Ekonomi

“İş dünyası yatırım için daha doğru zamanı bekliyor”

Balıkesir Sanayici ve İşadamları Derneği (BASİAD) Başkanı Abdullah Bekki, ekonomide yaşanan gelişmeleri değerlendirdi. Küresel ekonomi ile rekabet gücü yüksek Balıkesir ile ilgili düşüncelerini paylaştı

 

“İş dünyası yatırım için daha doğru zamanı bekliyor”

 

Bekki, açıklamasında ekonomik rakamların, özellikle 2017’nin ilk çeyreğinde iyi olduğunu, ikinci çeyrekte de gittikçe iyileşeceğini söyledi. İlk çeyrekteki yüzde 5’lik büyümeye bakıldığında halen kalıcı büyük yatırımların artması gerektiğini düşündüğünü ifade eden Bekki, “İş dünyası yatırım için daha doğru zamanı bekliyor” değerlendirmesinde bulundu.

İş dünyasının tedirgin olmayacağı, seçim atmosferini düşünmeyen, darbe girişiminin etkilerini atlatmış bir zaman ve ortamı beklediğini dile getiren Bekki, moral motivasyonu biraz daha yukarıya çekmek için normalleşmenin hakim olduğu bir dönemin şart olduğunun altını çizdi.

Balıkesir iş dünyası olarak, büyüme, istihdam, yatırım ortamı, eğitim, AB süreci, toplumsal cinsiyet eşitliği, sürdürülebilir kalkınma, gençlik, girişimcilik gibi konuların bu dönemde daha fazla üzerine gittiklerini ifade eden Bekki, “Dünya bugün dijital dönüşüm, genetik, enerjiyi konuşuyor. Nano teknolojiler ve yapay zeka konuşuluyor. Bu alanda daha fazla farkındalık yaratmak, daha fazla bilgiyi paylaşmak, başarı öykülerini öne koymak gibi amaçlar doğrultusunda birçok etkinlik, rapor ve projeye Balıkesir olarak ta imza atmak durumundayız. Üretimde, iş gücünde, teknolojide genelde orta seviyelerdeyiz. Tüm bu alanlardaki seviyemizi yükseltmeli, daha ileri noktalara taşımalıyız” dedi.

 

“Yerel yatırımcıya, daha güçlü bir yatırım iklimi sunulmalı”

 

Bekki, açıklamasında yerel yatırımcıya daha güçlü bir yatırım ortamının sunulmasını istedi. Bir ivme ve bir coşkunun şart olduğunun altını çizen Bekki, “Ekonominin artık uzun vadeli planlar üzerine oturması gerekiyor. Geçmiş dönemlerde harika kalkınma programları yapıldı. Bizim aslında orta-uzun vadeli, beş yıllık kalkınma programlarını konuşmamız gerekir. Daha kısa vadeli önlemler olan borç yapılandırmaları, geçici vergi indirimleri, Kredi Garanti Fonu gibi unsurları konuştuk. Para piyasalarını sürekli konuşuyoruz. İş dünyası olarak ortak beklentimiz kapsayıcı, reformist ve acil bir eylem planı” diye konuştu.

 

“Artık daha kalıcı ve sürdürülebilir politikalara yönelmemiz gerekiyor”

Bekki, açıklamasının sonunda şu düşünceleri dile getirdi: “BASİAD olarak geçen hafta gündemimiz eğitimdi. Bu konudaki görüşlerimizi kamuoyu ile de paylaştık. STEM, Fen-Teknoloji-Matematik-Mühendislik disiplinlerinin birbiriyle bağlantılı şekilde, sanatın da eklenmesiyle birlikte oluşan bir eğitim disiplini. STEM, iş gücü ile bilgi ekonomisi arasındaki köprünün ilerideki en önemli geçiş noktası olacak. Sıkça üzerinde durduğumuz gibi Balıkesir’in küresel ekonomi ile rekabet gücünü arttıracak isek üzerinde durmamız gereken ana konulardan biride budur. Kısa vadeli politikalar ile büyümeyi artırabiliriz ama sürdürebilir kılmak için makro iktisadi istikrar ve yapısal reformlar şart. İlk çeyrekteki büyümede geçici vergi indirimleri, ötelenen borç ödemeleri ve Kredi Garanti Fonu gibi kısa vadeli tedbirler etkili oldu. İkinci çeyrekte de bu politikaların etkisinin devam etmesiyle yüzde 4,5-5 civarında bir büyüme bekliyoruz. Diğer yandan bankacılık sistemi de hızla ve yüksek miktarda dağıtılan krediler yüzünden limitlerine ulaşmış durumda. Artık daha kalıcı ve sürdürülebilir politikalara yönelmemiz gerekiyor. Balıkesir ekonomisi açısından da küresel ekonomi ile rekabete yönelmek ve mevcut rekabet gücünü yükseltebilmek mümkün ve üzerinde şiddetle durulması gereken bir konudur.”

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu