağışıklık sisteminin en iyi çalıştığı saattir. Bu sistemi ayakta tutan hormonlardan “interflukin” artmaya başlar.
23.00 Stres azalır. Dikkat dağılır. Kaşıntılar başlar. Alerjiye karşı en duyarlı olduğumuz saattir.
23.30 Uyku getiren melatonin hormonunun en fazla salgılandığı saattir. Uykuya daldıktan on dakika sonra kalp atışlarımız ve beynimizin çalışması zayıflar. 25 dakika sonra ise derin bir uykuya dalarız.
Bu hafta çeşitli araştırmalardan derlenen insan vücudunun 24 saatini sizlerle paylaşmak istedim. Bütün bir günü bu şekilde tamamlayan vücut kusursuz bir mekanizma ile çalışmaktadır. Kulağınıza minik bir küpe olsun.
Haftaya görüşmek dileğiyle…

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu