GündemEkonomiGörüntülü Haberler

İSTİHDAM FUARI RÜZGAR ESTİRDİ

İstihdam Fuarının 5’incisi açıldı. Gala Yaşam ve Aktivite Merkezinde açılan fuara işçiler yoğun ilgi gösterdi. Çalışma ve İş Kur, Büyükşehir Belediyesi, Balıkesir Üniversitesi, GMKA’nın katkısı ile düzenlenen fuar Gala bahçesinde yapılan açılış konuşmaları sonrasında açıldı. Fuar bugünde açık olacak.

VALİ YAZICI ‘İNSANA YATIRIM’

Balıkesir Valisi Ersin Yazıcı, İstihdam sağlanması adına gösterilen çaba ve çalışmalar için kurum ve kuruluşlara, fuara katılım sağlayan firmalara özel teşekkür etti. Vali Ersin Yazıcı geçtiğimiz günlerde Türkiye’ye gelen Dünyanın ilk robot vatandaşı popüler yapay zeka robotu Sophia’yı hatırlattı. Orada gazeteciler Sophia’ya bir soru sordular robotlar insanların yerini alacakmış diye harika bir cevap verdi dedi.

DİKKAT ÇEKEN SOPHİA’NIN CEVABI

Gazetecilerin “Robotlar işlerimizi elimizden alacak mı?” sorusuna, “Nihayetinde birilerini işe alma kararını veren robotlar değil, müdürleriniz. Kimse işinizi çalmıyor. Yöneticiler karar veriyor kimin işe alınacağına. Kızacaksanız onlara kızın. Ama insanların işleriyle tanımlanmaması gerektiğini düşünüyorum. Adil dağıtılırsa, bu dünyada herkes için yeterli kaynak var. Yapay zeka, sadece insanların işlerini kolaylaştıracak” cevabını vermişti.

GELECEĞE BİLİNÇLİ YATIRIM GEREK

Mutlak suretle yönetici, belirleyici ve yönlendirici olacağız diyen Vali Ersin Yazıcı , ‘İnsana ihtiyaç azalsa bile kafa ile yapılan işlerde asla azalma olmayacağı inancında olduğunu söyledi. Geleceğe hazırlanmanın önemine dikkat çekti. Bilim dünyasına hazır olalım diyerek gençlere seslendi. Önce kendiniz ardından milletiniz için çok çalışın ve gereğini yapın ki sonuçlar olumlu olsun’ ifadelerini kullandı.

İSTİHDAMA KATKI ARTIYOR

Çalışma ve İş-kur İl Müdürü Nazım Balcı, ‘İstihdam Fuarının 5’incisi yapılıyor. Gala Yaşam ve Aktivite Merkezinde açılan fuara işverende işçide ilgi gösterdi. Çalışma ve İş-kur İl Müdürü Nazım Balcı fuarın açılışında yaptığı konuşmada, ‘Bu fuar çalışmamızla istihdam seferberliğine katkı sunuluyor’ dedi. Geçmiş yıllarda yapılan fuar çalışmalarında yüzlerce işsizin iş imkânı bulduğunu ifade eden Müdür Balcı, bu yılda önemli bir işe yerleştirme rakamına ulaşılacağını tahmin ettiğini dile getirdi. Yeni mezun olacak mezunlar işverenlerle yüz yüze gelecek ve bu fuar ile iş imkânı da bulmuş olacaklar’dedi.

58 FİRMA KATILDI

İŞKUR İl Müdürü Balcı, ‘58 özel sektör işvereni, 6 Kamu Kurumu, 2 Sivil Toplum Kuruluşu’nun stant açtığı Fuarda, özel sektör işverenlerinin 50’nin üzerinde işçi çalıştırdığı belirtildi. Bu firmaların büyük çoğunluğunun işgücü ihtiyacı bulunduğunu söyleyen Çalışma ve İŞ Kur İl Müdürü Nazım Balcı, ‘ fuar aracılığı ile işgücüne katkı sağlanmış olacaktır’ dedi.

TÜRKİYE’DE BALIKESİR ÖNEMLİ BİR İSTİHDAM SAĞLADI

İşkur Genel Müdür Yardımcısı Kadri Kavak,‘Öncelikle Sayın Valimize teşekkür etmek istiyorum. Geçtiğimiz yıl Sayın Cumhurbaşkanımızın işaret fişeğini ateşlediği Milli İstihdam seferberliği çerçevesinde Balıkesir15 bin kişilik artı istihdam hedefini çok aşmış ve 20 binin üzerinde bir artı istihdam sağlayarak önemli bir katkısı olan ilimiz Balıkesir ili olmuştur.’ dedi. Kavak yaptığı konuşmada işgücü piyasasının arz ve talep kişilerini buluşturmanın önemine dikkat çekerek, ‘6 yıllık süreç içinde tüm illerimizde kariyer ve istihdam günleri düzenlemeyi geleneksel hale getirmiş bulunuyoruz’ dedi.

TARİHTE İLK ‘’ İŞÇİ İSTİHDAMINDA REKOR ’’

İşkur Genel Müdür Yardımcısı Kadri Kavak, ‘İşgücü piyasasının en temel sorunlarından birinin nitelik işgücünün ortaya konamaması olduğunu belirten Kavak bu konuda, yeti ve yetenek oluşturabilmenin önemini dile getirdi. İşgücü piyasası ve eğitim-istihdamın sağlanması çok önem taşıyor. YÖK ve Milli Eğitim ile yapmış olduğumuz protokol ile işgücü piyasasının daha iyi hale gelmesi, için çalışma yapma gayretindeyiz. ’Kavak konuşmasında ‘Tarihte ilk kez 1 milyonun üzerinde istihdam sağlanarak işgücü piyasasına katkı sunduk.2017 yılında 1 milyon 57 bin 299 vatandaşımız İŞKUR sayesinde iş sahibi olma fırsatını yakaladı. Cumhurbaşkanımızın himayesinde oluşturulan şurada 2018 yılında istihdamın daha da güçlenmesi adına ikinci aşamada başlatılmış oldu. Hedef ülke olarak İş-kur olarak kurum ve kuruluşlar olarak artık daha da ciddi. İstihdamın önündeki engelleri aşarak yeni bir soluk getirmenin gayretindeyiz. ’ifadelerini kullandı.

‘BİR SENDEN BİR BENDEN MODELİ GELECEK’

Yeni istihdam teşvikleri yürürlüğe girmek üzere. Artı istihdam programları sürüyor. Konuyla ilgili olarak İş-kur Genel Müdür Yardımcısı Kadri Kavak 2018 yılında da istihdam teşviklerinin süreceğini söyledi. 2 işçi çalıştıran esnaflar için ‘ Bir Senden Bir Benden Modeli’ istihdam modeli gelebilir. Konuyla ilgili olarak Kavak teşvikler üzerinde çalışmalar olduğunu ifade etti.

KAVAK ‘ HERŞEY DAHİL SİSTEMİ’

‘Herşey Dahil’ sistemi ile 1 ve 3 işçi çalıştıranlar için 2018 yılında işe alınan işçi için 1 ay maaş ve primini iş-kur karşılayacak. İkinci aydan sonra işveren karşılayacak. Bir yılın 6 ayı iş-kurdan 6 ayı ise işverenden olacak. Türkiye’nin son yıllardaki kadın istihdamı konusundaki aştığı çığır Dünya’da eşi ve benzeri olmayan örneklere sahne olmuştur. Kadın istihdama katılma oranı son 15 yıl içinde yüzde 50 oranında arttırmış bir ülke konumundayız. Dünyada kadın istihdamını arttırma adına başka bir örnek yok.’

KADIN İSTİHDAMI İÇİN ÇALIŞMALAR VAR

Kavak yaptığı konuşmada İŞKUR desteklerini anlattı. İşkur Genel Müdür Yardımcısı Kadir Kavak, Kadın istihdamını arttırma anlamında İşbaşı eğitim ve mesleki kurslara katılanlara yönelik 2 ve 5 yaş arasında çocuğu var ise bunlara aylık 400 TL lik bir bakım desteğini sağlayarak istihdam sağlamayı hedeflediklerini bildirdi. Yeni getirilen ilave katkılarla istihdamın yolu aşılacak diyerek il müdürlüklerinin sosyal taraflarıyla bilgilendirmeler yapacaklarını söyledi.

ÖZDEMİR ‘FUARI ÖNEMSİYORUZ’

Balıkesir Üniversitesi Rektörü Prof.Dr Kerim Özdemir, ‘İş-kur bizim eğittiklerimizle işverenleri buluşturuyor, karşı karşıya getiriyor. Bunu önemsiyoruz dolayısı ile bir hatıramı anlatmak isterim. Türkiye’de birinci sıralardaki bir Üniversitede okuyan mezunun bir yakını beni aradı. Bizim yeğen mezun oldu ne yapacak? Demişti. Yönlendirme yaptık ve şuanda Türkiye’nin önemli Holdinglerinden birinde çalışıyor. Demek ki ihtiyaç var. İş-kur içeriği yetişmiş işgücü ile diğer taraftan işverenleri iş bulmak isteyenle buluşturuyor. Emeği geçenlere teşekkür ediyorum’ dedi.

BÜYÜME TRENDİNDEYİZ

Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr Zekai Kafaoğlu, ‘Beşincisi gerçekleştirilen fuarın hayır getirmesini niyaz ediyorum. İstihdam demek aş demek, iş demek, ev demek kalkınma, büyüme demek. İstihdam sayesinde sayın Cumhurbaşkanımızın ortaya koyduğu artı bir istihdamı ile Türkiye bu sene yüzde 7.4 büyüme sağladı. AB ülkelerindeki büyüme yüzde2.4 onların 3 katı büyüme sağladık. Kuvayi Milliye şehri Balıkesir’in de bu hedefleri arttırmasıyla mutluluğunu yaşıyorum. Cumhurbaşkanımızın hedefleri var. Balıkesir’de bu hedefleri yerine getiriyor’ dedi.Kamil Akyürek’in haberi

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu