GündemEğitimTeknolojiTürkiye Gündemi

İNTERNET SİZSİNİZ DİKKAT!

Modern yaşamın bir gereği haline gelen bilgisayar ve internet kullanımı, şüphesiz çocuklarında hayatına girdi. İnternetin iletişim ve eğitim başta olmak üzere çeşitli alanlarda yararları olduğu bilinse de, çocuklarda yarattığı psikolojik ve sosyal olumsuz etkilerinin yanı sıra tehlikeler içerdiği de yadsınamaz bir gerçek.

ÇOCUĞUN ODASINDA BİLGİSAYAR OLMAMALI

Çocuğun odasında bilgisayar bulundurmak oldukça risklidir. Çocuğun odasında bilgisayar bulundurmak; aile içinde izolasyonu sağlar, paylaşmayı azaltır ve çocuğun sanal dünyada kendine farklı bir dünya yaratması için zemin hazırlanmış olur. Bu sebeple bilgisayarın ailenin ortak kullanım alanında kontrollü olarak kullanılması gerekir.

YAŞI BÜYÜK ÇOCUKLARA DİKKAT

Büyük çocuklar için haftanın kaç günü, kaç saat bilgisayarı kullanması gerektiğinin çocukla birlikte planlanması; çocuğun iç denetim ve kontrol duygusunu oluşturur. Dikkat edilmesi gereken nokta; anne ve babanın çocuklarına internetten farklı, ilgi çekebilecek seçenekler sunmasıdır. Yaşı büyük çocuklar bilgisayar ve interneti ailelerinden uzaklaşma aracı olarak kullanmaya başlıyor ise, bu durum aile içi iletişimde ciddi sorunlar olduğunun işaretidir.

İNTERNETİ YASAKLAMAK ÇÖZÜM DEĞİL

Çocuğun bilgisayar ve internet ile tanışması anne ve babasının denetiminde olmalıdır. Bilgisayarın odasında olmaması, kullanım süresinin kısıtlı olması, bilgisayarı kullandığında anne-babanın yanında olması, güvenlik için şifre konulması, oynayacağı oyunların birlikte seçilmesi gerekir. Günümüzde interneti kullanmayan birey yoktur. İnterneti yasaklamak çocuğu hem anne ve babasından uzaklaştırır hem de yalan söylemesine teşvik eder. İnternetten öğrenilen bilgiler okulda ve sosyal hayatta doğru kullanıldığında çocuk için yararlı olur. Bilgisayar başında fazla vakit geçirmek, çocuğu asosyalliğe iter. Bu nedenle çocuk için farklı seçenekler yaratılmalıdır. Çocukla vakit geçirilmeli, konuşulmalı, paylaşım içinde olunmalıdır. Çocuklar duygusal, sosyal ve bilişsel tatmini ve güven hissini, sanal dünya yerine ailesinden sağlamalıdır.

YANLIŞ İNTERNET KULLANIMI, AİLE VE SOSYAL İLİŞKİLERDE SORUN YARATIR

Çocukların yanlış ve fazla internet kullanımı, aile ve sosyal ilişkilerinde sorun yaratır. Zamanının çoğunu bilgisayarda geçiren çocuklarda derslere karşı ilgide azalma, dikkat, konsantrasyon ve motivasyon eksikliği, dil gelişimlerinde gerileme görülür. Küçük yaşlardan itibaren kontrolsüz internet kullanımı çocukta bağımlılık yaratır.

KONTROL KİMDE?

Yaşına uygun olmayan sitelere girmek çocuğun kafasını karıştıracağı gibi, çocuğu şiddet ve cinsel içerikli programlara alıştırır. Büyüklerin aklı başında insanların kontrolü olmadan kullanılan internet çocuğa sınırsızlık yaşatır. İnterneti kendi kontrolünde kullanan çocuklar yabancı kişilerle iletişime geçebilir. İçki, alkol ve uyuşturucu gibi özendirici sitelere girebilir. Bu istenmeyen kullanım modelleri çocuğun kişilik gelişimini olumsuz etkiler.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu