GündemEkonomi

İŞ KOLAYLIĞINDA NEREDEYİZ?

İşverenlerin iş yapma kolaylığının sağlanması için adımlar atılması gerektiğini belirten Balıkesir Sanayici ve İş Adamları Derneği Başkanı Abdullah Bekki, Genel İş Yapma endeksinde 55’inci sıradayız. Bir İşe Başlama Kolaylığı endeksinde ise 79’uncu dedi ve araştırma sonuçlarına değindi.

 

BASİAD ‘İŞE BAŞLAMADA MALİYET’

 

İş dünyası için hazırlanan eylem planı ile yeni stratejiler üretilerek ‘iş yapma kolaylığı’ adı altında çalışma yapılması önemli çünkü işe başlamak için 6,5 gün iş prosedürlerinin uygulanmasını beklemek ve toplamda 7 prosedüre uymak şart. Yoksa iş yapmanız mümkün olmuyor. Türkiye’de bir işe başlamanın maliyeti ortalama kişi başına milli gelirin yüzde 16’sına denk geliyor. İşe başlamak için asgari sermaye ortalama kişi başına milli gelirin yüzde 12’si.

 

EYLEM PLANLARI

 

BASİAD Balıkesir Sanayici ve İş Adamları Derneği yatırım ortamının iyileştirilmesi ile ilgili çeşitli araştırmalar yaparak görüşlerini kamuoyu ile paylaşmayı sürdürüyor. Yatırımın ortamının iyileştirilmesi adına önemli adımların başında “İş Yapma Kolaylığı” geliyor. En önemli tespit mekanizması; Dünya Bankası koordinasyonunda 2003 yılından bu yana her yıl İş Yapma Endeksi (Doing Business) raporundaki veriler. Ülkelerde iş kurma formaliteleri, maliyetleri, kolaylıkları, zorlukları gibi konular çeşitli kriterleri ile ele alınıp değerlendirmeler ve sıralamalar yapılıyor. Söz konusu raporda Türkiye ile ilgili sonuçlar Hükümeti de harekete geçirerek; iyileştirilmesi için bir eylem planı hazırlandı.

 

ÜRETİME DAYALI BÜYÜME

 

Söz konusu rapora göre ülkemiz Türkiye’de bir işe başlamak için 7 prosedürün uygulanması gerekiyor. Bu prosedürler 6.5 günde tamamlanıyor. Bir işe başlamanın maliyeti ortalama kişi başına milli gelirin yüzde 16’sına denk geliyor. İşe başlamak için asgari sermaye ortalama kişi başına milli gelirin yüzde 12’si. İnşaat İzni Alma Kolaylığı alt endeksinde Türkiye 189 ülke arasında 136’ncı sırada yer alıyor. İnşaat izni almak için 18 işlem yapmak gerekiyor ve bu girişimcinin 169 gününü alıyor. Bunlar raporda ifade edilen konular. Türkiye’nin üretime dayalı büyüme modeline geçiş yapma arzusunda olduğunu ve hâlihazırda büyüme lokomotifinin inşaat sektörü olduğunu gerçeği durumu daha net özetlemektedir.

 

MAYISTA HAYATA GEÇTİ

BASİAD tarafından yapılan yazılı açıklamada, Türkiye’de iş yapmanın kolaylaştırılması adına ve sıralamada Türkiye’nin daha üst sıralarda yer alabilmesi adına, hükümet  32 maddelik eylem planı hazırlandı. Mayıs ayının başında hazırlanan plandan 10 madde tamamlanırken, kalan 22 madde için ise çalışmalar sürdürülüyor. Eylem planı özel sektörün oluşturduğu STK’lardan gelecek önerilere göre de genişletilecek.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu